Προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αλλά και να μην δώσει καμία ουσιαστική απάντηση για τα όσα συζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ερντογάν αλλά και -κυρίως- για τα όσα περιλαμβάνει η «τολμηρή ατζέντα» και η αναφορά του σε «υποχωρήσεις» κατέβαλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα, επιβεβαιώνοντας πως το Μέγαρο Μαξίμου πασχίζει να κρατήσει τις διαπραγματεύσεις «εν κρυπτώ» φοβούμενο και την εθνικιστική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας.
«Η διαφορά μας, η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία, η μόνη διαφορά μας που θέλουμε να διευθετηθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου, δηλαδή με την προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, που είναι ο καθορισμός των θαλάσσιων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, θέλουμε να επιλυθεί επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Παύλος Μαρινάκης σε απάντησή του στους κυβερνητικούς συντάκτες το μεσημέρι της Δευτέρας, για να συμπληρώσει με μία αναφορά, που στην προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μείνει μακριά από τον έλεγχο κομμάτων και πολιτών, αναμένεται να γίνει σημαία το προσεχές διάστημα.
Διαβάστε επίσης: Προαναγγελία εθνικών υποχωρήσεων από τον Μητσοτάκη
«Εφόσον λοιπόν φτάσουμε εκεί, γιατί δεν είμαστε ακόμα εκεί, γιατί για να φτάσουμε εκεί πρέπει η Τουρκία να κάνει σημαντικά βήματα, τότε ναι, ελπίζουμε να υπάρχει μία απόφαση η οποία θα συνεπάγεται εκατέρωθεν υποχωρήσεις από τις αρχικές θέσεις της διαπραγμάτευσης» σημείωσε, σπρώχνοντας… στο εγγύς μέλλον τις όποιες υποχωρήσεις έχει στο μυαλό του ο Κυρ. Μητσοτάκης, οι οποίες ωστόσο υπάρχουν και μένουν στο σκοτάδι με ευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου.
Το αυτό επιβεβαιώθηκε και στη συνέχεια, αφού στη σημειολογική παρατήρηση για την αναφορά Μητσοτάκη σε «μεγάλη διαφορά» και όχι στη «μοναδική», όπως ορίζει η πάγια ελληνική θέση, ο Π. Μαρινάκης πέταξε την μπάλα στην κερκίδα, «ερμηνεύοντας» τη δήλωση του πρωθυπουργού ως αναφορά σε «πάρα πολλά οικονομικά θέματα τα οποία, οικονομικές συμφωνίες μεταξύ των δύο κρατών, ζητήματα πολιτικής προστασίας, η συζήτηση για το πολύ σημαντικό και σοβαρό ζήτημα του μεταναστευτικού, άρα το ένα δεν αποκλείει το άλλο». Πρόσθεσε δε εκεί και πάλι πως «δεν είμαστε ακόμα εκεί».
«Επιμένοντας στα ερωτήματα των συναδέλφων, επειδή ακούσαμε τον πρωθυπουργό να μιλάει για τη σημαντικότερη γεωπολιτική διαφορά, και έχουν υπάρξει φωνές κριτικής όσον αφορά τη σύνδεση αυτής της συζήτησης με το διεθνές δίκαιο και το εάν είναι “στη βάση”, “με γνώμονα” το διεθνές δίκαιο ή εάν συνεχίζει η χώρα τη στρατηγική που είχε εδώ και δεκαετίες.
Θα ήθελα ακόμα να ρωτήσω για τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για την Δυτική Θράκη και για το ζήτημα με τους μουφτήδες, που από την πλευρά του απέφυγε να δώσει δημόσιες δηλώσεις και εσείς αντιδράσατε με μία κυβερνητική διαρροή στο ΑΠΕ. ΥΠάρχει απάντηση στα όσα δήλωσε ο κ. Ερντογάν;» ρώτησε στη συνέχεια το documentonews.gr τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Αναφορικά με το ζήτημα της Θράκης, ο Π. Μαρινάκης και πάλι τήρησε σιγή ιχθύος, απαντώντας μόνο πως ο Κυρ. Μητσοτάκης «σε ζητήματα που διαχρονικά τίθενται από την τουρκική πλευρά, ούτε συζήτησε ούτε θα μπορούσε να συζητήσει, και είναι ξεκάθαρο αυτό, θέλω να καταστεί σαφές, ζητήματα που αφορούν Έλληνες πολίτες, ή ζητήματα που άπτονται της ελληνικής κυριαρχίας».
Αναφορικά δε με το πρώτο σκέλος του ερωτήματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε γενικόλογα στις… αποδείξεις του Κυρ. Μητσοτάκη «στην πράξη ότι υπηρετεί με πάρα πολύ μεγάλη αφοσίωση και αποτελεσματικότητα τις πάγιες ελληνικές θέσεις», για να τονίσει για τρίτη φορά πως οι «υποχωρήσεις» βρίσκονται ακόμα -χρονικά- μακριά.
«Είπα και στις δύο προηγούμενες ερωτήσεις ποια θεωρούμε ότι είναι η διαφορά μας προς επίλυση με την Τουρκία, δεν είμαστε ακόμα εκεί. Και πιστεύουμε στην επίλυσή της αυτή στη βάση του διεθνούς δικαίου. Με την προσφυγή δηλαδή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Είναι μία διαρκής, διαχρονική ελληνική θέση την οποία υπηρετεί με πάρα πολύ μεγάλη αφοσίωση, χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στις εθνικές θέσεις, και η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυρ. Μητσοτάκης» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου, λίγο πριν επαναφέρει τον «πατριωτισμό της ευθύνης», σε μία απελπισμένη έκκληση για «ενότητα» πρωτίστως στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.
«Εκεί νομίζω πρέπει να μείνουμε, και να τον υπηρετήσουμε όλοι. Ο καθένας βέβαια κάνει τις επιλογές του. Να αφήσουμε τις κορώνες οι οποίες δεν βασίζονται σε κανένα δεδομένο, και βάζουν και πολλές φορές και σε μια διαδικασία τη χώρα στην οποία δεν βρίσκεται» ανέφερε στη συνέχεια ο Π. Μαρινάκης, που όταν στη συνέχεια του ζητήθηκε να σχολιάσει εάν η αναφορά είναι κάποιου είδους κριτική για την προεκλογική στάση Μητσοτάκη για τη Θράκη ή για την αντιπολίτευση των προηγούμενων χρόνων στη Συμφωνία των Πρεσπών, εμφανίστηκε αμετανόητος, στρέφοντας τα πυρά για μία ακόμα φορά στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Η χώρα μας είναι πολύ πιο ισχυρή, είναι πολύ πιο αυτόνομη ενεργειακά, έχει καταφέρει και έχει συνάψει τις πιο σημαντικές συμφωνίες των τελευταίων δεκαετιών, έχει οχυρωθεί αμυντικά, έχει εξοπλιστεί και θα συνεχίσει αυτή την κατεύθυνση. Να είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες βέβαιοι γι’ αυτό» πρόσθεσε ακόμα πιο γενικόλογα, επιβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα προχωρήσει στις συζητήσεις με Ερντογάν χωρίς να δίνει λόγο στους πολίτες, αλλά με γενικές διακηρύξεις περί ενότητας και… πίστης στον πατριωτισμό του Κυρ. Μητσοτάκη.