Υπό κατάρρευση το νοσοκομείο Θήρας: Σε σήψη βρέθηκε σορός στον νεκροθάλαμο

Μια σοκαριστική έλλειψη στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας έγινε γνωστή την Τρίτη (7/11). Χωρίς νεκροτόμο-σαβανωτή είναι το Νοσοκομείο του νησιού, ενώ παράλληλα βρέθηκε νεκρός σε σήψη καθώς το ψυγείο ήταν χαλασμένο, ο οποίος έγινε αντιληπτός από την έντονη μυρωδιά. Το πολύπαθο νοσοκομείο της Σαντορίνης επί της ουσίας δεν έχει μια ειδικότητα που επιβάλλεται να έχουν όλα τα νοσοκομεία.

Η σωρός που βρέθηκε σε σήψη μέσα στο νεκροθάλαμο, χωρίς ψύξη, ανήκε σε έναν άνδρα 58 ετών, που μεταφέρθηκε στο Γ.Ν. Θήρας μετά από ανακοπή καρδιάς. Δεν επρόκειτο για κάτοικο του νησιού, αλλά για επισκέπτη με από την Δυτική Ελλάδα.

Ο γιατρός διαπίστωσε τον θάνατό του 58χρονου και τον μετέφερε στον νεκροθάλαμο, για να γίνει σε δεύτερο βαθμό η νεκροτομή, όπως προβλέπει ο νόμος σε περιπτώσεις αιφνίδιου θανάτου.

Ο ιατροδικαστής κατέφθασε την Τρίτη στο νησί και διαπίστωσε ότι η σωρός αναδύει έντονη δυσοσμία, λόγω σήψης.

«Η διοίκηση του νοσοκομείου όταν μαθεύτηκε το περιστατικό επέρριψε ευθύνη στην τεχνική υπηρεσία. Όμως, η διοίκηση είναι ανεπαρκέστατη και πρέπει να ξηλωθεί “χθες”», αναφέρει ο Μιχάλης Γιάννακος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Το νοσοκομείο διαθέτει έναν νεκροθάλαμο με 6 μόνο θέσεις (αναμονές). Υπενθυμίζουμε πως η Σαντορίνη έχει μόνιμο πληθυσμό 15.480 κατοίκων (σύμφωνα με την απογραφή του 2021) και δέχεται εκατομμύρια ανθρώπους και τις 365 μέρες του έτους. Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση αν το πρόβλημα προκλήθηκε από βλάβη σε θάλαμο ή λόγω διακοπής ρεύματος.

Καταπέλτης είναι η ανακοίνωση του κ. Μιχάλη Γιαννάκου, προέδρου της ΠΟΕΔΥΝ, ο οποίος αναφέρει ότι «είναι το μόνο νοσοκομείο και από τα μικρά και από τα μεγάλα που δεν έχει νεκροτόμο–σαβανωτή, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος υπάλληλος για τη λειτουργία του νεκροθαλάμου. Σε όλα τα νοσοκομεία υπάρχει αυτός ο υπάλληλος». Ο ίδιος αναφέρει ότι η τεχνική υπηρεσία δεν είναι υποχρεωμένη να πηγαίνει κάθε στιγμή στον νεκροθάλαμο να βλέπει εάν λειτουργεί το ψυγείο.

«Δεν είναι αυτή η δουλειά της. Κι επίσης δεν υπάρχει ούτε ψυκτικός. Και τώρα πάνε στο εισαγγελέα τρία άτομα από την τεχνική υπηρεσία».

Μεγάλες οι ελλείψεις γιατρών που εξακολουθούν να υπάρχουν στα νησιά

Τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «εγώ δεν διορίζω ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ στα νοσοκομεία», αφήνοντας αιχμές για τον διοικητή που είχε διορίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Νοσοκομείο της Σαντορίνης.

Ωστόσο, όπως φαίνεται και η τωρινή διοίκηση έχει σοβαρές ανεπάρκειες, καθώς στο νοσοκομείο, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ δεν έχει κανένα καρδιολόγο, κανένα μικροβιολόγο, δεν έχει παθολόγο (έρχεται ένας ιδιώτης), κανένα αναισθησιολόγο, ούτε και νευρολόγο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

«ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΕΙ ΝΑ ΦΟΡΤΩΣΕΙ ΣΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΜΗ ΣΩΣΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΩΡΟΥ ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΘΑΛΑΜΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ.

Τι να πει κανείς για την διοίκηση του νοσοκομείου Σαντορίνης.

