Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ δήλωσε ότι ο τερματισμός του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας – που εισήλθε στον 12ο μήνα του—αποτελεί προτεραιότητα και ζήτησε από τις χώρες να δράσουν για να αντιμετωπίσουν την «κατάφωρη περιφρόνηση» του Ισραήλ για το διεθνές δίκαιο στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές.
Σχεδόν 41.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.
«Ο τερματισμός του πολέμου αυτού και η αποφυγή μιας κανονικής περιφερειακής σύρραξης αποτελεί απόλυτη και επείγουσα προτεραιότητα», σημείωσε ο Τουρκ.
«Τα κράτη δεν πρέπει – δεν μπορούν— να αποδεχθούν την κατάφωρη περιφρόνηση προς το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου, ούτε σε αυτή ούτε σε καμία άλλη περίπτωση», υπογράμμισε ο Τουρκ σε ομιλία του κατά την έναρξη της 57ης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.
Ο Τουρκ αναφέρθηκε σε απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του ΟΗΕ που εκδόθηκε τον Ιούλιο και η οποία χαρακτήριζε παράνομη την ισραηλινή κατοχή και πρόσθεσε ότι η κατάσταση αυτή πρέπει «να αντιμετωπιστεί ολοκληρωμένα».
Το Ισραήλ απέρριψε την απόφαση αυτή.
Παράλληλα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προειδοποίησε ότι ο κόσμος βρίσκεται «σε σταυροδρόμι» και θα κατευθυνθεί, αν δεν προσέξει, «σε ένα δυστοπικό μέλλον», με στρατιωτική κλιμάκωση, καταστολή και παραπληροφόρηση.
«Μπορούμε να συνεχίσουμε στον δρόμο που βρισκόμαστε –μια νέα επικίνδυνη κανονικότητα – και να κατευθυνθούμε σαν υπνοβάτες προς ένα δυστοπικό μέλλον. Ή μπορούμε να ξυπνήσουμε και να αντιστρέψουμε την πορεία των πραγμάτων για το καλό μας, για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη», τόνισε.
Ο Τουρκ εκτίμησε ότι αυτή «η νέα κανονικότητα» θα χαρακτηρίζεται από «χωρίς τέλος στρατιωτική κλιμάκωση» και «μεθόδους πολέμου, ελέγχου και καταστολής ολοένα και πιο φρικτές και τεχνολογικά προηγμένες».
«Η νέα κανονικότητα δεν μπορεί να είναι η συνεχιζόμενη αδιαφορία για τις οξυνόμενες ανισότητες μεταξύ των κρατών και στο εσωτερικό αυτών», σημείωσε.
Ο Τουρκ προειδοποίησε εξάλλου κατά «της διάδοσης της παραπληροφόρησης, η οποία πνίγει τα γεγονότα και την ικανότητα να κάνουμε ελεύθερες και ξεκάθαρες επιλογές».
Αδικίες, κλιματική αλλαγή που πλήττει κυρίως αυτούς που ευθύνονται λιγότερο, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται στο όνομα της εθνικής κυριαρχίας, επιθέσεις εναντίον διεθνών συνθηκών και οργανισμών: ο Ύπατος Αρμοστής παρουσίασε μια ζοφερή εικόνα του κόσμου.
Ωστόσο υπογράμμισε ότι «μπορούμε και πρέπει να κάνουμε μια διαφορετική επιλογή», αν «μας καθοδηγούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι παγκόσμιες αξίες τις οποίες μοιραζόμαστε όλοι».
«Συλλογικά πρέπει να κάνουμε την επιλογή να απορρίψουμε αυτή τη νέα κανονικότητα και το δυστοπικό μέλλον που εκπροσωπεί», σημείωσε, καλώντας τους πολίτες του κόσμου να έχουν στο μυαλό τους τα ζητήματα που τους απασχολούν περισσότερο – από την παιδεία, την υγεία και την εργασία ως το στεγαστικό πρόβλημα –και «να είναι προσεκτικοί» όταν επιλέγουν τους ηγέτες τους.
«Να δυσπιστείτε μπροστά στη μεμψιμοιρία ισχυρών ανδρών που ρίχνουν στάχτη στα μάτια προτείνοντας απατηλές λύσεις που απαρνούνται την πραγματικότητα», σημείωσε ο Τουρκ.
«Να ξέρετε ότι όταν μια ομάδα παρουσιάζεται ως ο αποδιοπομπαίος τράγος, κινδυνεύετε μια μέρα να είστε οι επόμενοι», κατέληξε.
Διαβάστε επίσης
«Λευκά» ποινικά μητρώα από… μαύρη τρύπα
Γκλέτσος: Θα είμαι υποψήφιος για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Εάν επιστρέψει ο Τσίπρας θα κάνω πίσω (Video)