Οποιος έχει επισκεφτεί έστω και μία φορά το Παίδων Πεντέλης γνωρίζει ότι πρόκειται για παιδιατρικό νοσοκομείο-διαμάντι. Με πολύ γρήγορη εξυπηρέτηση ακόμη και στις «βαριές» εφημερίες και σε συνδυασμό με την ευγένεια από το έμπειρο προσωπικό του είναι ξεκάθαρο ότι θα μπορούσε καταρχάς να ανταγωνιστεί ισότιμα τα περισσότερα ιδιωτικά παιδιατρικά θεραπευτήρια. Ξαφνικά όμως, εν μέσω πανδημικού κύματος, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε από την προηγούμενη εβδομάδα να το θέσει εκτός γενικής εφημερίας με το –κατά πολλούς– πρόσχημα της λειτουργίας ενός μεγάλου εμβολιαστικού
κέντρου για παιδιά. Κατόπιν αυτού, αυτόματα πολλά παιδιά βρίσκονται είτε στο… έλεος των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας είτε στην πολύωρη αναμονή των επιβαρυμένων δημόσιων παιδιατρικών νοσοκομείων του κέντρου της Αθήνας. Παρά τις συνεχόμενες προφορικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης περί προσωρινού μέτρου για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός των παιδιών, οι γιατροί, οι νοσηλευτές αλλά και οι γονείς ανησυχούν πολύ, φοβούμενοι ότι θα είναι η αρχή του τέλους για το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Και έχουν λόγους γι’ αυτό.
Η ανησυχία επιτείνεται από τη θολή εικόνα για το τέλος της αναστολής των εφημεριών. «Μας έστειλαν γραπτή την εντολή και ενώ ζητούσαμε να μας πουν πότε θα τελειώσει, δεν μπήκε κάνεις στη διαδικασία να στείλει κάτι γραπτώς» λένε στο Documento γιατροί του νοσοκομείου.
«Ο έσχατος φόβος μας είναι ότι δεν θα επιστρέψει στην εφημερία. Ο φόβος μας είναι ότι ένα παιδί που θα αρρωστήσει και θα ερχόταν στο δικό μας νοσοκομείο θα πρέπει να πάει ή στο Αγία Σοφία ή το Παν. & Αγλαΐας Κυριακού και να βρεθεί έξι οκτώ ώρες στην αναμονή για να εξεταστεί. Αυτό και μόνο είναι επικίνδυνο και ακατανόητο» υποστηρίζει η Ιωάννα Πασπάτη, χειρουργός ορθοπεδικός και διευθύντρια στην ορθοπεδική κλινική στο Παίδων Πεντέλης, και εξηγεί ότι εναλλακτική λύση είναι ο
Μόλις την περασμένη Πέμπτη αποκαλύφθηκε «μυστική συνάντηση» γιατρών-βουλευτών της ΝΔ με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, με αντικείμενο το ξεδόντιασμα του ΕΣΥ προς όφελος των ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων
ιδιωτικός τομέας, για όσους όμως μπορούν να το αντέξουν οικονομικά: «Πόσα παιδιά με ένα μικρό κάταγμα στο χέρι πήγαν σε ιδιωτικό επειδή δεν εφημερεύαμε και προκειμένου να μη συνωστιστούν στα δύο Παίδων πλήρωσαν 300 ευρώ για μια εξέταση, μια ακτινογραφία, να βάλουν νάρθηκα – και αν ήταν γύψος, 600 ευρώ. Το θέμα είναι η πρόσβαση στη δωρεάν υγεία. Το Παίδων Πεντέλης είναι πραγματικά στο ίδιο επίπεδο, οπότε ίσως είμαστε καρφί στο μάτι».
Βλέπουν σκοπιμότητα
Η εκπεφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το ΕΣΥ με τη δημιουργία ενός νοσοκομείου-κόμβου και περιφερειακών υπηρεσιών-κέντρων υγείας επανήλθε στην επικαιρότητα την περασμένη Τετάρτη. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας από τη συχνότητα της ΕΡΤ για το νέο ΕΣΥ είπε: «Δεν τίθεται θέμα να κλείσει δομή. Αλλά από εκεί και πέρα θα πρέπει να βλέπουμε ποιο νοσοκομείο θα έχει τις κεντρικές, βασικές υπηρεσίες και τα περιφερειακά νοσοκομεία, αυτά δηλαδή που είναι γύρω γύρω, στα 2025 χιλιόμετρα, να κρατήσουν αυτά τα οποία είναι απαραίτητα». Την επομένη αποκαλύφθηκε «μυστική συνάντηση» γιατρών βουλευτών της ΝΔ με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα που είχε αντικείμενο το επιχειρούμενο ξεδόντιασμα του ΕΣΥ – και αυτό προς όφελος των ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων.
