Φθάνοντας στο λιμάνι της Αιδηψού στη Βόρεια Εύβοια με πλοίο για να αποφύγει τις κινητοποιήσεις, προτάσσοντας ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ απέναντι στους πυρόπληκτους που διαμαρτύρονται για την ισχνή βοήθεια που έχουν λάβει μέχρι σήμερα και αποκλείοντας ακόμα και τοπικούς δημοσιογράφους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε την Τρίτη στην Ιστιαία για την περιβόητη παρουσίαση του «σχεδίου ανασυγκρότησης» της περιοχής, επιδιδόμενος σε νέες υποσχέσεις προς τους κατοίκους, στην πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.
«Είστε πραγματικά παράδειγμα προς μίμηση σπουδαίων κρατικών λειτουργών. Οπότε θέλω να ευχαριστήσω εσάς για ό,τι κάνατε. Θυμάστε πόσο ακραίες ήταν οι συνθήκες. Και βέβαια η πρώτη μας υποχρέωση πάντα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Μετά της περιουσίας. Το φυσικό περιβάλλον, δυστυχώς, δεν τα καταφέραμε να το προστατεύσουμε εδώ στην Εύβοια όπως θα θέλαμε, αλλά ο βαθμός του ενδιαφέροντος του κράτους και της συντονισμένης κρατικής παρέμβασης που δρομολογείται για τη βόρεια Εύβοια κατ’ εμέ δεν έχει προηγούμενο» ήταν κάποια από τα λόγια του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Βόρεια Εύβοια την Τρίτη, ενώπιων αρκετών κυβερνητικών στελεχών, τοπικών βουλευτών και παραγόντων.
«Ήρθαμε με το μισό υπουργικό συμβούλιο όχι για να κάνουμε φιέστα επικοινωνίας αλλά για να καταδείξουμε την κατανομή των ρόλων και των αρμοδιοτήτων έτσι ώστε όλοι να είμαστε υπόλογοι για το τι πρέπει να κάνουμε» υποστήριξε ακόμα, παρότι από το πλευρό του απουσιάζουν αρκετοί πρωτοκλασάτοι της κυβέρνησής του.
Στην εκδήλωση για την παρουσίαση των κυβερνητικών σχεδίων, ο πρωθυπουργός βρέθηκε υπό την συνοδεία λίγων υπουργών και αρκετών υφυπουργών και γενικών γραμματέων. Συγκεκριμένα, μαζί του βρίσκονται, εκτός των υπουργών Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλου, η αναπληρώτρια Υγείας, Ασιμίνα Γκάγκα, ο υφυπουργός υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Καραγιάννης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, καθώς και οι γενικοί γραμματείας, Δ. Σκάλκος, Β. Λοΐζου, Κ. Μπαγινέτα, Αν. Στρατινάκη και Σ. Νικολάου.
Επίσης, σε περίοπτη θέση βρέθηκαν οι τοπικοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, θανάσης Ζεμπίλης και Σπύρος Πνευματικός, καθώς και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Ευβοίας, Σίμος Κεδίκογλου. Άμα τη άφιξή του, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον Λιμενάρχη, Αντιπλοίαρχο Σωτήρη Δανίκα, και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένων Εύβοιας, Χαράλαμπο Μανιάτη, για τη μεταφορά του εμπορικού λιμανιού σε κοντινό σημείο και το σχέδιο για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, με στόχο τη συνολική αναβάθμισή του.
Διαβάστε επισης: Με «ασπίδα» υφυπουργούς και δικαιολογίες ο Μητσοτάκης στη Βόρεια Εύβοια
«Είναι πραγματικά μια ευκαιρία να ξαναγεννηθεί ο τόπος και να χτιστεί το μέλλον της βόρειας Εύβοιας σε πολύ καλύτερες βάσεις σε σχέση με το παρελθόν. Οπότε ευχαριστώ πάρα πολύ» ανέφερε ακόμα ο Κ. Μητσοτάκης, που παρουσίασε σχέδια για τη μεταφορά του εμπορικού – ακτοπλοϊκού λιμένα της Αιδηψού σε βορειότερο σημείο και τη μετατροπή του υφιστάμενου λιμανιού σε αμιγώς τουριστικό και αλιευτικό. Επίσης, αναφέρθηκε σε πρόγραμμα τουριστικής αναβάθμισης και των δέκα λιμανιών της Β. Εύβοιας, καθώς και άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στην πόλη της Αιδηψού.