Το νοσοκομείο λειτουργεί με καθεστώς μονομετοχικής Ανώνυμης Εταιρείας του δημοσίου που συνεχώς αποθεώνεται για την λειτουργία του. Έλεος με την ανεπάρκειά της να στελεχώσει το νοσοκομείο! Δεν θα αφήσουμε να πληρώσουν οι λιγοστοί ηρωικοί υπάλληλοι την ανεπάρκεια της Διοίκησης. Πέντε υπάλληλοι αποτελούν τη τεχνική υπηρεσία χωρίς κανέναν ψυκτικό. Υπηρετούσε ένας ψυκτικός.

Πριν δύο χρόνια τον μετέθεσαν χωρίς να αντικατασταθεί. Την Κυριακή 5/11 το πρωί μεταφέρθηκε με ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο νεκρός άνδρας 58 ετών επισκέπτης του νησιού από την Δυτική Ελλάδα. Ο γιατρός αμέσως διέγνωσε τον θάνατο του και έδωσε εντολή για ιατροδικαστική εξέταση στην αστυνομία. Μεταφέρθηκε στο νεκροθάλαμο του νοσοκομείου ο νεκρός. Η ευθύνη της μεταφοράς για ιατροδικαστική εξέταση είναι της αστυνομίας και του τελετάρχη.

Ο νεκροθάλαμος του νοσοκομείου είναι ο μοναδικός που λειτουργεί στο νησί. Χθες Τρίτη 7/11 που πήγε η αστυνομία και ο τελετάρχης για να μεταφέρουν τον νεκρό για ιατροδικαστική εξέταση στην Αθήνα, βρήκαν τη σωρό σε κακή κατάσταση παραπέμποντας σε βλάβη των ψυγείων του νεκροθαλάμου. Η αστυνομία ενημέρωσε φυσικά την Εισαγγελία. Για το τραγικό αυτό συμβάν δεν έχουν ευθύνη οι υπάλληλοι του νοσοκομείου γιατροί, νοσηλευτές, τεχνική υπηρεσία.

Την εποπτεία των νεκροθαλάμων των νοσοκομείων την έχουν υπάλληλοι ειδικότητας ΝΕΚΡΟΤΟΜΩΝ- ΣΑΒΑΝΩΤΩΝ. Στο νοσοκομείο Σαντορίνης που λειτουργεί ο μοναδικός νεκροθάλαμος του νησιού με 6 αναμονές δεν διαθέτει νεκροτόμο- σαββανωτή. Εάν είχε φροντίσει η διοίκηση του νοσοκομείου να προσλάβει έναν τέτοιο υπάλληλο όπως όλα τα νοσοκομεία έχουν κάνει ή να αναθέσει καθήκοντα σε κάποιον άλλο υπάλληλο δεν θα φθάναμε σε αυτή τη τραγική εικόνα της σωρού.

Ποιος θα ειδοποιούσε την τεχνική υπηρεσία για τη βλάβη του νεκροθαλάμου;

Η διοίκηση του νοσοκομείου να σταματήσει να απειλεί τους εργαζόμενους για δικές της ευθύνες. Είναι δυνατόν να μιλάμε για ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου Σαντορίνης με τέτοια στελέχωση σε γιατρούς; Δεν υπηρετεί κανείς παθολόγος, ο μοναδικός Γενικός γιατρός παραιτήθηκε αγανακτισμένος από τις επισφαλείς συνθήκες εργασίας.

Δεν υπηρετεί κανείς καρδιολόγος, δεν υπηρετεί κανείς μικροβιολόγος, μόλις τώρα ήρθε ένας και μοναδικός αναισθησιολόγος, υπηρετεί ένας παιδίατρος.

Τι σόι νοσοκομείο είναι αυτό με τέτοια στελέχωση. Η διοίκηση έχει σοβαρές ευθύνες. Να στελεχώσει το νοσοκομείο και να πάψει να απειλεί το προσωπικό».

Το ερώτημα που προκύπτει από το συμβάν και τις τραγικές ελλείψεις στο ΕΣΥ στα νησιά είναι ένα: Πώς γίνεται τα νησιά με εκατομμύρια επισκέπτες και μόνιμο πληθυσμό (βλ την περίπτωση της Ρόδου), που βγάζουν εκατομμύρια από τον τουρισμό, να μην έχουν τα απολύτως βασικά και απαραίτητα στα νοσοκομεία τους;

Διαβάστε επίσης: Μπάχαλο με σφραγίδα κυβέρνησης Μητσοτάκη στη Ρόδο με 200 πρόσφυγες (Photos – Video)