Αν αυτά δεν θορύβησαν υγειονομικό προσωπικό και γονείς, η μεθόδευση της αναστολής της γενικής εφημερίας του Παίδων Πεντέλης σήμανε συναγερμό, καθώς προσομοιάζει με το κλείσιμο του Λοιμωδών επί συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. «Ανησυχώ επειδή αυτή η απόφαση είναι αορίστου χρόνου. Κάπως έτσι κλείσανε και το Λοιμωδών στη δυτική Αττική. Η πρώτη κίνηση ήταν να του στερήσουν τις εφημερίες. Κάτι τέτοια με τρομάζουν αλλά προσπαθώ να διατηρήσω την αισιοδοξία μου» σημειώνει στο Documento η κ. Πασπάτη. Η συντριπτική πλειονότητα συμφωνεί ότι «πίσω από την αποδυνάμωση του Παίδων Πεντέλης υπάρχει σκοπιμότητα». Ακόμη και φίλα προσκείμενες στην κυβέρνηση εφημερίδες μιλούν για «ακατανόητη επιμονή» του υπουργείου να αναστείλει τις εφημερίες.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από αυτό, γιατί από πολύ καιρό υπήρχαν σημεία που μας προκαλούσαν άγχος και ανησυχία για το μέλλον του νοσοκομείου μας. Με την έναρξη της πανδημίας άρχισε να γίνεται αισθητό ότι ακόμη και τώρα προσπαθούν να μας απενεργοποιήσουν, την περίοδο που όλοι φοβόμαστε ότι τα παιδιά είναι στο επίκεντρο» παρατηρεί η κ. Πασπάτη.
Παράλληλα, περιγράφει τη διαχείριση της λειτουργίας του Παίδων Πεντέλης από την πρώτη μέρα της πανδημίας, η οποία προκαλεί ερωτήματα: «Με το που ξέσπασε η πανδημία, όπως και στα άλλα νοσοκομεία, επέλεξαν μια κλινική που είχε έξι θαλάμους, συν τα γραφεία των γιατρών, συν τα μπάνια, συν τα εξεταστήρια και την απέκλεισαν για να υποδεχτεί τους ασθενείς Covid. Μετέφεραν τους εργαζόμενους αυτής της κλινικής στη χειρουργική και τους ένωσαν».
Οπως εξηγεί όμως η κ. Πασπάτη, ακόμη και όταν η κλινική Covid μεταφέρθηκε σε άλλο σημείο του νοσοκομείου, ο χώρος παρέμεινε ανεκμετάλλευτος: «Ξαφνικά δεν τον χρησιμοποίησαν σε τίποτε, καθώς βρήκαν άλλο χώρο στην παιδιατρική κλινική, όπου νοσηλεύονταν τα παιδιά με κορονοϊό, για να εξυπηρετεί το ήδη υπάρχον προσωπικό. Οπότε είχαμε ένα μεγάλο χώρο αποκλεισμένο, κενό, χωρίς να χρησιμοποιείται, με την αιτιολογία ότι δεν έχουμε προσωπικό. Ετσι κάποια στιγμή βρέθηκαν χειρουργική, ορθοπεδική, ωτορινολαρυγγολογική και οδοντιατρική όλοι μαζί σε τρεις θαλάμους και εμείς οι γιατροί πολλές φορές να μην έχουμε γραφείο».
Ταυτόχρονα όμως ο αποκλεισμένος χώρος, όπως εξηγούν γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου, είχε αποτέλεσμα το νοσοκομείο να φαίνεται ότι δεν αποδίδει. Παρουσιαζόταν ότι είχε χαμηλή πληρότητα, ενώ στην πραγματικότητα τα λειτουργικά κρεβάτια είχαν μειωθεί σημαντικά. Ενδεικτικά περιγράφουν ότι ο χειρουργικός τομέας δούλευε με οκτώ κρεβάτια. «Αρχισαν τότε αιφνίδια να μας έρχονται ενημερώσεις ότι το νοσοκομείο μας δεν εμφανίζει πληρότητα, ότι δεν λειτουργεί σωστά και ότι δεν αποδίδει. Βέβαια ήταν πλασματική εικόνα, επειδή άλλον αριθμό κρεβατιών έβλεπε το υπουργείο και άλλα κρεβάτια λειτουργούσαν στην πραγματικότητα» εξηγούν.
Η ανησυχία του υγειονομικού προσωπικού κορυφώθηκε όταν άρχισαν να συνδέουν το παζλ περίεργων συμπτώσεων. Παράλληλα, πάντα ακούγονταν φήμες για το νοσοκομείο. «Πολλές φορές έχει ακουστεί άτυπα ότι ενδιαφέρονται και κάποιοι ιδιώτες να μας πάρουν. Ακόμη έχει ακουστεί ότι θα μπορούσε να γίνει και άλλη χρήση» λένε γιατροί του Παίδων Πεντέλης.
Η «σφήνα» της δομής
Ενδεικτικό είναι ότι, όπως εξηγούν, υπήρχαν φήμες πως χώρος που παρέμεινε ανεκμετάλλευτος, αφού έπαψε να λειτουργεί ως κλινική Covid, προοριζόταν για άλλη χρήση. «Πριν από μερικούς μήνες άρχισε να κυκλοφορεί η φήμη ότι πρόκειται να γίνει στο Παίδων Πεντέλης μια δομή για τα παιδιά που έχουν απομακρυνθεί από το οικογενειακό τους περιβάλλον με εισαγγελική εντολή. Ρωτούσαμε, αλλά δεν υπήρχε απάντηση. Κάποια στιγμή ειπώθηκε ότι θα γίνει μια δομή στους χώρους του νοσοκομείου, στερώντας το από κρεβάτια και χώρους. Μάλιστα παρουσιάστηκε ως αναβάθμιση και ότι με αυτό τον τρόπο δεν κινδυνεύουμε να μας κλείσουν. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν άσχημα πράγματα στο πίσω μέρος του μυαλού κάποιων για το Παίδων Πεντέλης» τονίζει η κ. Πασπάτη και συνεχίζει: «Κάποια στιγμή η υποδιοικήτρια της 1ης ΥΠΕ Μαρία Οικονόμου περιχαρής έκανε μια δημοσίευση στην “Καθημερινή” ότι θα γίνει δομή στο Παίδων Πεντέλης».
Οι αντιδράσεις των εργαζομένων, οι οποίοι υφίστανται άνωθεν πιέσεις για το πού και πώς θα μιλάνε, προκάλεσαν και τις ανακοινώσεις των ομοσπονδιών. «Με παρεμβάσεις μας ζητήσαμε την αποχώρηση των εγκαταλελειμμένων παιδιών και την εξεύρεση χώρου για να φιλοξενούνται με ασφάλεια. Ενώ υπάρχουν δεκάδες κατάλληλα δημόσια κτίρια στην Αττική, προωθείται λύση διάλυσης του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης παραχωρώντας 850 τ.μ. έκταση για την κατασκευή ειδικής μονάδας φιλοξενίας των παιδιών, στην οποία έχουν ανεγερθεί κτίρια και λειτουργούν κλινικές ΩΡΛ και η Παιδοχειρουργική, μέρος των οποίων τώρα λειτουργεί ως κλινική κορονοϊού. Αυτονόητο είναι ότι κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε. Να αξιοποιηθούν τα δεκάδες εγκαταλελειμμένα δημόσια κτίρια με την κατάλληλη στελέχωση ώστε να φιλοξενηθούν τα παιδιά με ασφάλεια και να δοθεί έμφαση στην κοινωνική επανένταξή τους. Κάτω τα χέρια από το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Πεντέλης» αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.
Πάντως, όπως λένε οι εργαζόμενοι, μέχρι στιγμής το συγκεκριμένο σχέδιο δεν δείχνει να προχωράει.
«Με συνθήκες ιδιωτικού»
Αυτό που διαπιστώνουν με σιγουριά οι γιατροί είναι ότι οι δωρεάν υπηρεσίες υγείας δεν αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση, σε βάρος των αμειβόμενων υπηρεσιών. Ενδεικτικό είναι αυτό που περιγράφει η κ. Πασπάτη: «Πολύ εύκολα αποφασίζεται να στερηθεί το νοσοκομείο τις 24ωρες εφημερίες που συνιστούν δωρεάν υπηρεσίες υγείας, σε αντιδιαστολή με λειτουργίες οι οποίες προσφέρονται επί πληρωμή, όπως είναι τα απογευματινά ιατρεία».
Οι γιατροί και οι γονείς που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις εξηγούν ότι η αναστολή των εφημεριών δεν είναι θέμα μόνο εργασιακό, αλλά και κοινωνικό. «Η αναστολή των εφημεριών πρωτίστως αποτελεί τεράστια απώλεια φροντίδας και περίθαλψης για όλα τα παιδιά της μισής Ελλάδας. Είναι ένα νοσοκομείο που λειτουργούσε πολύ καλά. Ωφελούσε σημαντικά και αυτός είναι και ο λόγος που γονείς είναι έξαλλοι» λέει στο Documento ο τέως πρόεδρος της Ενωσης Γονέων του Δήμου Πεντέλης και γραμματέας του Συλλόγου Γονέων του Κρυσταλλείου Δημοτικού Κωνσταντίνος Χριστόπουλος.
Το λουκέτο πάντως είναι στόχος κυβερνητικός. «Είμαι πεπεισμένη ότι πάνε να κλείσουν το νοσοκομείο. Είναι η αφορμή για να αποδείξουν με έμμεσο τρόπο ότι δεν χρειάζεται και καλύπτονται οι ανάγκες από τα υπόλοιπα» λέει στο Documento η Σταυρούλα Λαμπράκη, πρώην νοσηλεύτρια εκεί. Παραιτήθηκε πριν από λίγους μήνες αφήνοντας τα προνόμια του δημόσιου τομέα επειδή δεν άντεξε άλλο. «Μας εξαθλίωσαν. Δουλεύαμε σε πολύ κακές συνθήκες εργασίας –όχι από άποψη υλικής υποδομής–, με πολύ μεγάλη έλλειψη προσωπικού και με καθεστώς ανασφάλειας· σήμερα μπορεί να ήσουν στο Παίδων Πεντέλης και αύριο τετελεσμένα σε μετέφεραν όπου αυτοί έκριναν απαραίτητο και αναγκαίο, και αν δεν πήγαινες θα είχες κυρώσεις. Αυτό είναι καταπάτηση κάθε δικαιώματος» σημειώνει.
Η Σταυρ. Λαμπράκη εργάζεται πλέον στον ιδιωτικό τομέα και, όπως λέει, αντιλαμβάνεται πια ξεκάθαρα τον λόγο που θέλουν να το κλείσουν. «Την Πεντέλη την αγαπάω πάρα πολύ. Ξέρω τι μπορεί να δώσει, ξέρω επίσης ότι χρόνια τώρα την πολεμάνε πάρα πολύ. Είναι νοσοκομείο πρωτοπόρο σε πάρα πολλά, σε πολύ ειδικά ιατρεία, σε ξεχωριστές τεχνικές, είχε δυνατά ονόματα γιατρών. Στην κοινωνία και σε κάποιες ειδικές ομάδες είναι πολύ γνωστό αυτό» λέει και εξηγεί γιατί είναι πεπεισμένη ότι το λουκέτο θα διευκολύνει τα ιδιωτικά νοσοκομεία: «Επειδή το Παίδων Πεντέλης δεν στερείται κάτι από αυτά που κάθε γονιός φαντάζεται ή θέλει για το παιδί του όταν πάει στο ιδιωτικό νοσοκομείο. Υπερτερεί επειδή βρίσκεται μέσα στη φύση, όπου οι γονείς θα έρθουν και θα έχουν να σταθμεύσουν. Δεν έχει την ταλαιπωρία της αναμονής των άλλων δημόσιων νοσοκομείων. Οι θάλαμοι των παιδιατρικών κλινικών δεν είναι εξάκλινοι όπως σε άλλα παιδιατρικά δημόσια νοσοκομεία, είναι δίκλινοι και βαριά βαριά τρίκλινοι, όπου σχεδόν ποτέ δεν φιλοξενούνται τρία παιδάκια μαζί. Επομένως μιλάμε για συνθήκες ιδιωτικού» καταλήγει.
Μάλιστα εξηγεί τους λόγους που το Παίδων Πεντέλης υπερτερεί των ιδιωτικών παιδιατρικών. «Η εφημερία του δεν έχει ένα γιατρό που εφημερεύει, όπως στο ιδιωτικό, είναι μια ομάδα γιατρών. Δεν καλούμε τον ΩΡΛ να έρθει από το σπίτι του όταν εφημερεύει, δεν θα καλέσουμε τον ακτινολόγο όπως συμβαίνει στα ιδιωτικά» και καταλήγει: «Πιστεύω ότι σίγουρα υπάρχει πολιτική και οικονομική σκοπιμότητα πίσω από αυτό».