Υπεράσπιση των ρωσικών business των Ελλήνων εφοπλιστών από Μητσοτάκη στην Εσθονία

Υπεράσπιση των ρωσικών business των Ελλήνων εφοπλιστών από Μητσοτάκη στην Εσθονία

Αντιμέτωπος με μία αναπάντεχη ερώτηση που και το documentonews.gr έχει επανειλλημένως θέσει στην ελληνική κυβέρνηση ήρθε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με την εσθονή ομόλογό του στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην βαλτική χώρα. Έτσι, αφού του τέθηκε το ζήτημα της αύξησης των μεταφορών ρωσικού πετρελαίου από ελληνικά τάνκερ, ο έλληνας πρωθυπουργός μετήλθε τον πρωτοφανή ισχυρισμό πως εάν δεν το κάνουν εκείνοι (οι έλληνες εφοπλιστές) θα… το κάνουν άλλοι. Παράλληκα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε πυρά και για «φιλορωσική» στάση της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε κοινή συνέντευξη με την πρωθυπουργό της Εσθονίας, Κάγια Κάλας το μεσημέρι της Τρίτης, κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του σε χώρες της Βαλτικής, αφότου τη Δευτέρα βρέθηκε στη Λιθουανία. Σε αντίθεση ωστόσο με τις δηλώσεις του στη Λιθουανία όπου περιστράφηκαν σε μεγάλο βαθμό γύρω από τη ρωσική εισβολή και την ευρωπαϊκή στάση στο πλευρό της Ουκρανίας, ο έλληνας πρωθυπουργός επιχείρησε να δώσει βάρος στο «πλασάρισμα» της χώρας ως επενδυτικός προορισμός, με πολύ λιγότερες αναφορές στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και στην τουρκική επιθετικότητα.

Ωστόσο, όταν οι δύο πρωθυπουργοί δέχθηκαν ερωτήματα από δημοσιογράφους, και δη Εσθονούς, ο Κυρ. Μητσοτάκης βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Η πρώτη ερώτηση αφορούσε το γεγονός πως η Ελλάδα συνεχίζει να δέχεται Ρώσους τουρίστες, πως «δεν έχει στηρίξει τον στρατό της Ουκρανίας όπως η Γερμανία και η Γαλλία», ενώ του ζητήθηκε ξεκάθαρη θέση για το εάν υποστηρίζει τη συγκρότηση διεθνούς δικαστηρίου για εγκλήματα επιθετικότητας, αναφορικά με τη ρωσική εισβολή.

Στην απάντησή του, ο έλληνας πρωθυπουργός επικαλέστηκε πως παρά το γεγονός πως δεν υπάρχει οριζόντια απαγόρευση για τους Ρώσους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «πρακτικά κανείς από τη Ρωσία δεν ήρθε στην Ελλάδα», με αποτέλεσμα σχεδόν όλοι οι Ρώσοι τουρίστες να ταξιδέψουν στην Τουρκία. Για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας τόνισε πως «έχουμε παράσχει μεγάλη στρατιωτική υποστήριξη» αποφεύγοντας να μπει σε λεπτομέρειες, και υπογράμμισε την ικανοποίηση της ίδιας της ουκρανικής κυβέρνησης για την ελληνική στάση. Η θέση που βρέθηκε ήταν τόσο δύσκολη που η Κ. Κάλας πήρε τον λόγο για να τον «βοηθήσει», κάνοντας λόγο για «ηγετικό ρόλο της Ελλάδας» έναντι της Ρωσίας, πως βρίσκεται «στη σωστή πλευρά της ιστορίας» και πως «είναι ένας ισότιμος εταίρος» παρά το ότι ο πόλεμος βρίσκεται μακριά από τα σύνορά της.

Σε δεινή θέση όμως βρέθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην αμέσως επόμενη ερώτηση που έκανε άλλη Εσθονή δημοσιογράφος. «Έχω μια ερώτηση για τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Θα μπορούσατε, σας παρακαλώ, να σχολιάσετε τις αναφορές ότι τα ελληνικά τάνκερ συνεχίζουν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο και μάλιστα, ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου οι αριθμοί αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ σε σχέση με τον μέσο όρο;» ρωτήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, που εν μέσω έντονης αμηχανίας κατέφυγε σε μία εκδοχή του «ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό».

«Καταρχάς, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η ελληνική ναυτιλία ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις αποφάσεις που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τις κυρώσεις. Όπως γνωρίζετε, δεν θα μπορούμε να μεταφέρουμε ρωσικό πετρέλαιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αρχής γενομένης από την 1η Δεκεμβρίου και κανένα υποπροϊόν πετρελαίου από την 1η Φεβρουαρίου. Δεν έχει υπάρξει απαγόρευση για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου προς άλλους προορισμούς» ανέφερε αρχικά ο Κυρ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας πως «εάν επρόκειτο να τεθεί απαγόρευση, τότε φυσικά η ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία θα συμμορφωνόταν».

Έριξε δε την ευθύνη και στους Έλληνες εφοπλιστές, σημειώνοντας πως «επιπλέον εναπόκειται στους μεμονωμένους παράγοντες της ναυτιλιακής αγοράς να αποφασίσουν εάν θέλουν να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους συναλλαγές, λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους και τα ασφάλιστρα, φυσικά, που σχετίζονται με αυτήν την προσέγγιση», ενώ στη συνέχεια ανέλαβε την υπεράσπιση των ελληνικών business με το ρωσικό πετρέλαιο, επικαλούμενος ως φόβητρο το ενδεχόμενο εάν οι Έλληνες εφοπλιστές σταματήσουν να αναλάβουν άλλες χώρες να επωφεληθούν.

«Πρέπει να επισημάνω ότι η ναυτιλία είναι μία παγκόσμια βιομηχανία. Θα είμαι ο πρώτος που θα υποστηρίξει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή απόφαση όσον αφορά τη ναυτιλία που θα είναι πραγματικά αποτελεσματική. Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε είναι «να πυροβολήσουμε στα πόδια» την ευρωπαϊκή ναυτιλία, η οποία είναι τόσο σημαντική για την ασφάλεια του εφοδιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να επωφεληθούν άλλες χώρες που βρίσκονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αναλάβουν ουσιαστικά τις δραστηριότητες που εμείς θα εγκαταλείψουμε» ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης, καταλήγοντας σε μία έκκληση να διατηρηθεί η ισορροπία.

«Συνεπώς, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και πιστεύω ότι το πετύχαμε, προσαρμόζοντας τις κυρώσεις μας, για να διασφαλίσουμε ότι θα επιφέρουμε πλήγμα στη Ρωσία. Δεχόμαστε πλήγμα κι εμείς, είναι ξεκάθαρο. Αλλά πρέπει να διατηρήσουμε αυτή την ισορροπία» κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός, θυμίζοντας τα λόγια που παραπάνω από μία φορά έχει πει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε ερωτήματα που έχει θέσει σχετικά το documentonews.gr.

Σταθερά στο πλευρό των Ελλήνων εφοπλιστών

Υπενθυμίζεται πως μόλις στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, και με αφορμή το δημοσίευμα του Bloomberg για πλοίο του εφοπλιστή Θ. Μαρτίνου που φερόταν να έσπασε το εμπάργκο έναντι της Μόσχας, ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε σε ερώτημά μως πως «Όλες οι κινήσεις που κάνουν οι Έλληνες εφοπλιστές βρίσκονται εντός του πλαισίου της νομιμότητας που διέπει τις μεταφορές και τις λειτουργίες τους. Δεν είναι σε γνώση μας να υπάρχει κάποια παραβίαση του πλαισίου που ισχύει».

Ακόμα, τον περασμένο Απρίλιο, κατά τις πρώτες εβδομάδες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και υπό το βάρος των δηλώσεων του Ουκρανού πρέσβη στην Αθήνα, Σεργκέι Σουτένκο πως «κάποιοι Έλληνες ιδιοκτήτες συνεχίζουν να εργάζονται ως συνήθως, αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι πρόκειται για αιματηρά χρήματα», η θέση της κυβέρνησης ήταν στο πλευρό των Ελλήνων εφοπλιστών.

«Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου από τη Ρωσία δεν έχει σταματήσει από καμία χώρα. Εξακολουθεί να είναι ζητούμενο η μείωση της εξάρτησης ενεργειακά από τη Ρωσία σε όλα τα πεδία, και στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο» ανέφερε τότε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ακόμη, πρόσθεσε πως «στο σχεδιασμό και στη συζήτηση αυτή, η χώρα μας λαμβάνει μέρος και πρέπει να γίνει με τρόπο τέτοιο έτσι ώστε να μη διαταραχθεί η ασφάλεια στην αγορά της ενέργειας και για την Ευρώπη και για όλη την υπόλοιπη υφήλιο», επιλέγοντας στη συνέχεια να καταλήξει σε μία γενικόλογη τοποθέτηση για τον «πρωταγωνιστικό ρόλο» της ελληνικής κυβέρνησης στην επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία.

«Είναι γνωστό ότι η χώρα μας δεν δίστασε καμία στιγμή, από την αρχή στο να πρωταγωνιστήσει σε κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας έτσι ώστε να μην χρηματοδοτεί η Ευρώπη με τα χρήματά της τον πόλεμο, και ο υπόλοιπος κόσμος τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» κατέληξε τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διαβάστε επίσης:

Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, οι Έλληνες εφοπλιστές και το ρωσικό πετρέλαιο

Δώρο – πρόκληση στους εφοπλιστές από την κυβέρνηση Μητσοτάκη: Αναστολή πληρωμής εισφορών για το 2024-5

Οι Έλληνες εφοπλιστές και το ρωσικό πετρέλαιο

Politico: Οι Έλληνες εφοπλιστές δε θέλουν να χάσουν τα «χρυσά» συμβόλαια με τη Ρωσία – Αντιρρήσεις για το εμπάργκο στο πετρέλαιο

Documento Newsletter