Υπηρεσιακή κυβέρνηση Σαρμά με έντονο αποτύπωμα Μητσοτάκη

Υπηρεσιακή κυβέρνηση Σαρμά με έντονο αποτύπωμα Μητσοτάκη

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τουλάχιστον εννέα είναι τα πρόσωπα επιρροής ή κίνησης στο ευρύτερο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη που ανακοινώθηκαν στη σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Ιωάννη Σαρμά. Από τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας μέχρι της Άμυνας και των Οικονομικών, το στίγμα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας είναι έντονο και ξεκάθαρο.

«Η κυβέρνηση αυτή θα είναι μια κυβέρνηση υπηρεσιακή. Θα έχει βέβαια όλες τις εξουσίες, αλλά μόνο τις εξουσίες για να εφαρμόσει τον νόμο, μέχρις ότου εδώ, στο Μαξίμου, επανέλθει πάλι αυτός που θα προέρχεται από τη λαϊκή βούληση. Ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, ένας Πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου, ξέρει πολύ καλά ότι είναι μόνο και μόνο για να οργανώσει τις εκλογές και επίσης για να συνεχιστεί η λειτουργία της εκτελεστικής λειτουργίας και του κράτους, χωρίς να υπάρξει κενό, μέχρι να έρθει αυτός που είναι ο φυσικός δικαιούχος σε αυτό το κτήριο» ανέφερε κατά τις δηλώσεις του ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, παραλαμβάνοντας από τον απερχόμενο Κυριάκο Μητσοτάκη την εξουσία, μαζί με τον περιβόητο «μπλε φάκελο».

Παρά τις παραπάνω δηλώσεις, η λίστα της υπηρεσιακής κυβέρνησης σφίζει από σωρεία  προσώπων του ευρύτερου περιβάλλοντος του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας. Σύμβουλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη και εκλεκτοί του επικεφαλής δημοσίων οργανισμών, εν ενεργεία και πρώην υπουργοί της κυβέρνησής του, στρατιωτικοί προαχθέντες και αποστρατευθέντες την τελευταία τετραετία, και άλλοι, μεταξύ των 20 υπουργών που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.

Να σημειωθεί πως αυτό συνέβη παρότι από τους πολιτικούς αρχηγούς υπήρξε έκκληση για επιλογή προσώπων κοινής αποδοχής, τουλάχιστον στα κρίσιμα υπουργεία. Επίσης, είναι το ίδιο το Σύνταγμα και το άρθρο 37 παρ 3 που ορίζει κάτι τέτοιο, αφού αναφέρεται ξεκάθαρα πως εαν οι διερευνητικές εντολές και η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών δεν τελεσφορήσουν, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό (εκ των τριών ανωτάτων δικαστηρίων) «το σχηματισμό Κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές».

Η εικόνα στη σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης που ανακοινώθηκε είναι αρκετά διαφορετική από τα παραπάνω. Αρχικά, μεταξύ των υπηρεσιακών υπουργών υπάρχουν έναν νυν και ένας πρώην υπουργός του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόκειται για τον μέχρι πρότινος υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ευάγγελο Τουρνά, που σήμερα λαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του ίδιου υπουργείου. Πρόκειται για εν αποστρατεία πτέραρχο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Επίσης, υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας αναλαμβάνει ο αποπεμφθείς αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, του «πλωτού φράγματος» στα θαλάσσια σύνορα, που μετά την αποπομπή του επέστρεψε στο Μέγαρο Μαξίμου ως σύμβουλος της κυβέρνησης για ακριτικές περιοχές και Άγιο Όρος.

