Υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ή ευρωπαϊκή επικοινωνιακή πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης;

Η εμφανής απουσία σχεδιασμού αναφορικά με την πρόληψη της κατάστασης κλιματικής κρίσης και την πολιτική προστασία αποδεικνύεται από την εξέλιξη των μετώπων. Έρχεται δε σε αντίθεση το γεγονός πως η χώρα μας συμμετέχει στον σχεδιασμό για την πρόληψη της κλιματικής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας προχώρησε αναρτήσεις σχετικά με τον κίνδυνο πυρκαγιάς από τις δύο το μεσημέρι της Τρίτης για τις περιοχές της Αττικής, της Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Κορινθίας, Αργολίδας, Λακωνίας, Ηλείας, Αχαΐας, Κρήτης, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ικαρίας και Έβρου από την πλατφόρμα του Twitter.

Το προηγούμενο μάλιστα σαββατοκύριακο, τόσο ο έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο διορισμένος από τον πρώτο, υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης προχώρησαν σε πανηγυρικές αναρτήσεις στην ίδια πλατφόρμα εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης» και το γεγονός πως πέρυσι γάλλοι πυροσβέστες επιχείρησαν στις ελληνικές φωτιές, ενώ στις 16 Ιουλίου έλληνες πυροσβέστες επιχείρησαν στις γαλλικές.

Οι δύο πολιτικοί άνδρες δεν έχουν εμφανιστεί από χθες, παρά το γεγονός πως υπήρξε ανακοίνωση από πλευράς του Αστεροσκοπείου Αθηνών η οποία αναφέρει πως η περιοχή της Πεντέλης είχε «επισημανθεί ως πολύ υψηλής επικινδυνότητας σύμφωνα με το μοντέλο ημερήσιας πρόβλεψης πυρκαγιάς της Επιχειρησιακής μονάδας 𝗕𝗘𝗬𝗢𝗡𝗗 του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ που εκδόθηκε στις 18 Ιουλίου 2022 (16:00)». Θα έλεγε κανείς πως η στάση τους μένει αδιευκρίνιστη. Πως γίνεται κάποιος που είναι αποφασισμένος να ενεργήσει επιχειρησιακά σε ευρωπαϊκό επίπεδο να μην έχει οργανώσει τον εθνικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση μιας κρίσης για την οποία είχε προειδοποιηθεί; Μένει κανείς να αναρωτιέται μήπως περίμεναν απ’ την ευγενική καλοσύνη των Ευρωπαίων; Μήπως ήταν όλα μέρος μιας αποτυχημένης επικοινωνιακής πολιτικής; Ή μήπως η αποστολή βοήθειας αποτέλεσε εργαλείο για την σύσφιξη των σχέσεων του Μακρόν με τον Μητσοτάκη, όπως περίπου χρησιμοποιήθηκε η αποστολή όπλων στην Ουκρανία για την σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων που παραμένουν χαλαρώτερες από ότι θα ήθελε ο πρωθυπουργός;

 

Οι δύο αξιωματούχοι δεν έχουν πραγματοποιήσει ανακοινώσεις, δεν έχουν γνωστοποιήσει τον πολιτικό τους σχεδιασμό, δεν βρέθηκαν κοντά στα πύρινα μέτωπα. Μόνο αργά το βράδυ, ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη για να ενημερωθεί για την έκταση και τις εξελίξεις των μετώπων που φλέγονταν επί έξι σχεδόν ώρες. Ο δε υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναμένεται να προχωρήσει σε ενημέρωση το απόγευμα της Τετάρτης. Η παντελής απουσία τους αφήνει ανοιχτά ερωτήματα που οφείλουν να απαντηθούν. Με κυριότερο το αν οι ιθύνοντες μεταφράζουν ως αλληλεγγύη μια επικοινωνιακή πολιτική που χρησιμοποιείται στην πραγματικότητα για να κρύψουν την ανυπαρξία ευρωπαϊκού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των κλιματικών κρίσεων.