Η ουκρανική διπλωματία προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο “καταστροφικής εξωτερικής παρέμβαση” στην Υπερδνειστερία, τη φιλορωσική αυτονομιστική περιοχή της Μολδαβίας, γειτονικής χώρας της Ουκρανίας, μετά το αίτημα του Τιρασπόλ για “προστασία” από τη Μόσχα.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας απηύθυνε έκκληση σύμφωνα με ανακοίνωσή του για “την ειρηνική επίλυση των οικονομικών, κοινωνικών και ανθρωπιστικών θεμάτων (μεταξύ των αρχών της Μολδαβίας) και (της Υπερδνειστερίας), χωρίς καμία καταστροφική εξωτερική παρέμβαση”, υποδηλώνοντας τη Ρωσία.
“Κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να εμποδίσουμε κάθε απόπειρα της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει τη Μολδαβία ή άλλες χώρες της περιοχής μας”, πρόσθεσε το υπουργείο, το οποίο δήλωσε ότι “παρακολουθεί στενά τις τελευταίες εξελίξεις”.
Η ουκρανική διπλωματία ζήτησε επίσης “την ταχεία αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων” από την Υπερδνειστερία.
Η Ρωσία διατηρεί εκεί 1.500 στρατιώτες για να διασφαλίζουν μια ειρηνευτική αποστολή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Οι μη αναγνωρισμένες διεθνώς αρχές της αυτονομιστικής περιοχής ζήτησαν σήμερα από τη Ρωσία “μέτρα προστασίας” απέναντι στην “αυξημένη πίεση” που φέρεται να δέχονται από το Κισινάου, με φόντο τις επιδεινούμενες εντάσεις λόγω της σύγκρουσης στη γειτονική Ουκρανία.
Η ρωσική διπλωματία απάντησε γρήγορα, διαβεβαιώνοντας ότι έχει ως “προτεραιότητα” την “προστασία” των κατοίκων της Υπερδνειστερίας και πρόσθεσε ότι η Μόσχα θα “εξετάσει προσεκτικά” το αίτημα του Τιρασπόλ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Στενή λωρίδα γης μεταξύ Μολδαβίας και Ουκρανίας, η περιοχή αποσχίστηκε έπειτα από έναν σύντομο πόλεμο το 1992 εναντίον του μολδαβικού στρατού.
Μολδαβία: Ρωσική προπαγάνδα
Η κυβέρνηση της Μολδαβίας κατήγγειλε σήμερα τις δηλώσεις των αρχών της φιλορωσικής, αυτονομιστικής περιοχής της Υπερδνειστερίας, οι οποίες ζήτησαν από τη Ρωσία να λάβει «μέτρα προστασίας» απέναντι στις «πιέσεις» που υποστηρίζουν ότι δέχονται από το Κισινάου.
Η κυβέρνηση «απορρίπτει την προπαγάνδα του Τιράσπολ», της πόλης όπου συνεδρίασαν εκτάκτως οι βουλευτές της Υπερδνειστερίας, ανέφερε στο Telegram ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μολδαβίας Όλεγκ Σερέμπριαν. Σημείωσε επίσης ότι η περιοχή αυτή επωφελείται από τις «πολιτικές ειρήνης, ασφάλειας και οικονομικής ολοκλήρωσης» στο πλαίσιο των δεσμών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η προστασία των συμφερόντων των κατοίκων της Υπερδνειστερίας, των συμπατριωτών μας, είναι μία από τις προτεραιότητες. Όλα τα αιτήματα εξετάζονται πάντα με προσοχή από τους αρμόδιους ρωσικούς οργανισμούς» σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που μεταδόθηκε από τα τοπικά πρακτορεία.
Η εξέλιξη των γεγονότων θυμίζει έντονα, στην παρούσα φάση, μια παρόμοια έκκληση, τον Φεβρουάριο του 2022, των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας. Τότε, η έκκληση εκείνη χρησίμευσε ως ένα από τα προσχήματα που προέβαλε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για να εξαπολύσει επίθεση στη γειτονική του χώρα.
Οι βουλευτές της Υπερδνειστερίας συνεδρίασαν σήμερα στο Τιράσπολ, σε ένα έκτακτο συνέδριο, το πρώτο από το 2006, και ζήτησαν από το ρωσικό Κοινοβούλιο «να εφαρμόσει μέτρα για την προστασία» αυτής της λωρίδας γης, όπου ζουν «περισσότεροι από 220.000 Ρώσοι πολίτες» καθώς διαπίστωσαν ότι ασκείται «αυξανόμενη πίεση εκ μέρους της Μολδαβίας». Αφορμή στάθηκε η απαίτηση της Μολδαβίας από τις εταιρίες που εδρεύουν στην Υπερδνειστερία να καταβάλουν εισαγωγικούς δασμούς από τον Ιανουάριο. Ο μη αναγνωρισμένος υπουργός Οικονομικών της περιοχής είπε στο συνέδριο ότι έτσι μειώθηκαν τα έσοδα που προέρχονται από δασμούς για τον προϋπολογισμό της Υπερδνειστερίας κατά 18%.
Η Υπερδνειστερία αντιμετωπίζει «απειλές άνευ προηγουμένου, οικονομικής, κοινωνικοανθρωπιστικής και στρατιωτικοπολιτικής φύσης» αναφέρουν στη διακήρυξή τους οι βουλευτές.
Ο υπουργός Εξωτερικών των μη αναγνωρισμένων διεθνώς αυτονομιστικών αρχών, ο Βιτάλι Ιγκνάτιεφ, διευκρίνισε μιλώντας στο ρωσικό κανάλι Rossiya-24, ότι «πρώτ’ απ’ όλα ζητούν τη διπλωματική υποστήριξη» της Μόσχας.
Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου, που βρίσκεται στα Τίρανα για τη σύνοδο κορυφής βαλκανικών χωρών με τη συμμετοχή και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι η χώρα της παραμένει δεσμευμένη στην εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στο θέμα της Υπερδνειστερίας. «Αυτό που κάνει σήμερα η κυβέρνηση είναι να κάνει μικρά βήματα για την οικονομική επανένταξη της χώρας», είπε.
Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αντέδρασε επισήμως, η Πολωνία, δια στόματος του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, έκρινε «επικίνδυνες» τις εντάσεις στην περιοχή αυτήν.
Από το 2006
Ο τοπικός πληθυσμός το 2006 είχε ψηφίσει κατά 97,1% υπέρ της ενσωμάτωσης με τη Ρωσία. Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, οι φόβοι για διεύρυνση της σύγκρουσης στην Υπερδνειστερία έχουν εγερθεί πολλές φορές.
Πέρυσι, οι αρχές της Υπερδνειστερίας κατηγόρησαν το Κίεβο ότι επιθυμεί να επιτεθεί στην περιοχή, ισχυριζόμενες ότι απέτρεψαν μια επίθεση τον Μάρτιο που είχε στόχο τους ηγέτες της αυτονομιστικής περιοχής .
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε και πάλι την περασμένη εβδομάδα, χωρίς να παρουσιάσει στοιχεία, ότι η Ουκρανία ετοίμαζε μια «ένοπλη πρόκληση» κατά της Υπερδνειστερίας.
Με επίσημα 465.000 κυρίως ρωσόφωνους κατοίκους, αυτή η μικρή περιοχή που εκτείνεται κατά μήκος του Δνείστερου δεν αναγνωρίζεται ως κράτος από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας.
Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο μπορεί να προκαλέσει η αποστολή ξένων στρατιωτών στην Ουκρανία