Υπέρβαση των στεγανών, άνοιγμα στην κοινωνία

Υπέρβαση των στεγανών, άνοιγμα στην κοινωνία

Δυναμική εξωστρέφεια για τον ΣΥΡΙΖΑ εγκαινιάζει ο Αλέξης Τσίπρας

Άνοιγμα στην κοινωνία και κυρίως σε στοχευμένες κοινωνικές ομάδες και τομείς που ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεδειγμένα εμφανίζει υστέρηση σε σχέση με το εκλογικό του ποσοστό σχεδιάζει άμεσα ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και τις λανθασμένες κυβερνητικές επιλογές, όπως στην παιδεία, την υγεία ή την οικονομία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ώστε να προκαλέσει ένα κίνημα από τα κάτω και όχι μέσα από το κόμμα, το οποίο θα συνδεθεί με τον κομματικό μηχανισμό αλλά στη λογική του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ.

Εξωτερικά… στελέχη

Στόχος είναι μέσα από αυτές τις διεργασίες να αναδειχθεί και ένα άτυπο μητρώο στελεχών του ευρύτερου προοδευτικού χώρου τα οποία βρίσκονται εκτός κόμματος. Οι συγκεκριμένες διεργασίες θα λάβουν χώρα ανεξάρτητα και παράλληλα με τις εσωκομματικές, οι οποίες τρέχουν αυτή την περίοδο και θα ολοκληρωθούν στα τέλη Φεβρουαρίου με την εκλογή των νομαρχιακών συμβουλίων σε όλη την επικράτεια, με στόχο φυσικά το τακτικό συνέδριο που θα διεξαχθεί όποτε το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του τόσο κρίσιμου τομέα της υγείας, στον οποίον υπάρχει ώσμωση με εγνωσμένου κύρους επιστήμονες και συμβούλους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής Αθηνά Λινού, ο καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και διευθυντής της ερευνητικής ομάδας Καρκίνος και Θρόμβωση INSERM U938 Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ο αναπληρωτής καθηγητής στο ΕΚΠΑ και υπεύθυνος της μονάδας Covid-19 του Ευαγγελισμού Γιάννης Καλομενίδης και ο παιδίατρος – επιδημιολόγος, καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και επιστημονικός υπεύθυνος στο τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ Τάκης Παναγιωτόπουλος. Στον Αλ. Τσίπρα πιστώνεται σίγουρα η πρότασή του για διαπραγμάτευση της πατέντας των εμβολίων σε κεντρικό επίπεδο στις Βρυξέλλες. Πρόταση που ολοένα κερδίζει έδαφος όσο τα προβλήματα στην παρασκευαστική αλυσίδα της Big Pharma παραμένουν.

Αυτοδιοίκηση και παιδεία

Ενας ξεχωριστός τομέας είναι και η τοπική αυτοδιοίκηση, που ο νόμος Θεοδωρικάκου και τώρα Βορίδη ευνοεί έναν σκληρό διπολισμό. Γι’ αυτό θα επιδιωχθεί η συνεργασία με αυτοδιοικητικά στελέχη από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Στον πάντα ευαίσθητο τομέα της παιδείας, που το νομοσχέδιο Κεραμέως φέρνει τα πάνω κάτω, ο επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ακρίτας Καϊδατζής έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της ανάδειξης και του συντονισμού ακαδημαϊκών οι οποίοι θα προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις τους στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου έχει αναλάβει τον συντονισμό των δεξαμενών σκέψης του κόμματος, της Αριστεράς και της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης, όπως το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, το Ενα του Γιάννη Δραγασάκη, η κίνηση πολιτών Κόσμος του Πέτρου Κόκκαλη και το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ΙΝΕΡΠΟΣΤ) της Λούκας Κατσέλη. Ο στόχος είναι μέσα από τις συγκεκριμένες δεξαμενές σκέψεις να παραχθεί πολιτικό κεφάλαιο, όπως συνέβη για παράδειγμα στο παρελθόν με την diaNEOsis, το ΙΣΤΑΜΕ και το Ιδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Εσωτερική κινητοποίηση

Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος του κόμματος έχει θέσει σε επιφυλακή τους τομεάρχες του κόμματος και έχει ζητήσει από τον καθένα συγκεκριμένες δράσεις προς την κατεύθυνση να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ερείσματα σε κρίσιμους τομείς όπως η τοπική αυτοδιοίκηση και το συνδικαλιστικό κίνημα.

Στην τοπική αυτοδιοίκηση ο τομεάρχης εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης σημειώνει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις σε κοινωνικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο με την Προοδευτική Συμμαχία και τις ευρύτερες προοδευτικές συνεργασίες, με στόχο τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2023. Παράλληλα με την οργανωτική ανασυγκρότηση και διεύρυνση του κόμματος, αποτελεί στρατηγική επιλογή η πολιτική και κοινωνική διεύρυνση στον χώρο της αυτοδιοίκησης, με απώτερο στόχο τις προοδευτικές συνεργασίες και συμμαχίες με συγκεκριμένο πρόγραμμα παντού, αλλά και τη δημιουργία αντιδεξιών μετώπων σε κάθε γειτονιά της χώρας. Εδώ ο αναχρονιστικός εκλογικός νόμος στα πρότυπα του 2006 που φέρνει η ΝΔ κατά κοινή παραδοχή ευνοεί τον διπολισμό και θυμίζει και στη σημερινή πολιτική και αυτοδιοικητική ηγεσία του ΚΙΝΑΛ τη στάση του ΠΑΣΟΚ το 2006.

Από την πλευρά του ο τομεάρχης υποδομών και μεταφορών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Παππάς σημειώνει ότι αναμένονται παρεμβάσεις για τους εργολήπτες του δημοσίου, για τους μηχανικούς σε σχέση με τα πτυχία, για τη στήριξη των τεχνικών εταιρειών και τον αποκλεισμό τους από τα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και συγκεκριμένες κινητοποιήσεις τοπικά για τις καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα. Κρίσιμος, τέλος, είναι και ο ρόλος της τομεάρχη εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, ειδικά αυτή την περίοδο που η πανδημία έχει επιφέρει περαιτέρω πλήγματα στον κόσμο της εργασίας. Και στον τομέα αυτό αναμένονται σημαντικές παρεμβάσεις.

*Από την έντυπη έκδοση του Documento #221 (7/2/21)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter