Υπήρξαν προειδοποιήσεις εδώ και μήνες για την τραγική κατάσταση του φράγματος που θα μπορούσε να σώσει τo δάσος της Δαδιάς

Υπήρξαν προειδοποιήσεις εδώ και μήνες για την τραγική κατάσταση του φράγματος που θα μπορούσε να σώσει τo δάσος της Δαδιάς

Ο πρόεδρος της Λύρας είχε προειδοποιήσει εδώ και μήνες για το φράγμα του χωριού που θα μπορούσε να σώσει την κατάσταση στην Δαδιά.

Μέσα στον απόηχο της τεράστιας οικολογικής καταστροφής που επέφερε η μεγάλη φωτιά στον δασικό δρυμό της Δαδιάς μια σημαντική καταγγελία σχετικά με την πυροπροστασία είδε το φως της δημοσιότητας και αφορούσε το φράγμα της Λύρας που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως δεξαμενή για τα εναέρια μέσα τις πρώτες κρίσιμες ώρες πριν επεκταθεί η πυρκαγιά.

Όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο πρώην προεδρος του φορέα της Δαδιάς και αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου, «κι ενώ η φωτιά ήταν στη βορεινή πλευρά, πέρασε (μάλλον πάνω από το φράγμα) στην νότια πλευρά χωρίς να μπορέσουμε να τη σταματήσουμε στο ξεκίνημα της (πριν ξεκινήσει την πορεία της προς τα νότια)… Αυτό που είναι όμως τραγικό!!! είναι η πολύ μικρή ποσότητα που είχε το φράγμα της Λύρας σε εποχή αντιπυρική. Με βάση πληροφόρηση είχε διαρροές και έχανε νερό. Αλλά γιατί δεν επισκευάστηκαν αυτές οι διαρροές ώστε να είναι η λεκάνη του φράγματος πλήρως γεμισμένη ώστε αν χρειαστεί να είναι διαθέσιμο για κατασβέσεις; Η πρόληψη των πυρκαγιών ακριβώς πως εννοείται; Πόσοι υπεύθυνοι φορείς το ήξεραν αυτό το πρόβλημα και απλώς το προσπέρασαν;»

Για την κατάσταση του φράγματος όμως είχε προειδοποιήσει εδώ και μήνες ο πρώην πρόεδρος του χωριού Κώστας Σταμάτογλου μιλώντας στο faros24webtv.

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της κοινότητας Κώστα Σταμάτογλου, το φράγμα της Λύρας έχει να συντηρηθεί από τότε που κατασκευάστηκε. Ο κ. Σταμάτογλου, επανειλημμένα είχε κάνει έκκλιση πριν από περρίπου έναν χρόνο, όταν το φράγμα ήταν πλημμυρισμένο να πετάξει κάποιο ελικόπτερο, έτσι ώστε να φανεί η κατάσταση στην οποία βρισκόταν το φράγμα της Λύρας.

Πάγιο αίτημα του κ. Σταμάτογλου τότε, ήταν «να κλείσουν οι πόροι, οι ενώσεις να κλείσουν και να μαζέψουν τα δένδρα για να μην πέσει το φράγμα». Όπως είχε τονίσει τότε ο κ. Σταμάτογλου σχετικά με την δημιουργία δύο εγγράφων από τον Δήμαρχο Σουφλίου κ. Καλακίκο προς την Περιφέρεια: «Αυτά τα έγγραφα θα κάνουν μήνες να ενεργοποιηθούν, όταν θα σπάσει το φράγμα θα είναι αργά.»

Σύμφωνα με τον κύριο Σταμάτογλου κάθε φορά που η στάθμη του φράγματος ανεβαίνει το φράγμα χάνει 200 – 300 κυβικά νερού, έως και 500 κυβικά αν η στάθμη ανέβει πάρα πολύ.

Πριν από έναν χρόνο κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είχε επισκεφθεί το φράγμα, μίλησε με τον πρόεδρο του χωριού και ζήτησε την μελέτη του έργου έτσι ώστε να δει πως αυτό το έργο κατασκευάστηκε.

Ο κ. Σταμάτογλου είχε τονίσει ότι: «δεν κάνουμε πρακτικά δουλειά, θεωρητικά κάνουμε». Άμεση η ανάγκη στεγανοποίησης του φράγματος.

«Οι αρμοί του φράγματος είναι φθαρμένοι, έχει φύγει η πίσσα και εξαιτίας των περσινών πλημυρών το φράγμα έχει δεχτεί μεγάλη πίεση.» Άμεση η ανάγκη της στεγανοποίησης του φράγματος Λύρας. Ο πρώην πρόεδρος της Λύρας κ. Σταμάτογλου, εδώ και έναν χρόνο κρούει τον κόδωνα του κινδύνου σχετικά με την βιωσιμότητα ενός έργου που έχει αφεθεί στην μοίρα του, να ριμάξει.

Σοβαρός ο κίνδυνος το φράγμα να σπάσει και να πλημυρίσει το χωριό, καταστρέφοντας τον δρόμο και την γέφυρα.

Στο παρελθόν σε περιόδους μεγάλων πλημυρών για την περιοχή ο υπερχειλιστής του φράγματος προλάβαινε να εκτονώσει το νερό ίσα, ίσα. Σύμφωνα με τον κύριο Σταματόπουλο «Αν έρχονταν τα δένδρα και καθόντουσαν εδώ πέρα μέσα, δεν θα άφηνε γέφυρες, δεν θα άφηνε τίποτα».

Και ενώ λοιπόν ο κ. Σταμάτογλου καθώς και πρόεδρος του χωριού προειδοποιούσαν, σχεδόν ένα χρόνο πριν για την κατάσταση που επικρατεί στο φράγμα της Λύρας, κινώντας κάθε διαδικασία έτσι ώστε οι θεσμικές αρχές να μεριμνήσουν για την αποκατάσταση των ζημιών. Φτάνουμε στο σήμερα.

Documento Newsletter