Η 26η Φεβρουαρίου ήταν η μέρα που χτύπησε τη χώρα ο Covid-19, καθώς ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα.
Αναμενόμενο ήταν, μόνο ο χρόνος έμενε να προσδιοριστεί. Η ανησυχία είναι διάχυτη, όπως και η διάθεση ορισμένων να κερδοσκοπήσουν. Κατ’ αρχάς η σπερμολογία περί ιάσεων, ανοσίας και… γιατροσοφίας. Αυτές οι στιγμές χρειάζονται ψυχραιμία και εμπιστοσύνη στους ειδικούς και στον ορθό λόγο. Γι’ αυτό και θα φροντίσουμε να σας ενημερώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να αναπτύξουμε αντισώματα στα fake news.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, έχει θέσει τα επιστημονικά δεδομένα όταν στην ενημέρωση τέθηκε το ζήτημα της ιβουπροφένης. Γάλλος πολιτικός ανέφερε ότι τα αντιφλεγμονώδη πιθανά συντελούν σε μια πιο βαριά νόσο. «Δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για την τεκμηρίωση της χρήσεως αντιφλεγμονωδών ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο ως παυσίπονα και αντιπυρετικά με την πρόοδο της νόσου» είπε και συμπλήρωσε ότι είναι «ασφαλέστερη, και μετά την καθοδήγηση και την οδηγία του προσωπικού γιατρού, η χρήση παρακεταμόλης. Την ξέρουμε όλοι και τη χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή». Μέχρι να αποσαφηνιστεί αν όντως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, «ουσίες όπως η ιβουπροφένη και άλλες που χρησιμοποιούμε καθημερινά στο σπιτικό μας μπορεί να επιδεινώνουν ή να αυξάνουν την προδιάθεση για μια πιο σοβαρή νόσο».
Ακούστηκε ότι λειτουργούν ως ασπίδα τα τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. Ισχύει; Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι «κάποια από τα πολύ κοινά φάρμακα για την πίεση, τα οποία οι ασθενείς τα ξέρουν και τα παίρνουν σε συνεννόηση με τους καρδιολόγους τους, δεν φαίνεται να επηρεάζουν την πιθανότητα νόσησης και ίσως μάλιστα να δρουν και προστατευτικά».
Χρησιμοποιούνται πειραματικά φάρμακα στους νοσούντες στην Ελλάδα; Ο αναπληρωτής καθηγητής ανέφερε ότι υπάρχει ειδική διαδικασία, «με την οποία έχει προβλεφθεί και στην πατρίδα μας να γίνει εισαγωγή και διάθεση του πειραματικού φαρμάκου». Αυτό –σε πειραματικό στάδιο– έχει χρησιμοποιηθεί σε σοβαρά ασθενείς στην Κίνα, στην Αμερική και σε άλλες χώρες. «Θα παρακολουθήσουμε και εμείς τα δεδομένα για να έχουμε και τη δική μας εμπειρία. Χρειάζεται πολλή προσοχή» επισήμανε για να συμπληρώσει: «Ακολουθούμε τις διεθνείς οδηγίες αυτή τη στιγμή στη χορήγηση τέτοιων φαρμάκων και δίνουμε και τριπλό αντιικών συνδυασμό, ο οποίος περιλαμβάνει ειδικό φάρμακο για τον HIV και φάρμακο για τη μαλάρια και έχει βρεθεί ότι έχει μια δράση εναντίον του ιού».