Υπεκφυγές αντί απάντησης από τον Οικονόμου για την τροπολογία φίμωσης του Τύπου

Αρνήθηκε να αποσαφηνίσει τους λόγους που δεν εντάσσει στην επίμαχη τροπολογία τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών ο Γιάννης Οικονόμου, γνωστοποιώντας πως στα σκαριά βρίσκεται ρύθμιση που θα αφορά το πλαίσιο λειτουργίας των ενημερωτικών ιστοσελίδων. Επιπλέον, επιβεβαίωσε δια της σιωπής το έλλειμμα διαβούλευσης πριν την κατάθεση της «νυχτερινής» τροπολογίας, ενώ έκανε πως δεν άκουσε την ευθεία ερώτηση του Γιάννη Ραγκούση για τα χρέη του πρωθυπουργού λόγω των «θαλασσοδανείων» του Κήρυκα Χανίων.

Δίνοντας το «παρών» στην Ολομέλεια της Βουλής για να παρουσιάσει την τροπολογία που έχει προκαλέσει σάλο σε σχέση με το καθεστώς λειτουργίας του Τύπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «φωτογράφισε» μέσω της τοποθέτησής του το «Μακελειό» ως αιτία κατάθεσης της εν λόγω ρύθμισης. Ειδικότερα, διευκρίνισε πως δεν μιλά καν για Μέσα που δημοσιεύουν εκούσια ή ακούσια fake news, αλλά για περιπτώσεις εφημερίδων που προβαίνουν σε χυδαίες επιθέσεις, οι οποίες μένουν αναπάντητες.

«Οι συκοφάντες μπορούν ανενόχλητοι να ασχημονούν χωρίς την παραμικρή συνέπεια. Με τον τρόπο αυτόν, δεν εξευτελίζονται μόνο οι θιγόμενοι. Εξευτελίζονται οι θεσμοί, η Δικαιοσύνη, οι διωκτικές Αρχές και εκπέμπονται επικίνδυνα μηνύματα στην κοινωνία» είπε και πρόσθεσε πως στα έντυπα που ακολουθούν αυτήν την πρακτική ιδιοκτήτες και νόμιμοι εκπρόσωποι παρουσιάζονται «αχυράνθρωποι», οι οποίοι τοποθετούνται για να ματαιώνουν οποιαδήποτε αξίωση πολίτη που θίγεται.

«Αχυράνθρωπους» αποκάλεσε ο υπουργός και τους διευθυντές ή διευθυντές σύνταξης αυτών των Μέσων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για «υπερήλικες, αλλοδαπούς ή άτομα αγνώστου διαμονής». «Οι φερόμενοι ιδιοκτήτες των εντύπων αυτών εκχωρούν εικονικά τις απαιτήσεις σε οικείους τρίτους -συνεννοημένα δηλαδή- ώστε να μην ικανοποιούνται οι επιδικασθείσες αξιώσεις από θιγόμενους πολίτες» ανέφερε και συμπλήρωσε περαιτέρω πως τα προαναφερθέντα πρόσωπα εμφανίζονται χωρίς περιουσιακά στοιχεία, κάτι που δεν ισχύει για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες.

Επισήμανε δε ότι οι προβλέψεις της τροπολογίας αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των παραπάνω στρεβλώσεων, στην απόδοση δικαιοσύνης κατά των συκοφαντών και όχι στη λογοκρισία, ενώ ανακοίνωσε στο Σώμα την τροποποίηση της απαίτησης να είναι μέλη δημοσιογραφικών ενώσεων ο διευθυντής ή ο διευθυντής σύνταξης μίας περιφερειακής εφημερίδας, κάτι που ανέδειξε πρώτο το documentonews.gr λόγω των πληροφοριών για μεγάλη αναστάτωση στον επαρχιακό Τύπο.

Διαβάστε σχετικά

«Γιατί δεν ονομαστικοποιείτε τις μετοχές στα ηλεκτρονικά Μέσα;»

Αμέσως μετά τον λόγο πήραν οι Ευγενία Λιακούλη από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, προκειμένου να θέσουν ερωτήματα στον υπουργό. Η κ. Λιακούλη αναρωτήθηκε γιατί δεν θεσπίζονται ανάλογα μέτρα και για τα sites, ενώ ο κ. Ραγκούσης ρώτησε αρχικά αν προηγήθηκε διαβούλευση και διάλογος με τους αρμόδιους φορείς πριν την κατάθεση της τροπολογίας. Επιπρόσθετα, ο κ. Ραγκούσης μίλησε για «μείζον ζήτημα συνταγματικότητας» με την επίμαχη τροπολογία, ρωτώντας τον κ. Οικονόμου γιατί η τροπολογία δεν προβλέπει τα αντίστοιχα για sites, κανάλια και ραδιόφωνα.

«Αν θέλετε διαφάνεια, γιατί δεν ονομαστικοποιείτε τις μετοχές στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ;» ρώτησε τον υπουργό ο κ. Ραγκούσης, ξεκαθαρίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση τάσσεται κατά της τροπολογίας λόγω του τρόπου με τον οποίο την κατέθεσε η κυβέρνηση. «Είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει καλά. Και στην ανακοίνωση που εκδώσαμε ρωτάμε αν θα πληρώσει τα χρέη του για τον Κήρυκα Χανίων. Θα έχει εφαρμογή κ. υπουργέ η τροπολογία σε αυτήν την περίπτωση;», ήταν το ερώτημα του κ. Ραγκούση.

Καμία απάντηση για το επίδικο

Απαντώντας στα ερωτήματα των δύο βουλευτών, ο κ. Οικονόμου κατέστησε γνωστό πως βρίσκεται σε εξέλιξη νομοθετική προσπάθεια για την «γενικότερη τακτοποίηση αυτών που ισχύουν στο διαδίκτυο». Συγκεκριμένα, μίλησε για τη δημιουργία μητρώου ηλεκτρονικών ΜΜΕ, το οποίο θα συμπεριλάβει τις προβλέψεις της υπό συζήτηση τροπολογίας. Ως προς την ταμπακιέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε αναφορά είτε σε σχέση με το προνομιακό καθεστώς λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών είτε σχετικά με τα «θαλασσοδάνεια» του Κήρυκα Χανίων, αντιτείνοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση είτε δεν κατανοεί, είτε παριστάνει πως δεν κατανοεί το περιεχόμενο της συζήτησης.

«Αντιλαμβάνομαι ότι έχετε μία έντονη καχυποψία που δεν εδράζεται στην πραγματικότητα. Στην πολιτική μας αντιπαράθεση πολλές φορές έχουμε αντικρούσει τους ισχυρισμούς σας σε ό,τι αφορά το επίπεδο σεβασμού, λειτουργίας και ανεξαρτησίας των θεσμών σήμερα σε σχέση με το παρελθόν. Σας λέω, όμως, ότι είναι άλλο πράγμα αυτό και άλλο αυτό που οφείλει να αποδεχτεί η εθνική αντιπροσωπεία με μεγάλη πλειοψηφία. Πρέπει να μπει επιτέλους τέρμα στη χυδαιότητα που στοχοποιεί ανθρώπους, πολιτικούς, θεσμικούς, εκκλησιαστικούς παράγοντες και κανείς δεν βγάζει άκρη. Τι να κάνουμε θα συνεχίσουμε να τους παρακολουθούμε έτσι;» κατέληξε.