Υπερηχητική… κωλοτούμπα Μητσοτάκη για τα F-16

Δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του, έλεγε ψεύτη τον Τσίπρα, αλλά τελικά κατάπιε τη γλώσσα του

Εάν κανείς άκουγε τον Ελληνα πρωθυπουργό να μιλά για τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας χωρίς να γνωρίζει σε ποιον αναφέρεται, δύσκολα θα καταλάβαινε πως πρόκειται για τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας. Από το κρεσέντο «θετικής ενέργειας» μέχρι τις κορόνες περί «συγκρατημένης νέας αρχής», τίποτε δεν θύμιζε τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος μιλούσαν για τον ηγέτη της Τουρκίας τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και τα τελευταία χρόνια.

Το κορυφαίο όμως σημείο των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Λιθουανία ήταν ο τρόπος με τον οποίο σχολίασε τις αμερικανικές αποφάσεις για την αναβάθμιση και την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών F-16 από την Τουρκία, προκαλώντας έκπληξη και απορίες για την οβιδιακή αυτή μεταστροφή της ρητορικής του αλλά και της στρατηγικής της χώρας.

«Δεν αφορά την Ελλάδα…»

«Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα να εξοπλίζεται όπως αυτή κρίνει ότι εξυπηρετεί καλύτερα τις δικές της εθνικές προτεραιότητες» δήλωσε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός όταν ερωτήθηκε για τους εξοπλισμούς της Τουρκίας και το πρόγραμμα των F-16. Με τη σημείωση πως «αυτό το οποίο πάντα μας απασχολούσε είναι να μη χρησιμοποιούνται νατοϊκοί εξοπλισμοί για παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων», ο Κυρ. Μητσοτάκης κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να αποσυνδέσει πλήρως το «τι κάνει η Τουρκία με τις ΗΠΑ» από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την επί μακρόν ένταση σε Αιγαίο και όχι μόνο.

«Το τι κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με την Τουρκία είναι κάτι το οποίο εμάς μας αφορά μόνο έμμεσα […] Απομένει να δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα διατυπωθεί το αίτημα από την αμερικανική κυβέρνηση προς το Κογκρέσο» ανέφερε ακόμη και υπογράμμισε και πάλι πως τα τουρκικά F-16 «δεν είναι κάτι το οποίο αφορά άμεσα την Ελλάδα».

Ωστόσο η περιβόητη ομιλία του στο Κογκρέσο και οι διθύραμβοι των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ για την αναφορά του στην Τουρκία συνεχίζουν να στοιχειώνουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ο Μητσοτάκης στο Κογκρέσο

«Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία από το Κογκρέσο», «Τα “καρφιά” Μητσοτάκη για την Τουρκία», «Ξεκάθαρα μηνύματα για Ρωσία, Κύπρο και Τουρκία» πανηγύριζαν το ένα μετά το άλλο τα κανάλια και οι εφημερίδες, παρότι ο ίδιος δεν ανέφερε ποτέ στο αμερικανικό Κογκρέσο τη λέξη «Τουρκία».

«Παρακαλώ σημειώστε επίσης το εξής: το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ σε μια εποχή που εστιάζουμε στο να βοηθήσουμε την Ουκρανία να νικήσει την επιθετικότητα της Ρωσίας είναι μια ακόμη πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα της συμμαχίας. Και σας ζητώ να το έχετε αυτό υπόψη όταν λαμβάνετε αποφάσεις για προμήθειες αμυντικού υλικού που αφορούν την ανατολική Μεσόγειο» ήταν η επίμαχη αναφορά από το βήμα του Κογκρέσου την οποία χειροκροτούσαν κατά ριπάς οι πετσωμένοι, ενώ τις επόμενες ημέρες οι αναφορές για το… ράπισμα στην Τουρκία και «νεύρα του Ερντογάν» περίσσευαν.

Σημειώνεται πως μία εβδομάδα νωρίτερα, παραμονές της συζήτησης στη Βουλή και της κύρωσης της πενταετούς –και κατ’ επέκταση επ’ άπειρον– αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, η «Wall Street Journal» αποκάλυψε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ζητούσε από το Κογκρέσο την έγκριση της πώλησης προηγμένων οπλικών συστημάτων αλλά και επιπλέον εξοπλισμού για τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας.

Οταν φώναζε «ψέματα» στη Βουλή

Τον Μάιο του 2022 στη Βουλή, λίγες ημέρες πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε δεχτεί τα σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης και ειδικά του Αλέξη Τσίπρα για την πρωτοφανή αυτή εκχώρηση στους Αμερικανούς.

«Εχετε φέρει αυτήν τη συμφωνία, την έχετε ανακοινώσει. Αξιοποιήστε αυτό το μομέντουμ. Φεύγετε αύριο, πηγαίνετε στις ΗΠΑ. Οταν ανακοινώσατε ότι θα φέρετε τη συμφωνία προς ψήφιση δεν είχαν διαρρεύσει όλα αυτά, ότι έχει εγκρίνει ο πρόεδρος Μπάιντεν, η κυβέρνηση των ΗΠΑ να δώσει 40 νέα F-16 στην Τουρκία, να αλλάξει ισορροπίες. Δεν το έχει ανακοινώσει» καλούσε τότε τον πρωθυπουργό ο Αλ. Τσίπρας, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να φωνάζει από τα κυβερνητικά έδρανα «είναι ψέμα, είναι ψέμα!».

«Το τι είναι ψέμα και τι είναι αλήθεια θα φανεί όταν θα σταθείτε δίπλα δίπλα με τον Αμερικανό πρόεδρο, όταν από τα χείλια σας θα βγει αυτό που λέτε εδώ, το “είναι ψέμα”, και όταν ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος θα διαψεύσει κατηγορηματικά ότι θα δοθούν σαράντα νέα F-16 και θα εκσυγχρονιστούν άλλα ογδόντα προς όφελος της Τουρκίας, αλλάζοντας τις ισορροπίες στο Αιγαίο. Τότε θα μου πείτε “είναι ψέμα”» επέμενε τότε ο Αλ. Τσίπρας, καλώντας σε αναστολή της κύρωσης της συμφωνίας για τη διασφάλιση εγγυήσεων κατά το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Ούτε ενάμιση χρόνο αργότερα, ο Ελληνας πρωθυπουργός επιβραβεύει τον Τούρκο πρόεδρο με δήλωση αναγνώρισης μιας «συγκρατημένης νέας αρχής» την ώρα που η γειτονική χώρα παίρνει σοβαρά ανταλλάγματα από το «παζάρι» για τη Σουηδία. Προφανώς, στην κυβέρνηση προωθούν ως σημαντική δέσμευση το «δεν έχουμε χρησιμοποιήσει ποτέ τα F-16 μας εναντίον της Ελλάδας και δεν σκοπεύουμε να τα χρησιμοποιήσουμε ενάντια στην Ελλάδα που προχωρά» του Ερντογάν. Είναι σίγουροι όμως στο Μέγαρο Μαξίμου πως έχουν την ίδια αντίληψη με τον Ερντογάν για το ποια είναι η «Ελλάδα που προχωρά» και ποια όχι;