Ακόμα, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Πελαγίδης, είναι γνωστό πως έχει διατελέσει σύμβουλος μακροοικονομίας του Μεγάρου Μαξίμου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ αποτέλεσε έναν από τους στενότερους συμβούλους του κατά την άνοδό του στην εξουσία. Επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη, ο καθηγητής οικονομικής ανάλυσης του Πανεπιστημίου Πειραιώς τοποθετήθηκε ως υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Υπηρεσιακή υπουργός Τουρισμού αναλαμβάνει η Ιωάννα Δρέττα, από τα πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του Κυρ. Μητσοτάκη, είναι εκείνη που ανέλαβε διευθύνουσα σύμβουλος της Marketing Greece, της γνωστής καμπάνιας του 2020 «Greek Summer is a State of Mind» και της απευθείας ανάθεσης των 32 εκατ. ευρώ για την τουριστική προβολή της χώρας, υποκαθιστώντας τον ΕΟΤ. Δημοσιεύματα την έχουν αναγνωρίσει ως το πρόσωπο στο οποίο «ο Κυρ. Μητσοτάκης εμπιστεύτηκε το restart του ελληνικού τουρισμού» με την ανάληψη της εξουσίας.

Υπουργός Υγείας αναλαμβάνει η καθηγήτρια πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου, από τους βασικούς υποστηρικτές της διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αναπληρώτρια του Σωτήρη Τσιόδρα στην Επιτροπή Δημόσια Υγείας και Αντιμετώπισης της πανδημίας. Στο δε υπουργείο Παιδείας, υπηρεσιακός υπουργός αναλαμβάνει ο καθηγητής Ιατρικής, πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ, Χρήστος Κίττας, που διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός Υγείας το 2012, στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Παναγιώτη Πικραμμένου.

Στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου τοποθετείται ο Δανιήλ Εσδράς, Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελληνική Κυβέρνηση, και Σύμβουλος του Περιφερειακού Διευθυντή για τη Μεσόγειο. Σημειώνεται πως ο εν λόγω έχει βραβευτεί από τον Νότη Μηταράκη με τη Διαμνημόνευση Μεταναστευτικής Αρωγής Β’ Τάξης, με τον ίδιο τον πρώην υπουργό και άλλα στελέχη του υπουργείου να αναγνωρίζουν την υποστήριξη του νέου υπηρεσιακού υπουργού στην μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και στο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τοποθετούνται δύο απόστρατοι. Ο μεν υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θεόδωρος Κλιάρης, τοποθετήθηκε αρχηγός του Λιμενικού Σώματος τον Οκτώβριο του 2019 και αποστρατεύτηκε τον Μάρτιο του 2022.

Ο δε υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χαράλαμπος Λαλούσης, προήχθη σε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού τον Ιανουάριο του 2020 με απόφαση του ΚΥΣΕΑ της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ αποστρατεύτηκε τον Ιανουάριο του 2023. Σημειώνεται ωστόσο πως ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ και νυν υπηρεσιακός υπουργός ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, παρέδωσε στους πολιτικούς αρχηγούς, με τον Αλέξη Τσίπρα να αποκαλύπτει τα ονόματα από το βήμα της Βουλής. Απαντήσεις για την παρακολούθησή του δεν δόθηκαν ποτέ από τον Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ ούτε ο ίδιος ο υπηρεσιακός υπουργός ζήτησε ποτέ εξηγήσεις. Αντί αυτού, σιώπησε και ευθυγραμμίστηκε με τη σιωπή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος επιβραβεύτηκε με ανανέωση της θητείας του.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως στο υπουργείο Δικαιοσύνης, υπηρεσιακός υπουργός αναλαμβάνει ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φίλιππος Σπυρόπουλος. Στο βιογραφικό του, συναντά κανείς τη θητεία του ως γενικός γραμματέας στο υπουργείο Προεδρίας το 1989 και στο υπουργείο Δικαιοσύνης το 1990-1992, την περίοδο της διακυβέρνησης πατρός Μητσοτάκη. Επίσης, ο Φ. Σπυρόπουλος απασχόλησε τη δημόσια σφαίρα τον περασμένο Ιανουάριο, όταν μετά από κείμενο δήλωσης – καταπέλτη καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου κατά της αντισυνταγματικής γνωμοδότησης του Ισίδωρου Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ, στο οποίο περιλαμβανόταν αρχικά και η υπογραφή του, διαχώρισε τη θέση του δημοσίως, ξεκαθαρίζοντας πως «η άποψή μου για το ζήτημα είναι τελείως αντίθετη προς τη δήλωση των συναδέλφων καθηγητών».

Διαβάστε επίσης:

Αυτή είναι η σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης Σαρμά

Documento Newsletter