Σημειώνεται πως αιφνιδιαστικά, παρότι δεν είχε ανακοινωθεί, ο Κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στο λιμάνι της Αιδηψού με το πλοίο της γραμμής, καθώς ήταν γνωστό πως οι πυρόπληκτοι κάτοικοι είχαν ανακοινώσει πως θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.
Όπως αναφέρει άλλωστε στην επιστολή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυροπλήκτων Βόρειας Εύβοιας από την περασμένη εβδομάδα, μέχρι στιγμής δεν έχουν ξεκινήσει σοβαρά και ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα, παρά μόνο αντιδιαβρωτικά και μικρής έκτασης αντιπλημμυρικά, οι αγρότες-ελαιοπαραγωγοί, αλλά και οι μικροί επαγγελματίες του τουρισμού δεν έχουν λάβει αποζημιώσεις για την καταστροφή τους, ενώ ελάχιστα έχουν λάβει οι κτηνοτρόφοι, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ζωτικής σημασίας. Αποζημιώσεις δεν έχουν λάβει ούτε άλλοι παραγωγοί όπως μελισσοκόμοι και συκοπαραγωγοί, ενώ στον αέρα παραμένουν οι ρετσινάδες και οι δασεργάτες. Όπως τονίζουν ακόμη, δεν έχουν αποζημιωθεί εξ ολοκλήρου ούτε όσοι είδαν υποδομές, κατοικίες και επαγγελματικό αγροτικό εξοπλισμό να καταστρέφεται.
ΜΑΤ και αποκλεισμός
Στο κτίριο του ΕΠΑΛ Ιστιαίας όπου λαμβάνει χώρα η σύσκεψη φορέων υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον επικεφαλής της επιτροπής ανασυγκρότησης της περιοχής, Σταύρο Μπένο, η εικόνα ωστόσο ήταν διαφορετική από αυτήν που επικρατούσε στην πλατεία της Ιστιαίας.
Οι κάτοικοι είχαν προγραμματίσει συγκέντρωση στην πλατεία της Ιστιαίας, και όπως ήταν αναμενόμενο, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις τεράστιες αστυνομικές δυνάμεις που συνόδευσαν τον πρωθυπουργό. Άλλωστε, από τη Δευτέρα ήταν γνωστή η πληροφορία πως στην περιοχή υπήρξε «απόβαση» ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων από τις γύρω περιοχές, υπό τον φόβο του πρωθυπουργικού επιτελείου για τις διαμαρτυρίες του κόσμου.
Από τον αστυνομικό αποκλεισμό δεν γλίτωσε ούτε η δημοσιογράφος Πάρη Ντελκή, του τοπικού palmosev.gr, που δεν της επετράπει να παρακολουθήσει την παρουσίαση του προγράμματος της ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας, παρότι επέδειξε τα απαραίτητα έγγραφα.
Όπως έγραψε η δημοσιογράφος, «το πρωί της Τρίτης 14 Δεκεμβρίου 2021, επιδεικνύοντας δημοσιογραφική και αστυνομική ταυτότητα, αστυνομική διαπίστευση, πιστοποιητικό κορονοϊού με 3/3 δόσεις, για δεύτερη φορά – μετά το Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε στην Αιδηψό- έμεινα εκτός της παρουσίασης του προγράμματος της Ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας. Ο δρόμος προς τα σχολεία στην Ιστιαία είναι γεμάτος με αστυνομικές δυνάμεις εν αναμονή του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη. Χωρίς καμία επίσημη εξήγηση, απλά μου απαγόρευσαν την είσοδο. Και αναρωτιέμαι: Με αυτόν τον τρόπο ΔΕΝ μας αφήνουν να δουλεύουμε για τον τόπο μας, στον τόπο μας. Έτσι υπηρετείται η Δημοκρατία και η διαφάνεια».
Δείτε σχετικά βίντεο από τις κινητοποιήσεις των πυρόπληκτων: