Υπάρχει κίνδυνος και για τα smartphones; – Ερωτήματα μετά τις θανατηφόρες εκρήξεις των βομβητών της Χεζμπολάχ

Υπάρχει κίνδυνος και για τα smartphones; – Ερωτήματα μετά τις θανατηφόρες εκρήξεις των βομβητών της Χεζμπολάχ

Το σοκαριστικό περιστατικό με τις ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της Χεζμπολάχ για να επικοινωνούν, όχι μόνο υπογραμμίζει την ευπάθεια της παλιάς σχολής τεχνολογίας σε επιθέσεις, αλλά εγείρει επίσης ανησυχίες για τους πιθανούς κινδύνους που διατρέχουν οι πιο σύγχρονες συσκευές, όπως τα smartphones. Έτσι, η πρωτοφανής επίθεση εναντίον της σιιτική οργάνωση, εγείρει το ερώτημα αν τα smartphones και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές θα μπορούσαν να είναι ευάλωτες σε παρόμοιες επιθέσεις.

Παρόλο που οι βομβητές μπορεί να φαίνονται σαν ένα gadget από το παρελθόν, εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σήμερα σε τομείς που απαιτούν απλή και ασφαλή επικοινωνία. Η Χεζμπολάχ έχει βασιστεί σε αυτές τις συσκευές αντί για smartphones, επειδή δεν συνδέονται στο διαδίκτυο ή σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, γεγονός που καθιστά δυσκολότερο το χακάρισμα και την παρακολούθησή τους. Ωστόσο, οι καταστροφικές εκρήξεις έδειξαν ότι ακόμη και αυτή η παλαιότερη τεχνολογία δεν είναι απρόσβλητη από εξελιγμένες επιθέσεις.

Η ακριβής μέθοδος για το πώς ενορχηστρώθηκαν αυτές οι εκρήξεις παραμένει ασαφής, αλλά έχουν προκύψει αρκετές θεωρίες. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ κατάφεραν να παγιδεύσουν με μικρές ποσότητες εκρηκτικής ύλης βομβητές που αγόρασε το λιβανικό κίνημα από την Ταϊβάν και τις πυροδότησαν, δήλωσαν αξιωματούχοι των ΗΠΑ και άλλων χωρών στην εφημερίδα New York Times. Οι μικρές συσκευές της κατασκευάστριας Gold Apollo της Ταϊβάν παγιδεύτηκαν από τις ισραηλινές υπηρεσίες προτού φτάσουν στον Λίβανο, σύμφωνα με τις πηγές.

Κινδυνεύουν τα smartphones;

Εάν το περιστατικό εναντίον της Χεζμπολάχ ήταν πράγματι επίθεση στην αλυσίδα εφοδιασμού, υπογραμμίζει τους κινδύνους ενσωμάτωσης τρωτών σημείων στο στάδιο της κατασκευής – μια τακτική που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλους τύπους συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των smartphones, αναφέρει δημοσίευμα του ιστότοπου Thecyberexpress.com.

Αν και δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες περιπτώσεις για χακάρισμα σε smartphones, ώστε να προκληθεί σκόπιμη έκρηξη, είναι γνωστό ότι τα κινητά τηλέφωνα πιάνουν φωτιά ή εκρήγνυνται λόγω ελαττωμάτων της μπαταρίας. Όμως, τέτοιου είδους περιστατικά ήταν τυχαία και δεν προκλήθηκαν από σκόπιμες κυβερνοεπιθέσεις.

Θεωρητικά, ωστόσο, οι χάκερς θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία του υλικού ενός κινητού τηλεφώνου ή άλλων συσκευών, να χειραγωγήσουν το λογισμικό του για να του προκαλέσουν υπερθέρμανση και κατά συνέπεια, έκρηξη. Τα smartphones λειτουργούν σε πολύπλοκα λειτουργικά συστήματα στα οποία μπορεί να διεισδύσει κακόβουλο λογισμικό. Αν και αυτού του είδους οι επιθέσεις συνήθως στοχεύουν στην κλοπή δεδομένων, η ίδια τακτική θα μπορούσε, θεωρητικά, να εφαρμοστεί για να προκαλέσει βλάβη στην ίδια τη συσκευή.

Διαβάστε επίσης

Πλαστά ποινικά μητρώα: Έρευνα μετά και τη διαβίβαση των στοιχείων από το Documento στον Άρειο Πάγο – Σιωπή Φλωρίδη

Tagesspiegel: «Η Χεζμπολάχ απειλεί με αντίποινα το Ισραήλ για τις εκρήξεις βομβητών»

Τι είναι οι βομβητές που σκόρπισαν τον τρόμο στον Λίβανο – Πώς λειτουργούν

NYT: Το Ισραήλ παγίδευσε με εκρηκτικά τους βομβητές της Χεζμπολάχ – Πώς τα πυροδότησε, τα τρία σενάρια

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter