Υπάρχει εναλλακτική στην ευρωπαϊκή και διεθνή αναπτυξιακή στασιμότητα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η παγκόσμια ανάπτυξη θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γράφοντας υποτονική πορεία, ενώ και για τις χώρες της Ένωσης δεν αναμένεται να υπάρξει βελτίωση, όπως διαφαίνεται κι από την προς τα κάτω αναθεώρηση των αρχικών εκτιμήσεων φτάνοντας στο 1.1% για το τρέχον έτος και το 1.2% για το 2020.

Η συνολική επιβράδυνση στις επιδόσεις των δεικτών οικονομικής συγκυρίας, όχι μόνο στη ζώνη του ευρώ, αλλά και σ’ αυτές τις παγκόσμιας οικονομίας, δείχνει πως η ιδεοληπτική εμμονή στην επιβολή των πολιτικών στείρας λιτότητας, ιδίως σε χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, έχει αποστεώσει τις συγκεκριμένες οικονομίες.

Όταν η λιτότητα συνδυαστεί με τις εντάσεις στον τομέα του εμπορίου και υποχωρήσεις στον βιομηχανικό κλάδο, όπως δείχνουν και οι δείκτες βιομηχανικής ανάπτυξης που έχουν συρρικνωθεί μεταξύ άλλων σε Γερμανία και Γαλλία, χώρες που, μαζί με την Ιταλία, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Ευρωπαϊκής οικονομίας, αδιαμφισβήτητα αυτό επιδρά αρνητικά στις αγορές εργασίας και τον τομέα υπηρεσιών. Έτσι, δημιουργείται ένα εκρηκτικό μίγμα που οδηγεί σε περαιτέρω ώθηση προς τα κάτω των ήδη επιβαρυμένων αναιμικών οικονομιών πυροδοτώντας, την ίδια στιγμή, τη συνέχιση του φαύλου κύκλου χρέους που εγκλωβίζει στη μέγγενη της λιτότητας χώρες όπως η Ελλάδα.

Δυστυχώς, οι ελληνικές κυβερνήσεις και των τεσσάρων Μνημονίων επιχείρησαν, και συνεχίζουν αγωνιωδώς να το κάνουν, να πείσουν τους πολίτες πως δεν υπάρχει εναλλακτική. Ως εκ τούτου, οφείλουμε να ακολουθήσουμε πιστά τις επιταγές των εταίρων και των δανειστών προκειμένου να επιστρέψει η χώρα μας σε αναπτυξιακή πορεία.

Πώς, όμως, θα πετύχει βελτίωση των δεικτών της μια ερημοποιημένη χρεοδουλοπαροικία, όπως η Ελλάδα, ενώ η ευρωπαϊκή ανάπτυξη παραμένει στάσιμη;

Μήπως τελικά υπάρχει εναλλακτική;

Πράγματι, υπάρχει εναλλακτική, όπως το ΜέΡΑ25 και το μητρικό κίνημα του οποίου αποτελεί εκλογικό βραχίονα, το DiEM25, έχουν εξαρχής αποδείξει, μέσω του προγράμματός τους για την Ευρώπη.

Βασικά συστατικά της Νέας Ευρωπαϊκής Συμφωνίας είναι τα ακόλουθα: παροχή βασικών αγαθών (διατροφή, στέγαση, μετακίνηση, ενέργεια) σε όλους τους Ευρωπαίους, μετατροπή του πλούτου σε επενδύσεις με την εκπόνηση μιας πραγματικής, πράσινης και βιώσιμης κατεύθυνσης, αναδιανομή των αποδόσεων του κεφαλαίου, εκδημοκράτηση μακροοικονομικής διαχείρισης, εφαρμογή ενός ρυθμιστικού πλαισίου στον τραπεζικό τομέα, στήριξη εκείνων που επιλέγουν να παραμείνουν στη χώρα τους, ανακοπή των καταστροφικών πολιτικών λιτότητας στις χώρες της Ευρωζώνης, συνεργασία σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο με στόχο τη βελτιστοποίηση των διεθνών δεικτών, ανάπτυξη ενός πλέγματος πράσινων επενδύσεων και θεσμοθέτηση ενός καθολικού βασικού μερίσματος.

Εξίσου θεμέλιοι λίθοι του προγράμματος του ΜέΡΑ25 για την ΕΕ αποτελούν τρεις πολύ συγκεκριμένοι αριθμοί που στοχεύουν στην καταπολέμηση της αποδόμησης της Ένωσης και του μισανθρωπισμού.

Καταρχήν, 500 δις που θα δαπανούνται ετησίως για πράσινες επενδύσεις, ποσό που θα βρεθεί μέσω της έκδοσης ομολόγων ίδιας αξίας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με την στήριξη της ΕΚΤ, η οποία απλώς θα ανακοινώσει, αν μειωθεί η αξία τους, την παρέμβασή της και την αγορά τους μεγεθύνοντας, ουσιαστικά, το ήδη υπάρχον πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΤΕ. Τα 500 δις θα διοχετεύονται στους νευραλγικούς τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της βιομηχανίας και της γεωργίας, καταπολεμώντας της κλιματική καταστροφή των εξορύξεων και δημιουργώντας, την ίδια στιγμή, νέες και καλές θέσεις εργασίας.

Επόμενος αριθμός είναι τα 100 δις, ποσό το οποίο θα αποτελεί τον ετήσιο προϋπολογισμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εναντίον της Φτώχειας που προτείνουμε να δημιουργηθεί και θα προέλθει από την αναδιανομή των κερδών της ΕΚΤ. Τώρα, τα κέρδη αυτά διοχετεύονται στα Υπουργεία Οικονομικών, ανάλογα με τον πλούτο κάθε χώρας, ενώ θα πηγαίνουν στο συγκεκριμένο ταμείο βοηθώντας στην καταπολέμηση της φτώχειας.

Τελευταίο αριθμός είναι τα 3 τρις που θα προκύψει από την μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωση του χρέους όλης της Ευρωζώνης, με απλή εγγύηση του «επιτρεπόμενου» χρέους των 6.3 τρις, εξασφαλίζοντας επιτόκιο κάτω του 1% για τα κράτη-μέλη, το οποίο θα καταφέρουν να αποπληρώσουν όλα τους, οδηγώντας σε εξάλειψη της κρίσης χρέους.

Η εφαρμογή των παραπάνω ιδεών θα μπορέσει έμπρακτα να ανακόψει την άνοδο του προστατευτισμού στο εμπόριο, την υποχώρηση του βιομηχανικού κλάδου, τη συνολικά χαμηλή παραγωγικότητα, τις επιδράσεις της κλιματικής κρίσης και όλες τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ενστερνίζονται κατά πλειοψηφία οι κυβερνήσεις της Ευρώπης.

Δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει τις διεθνείς γεωπολιτικές εντάσεις και την πολιτική αστάθεια ενός πιθανού Brexit, ούτε τις επιδράσεις που θα έχουν οι παράγοντες αυτοί στην παγκόσμια οικονομία, όμως η θωράκιση την οποία μπορεί να επιφέρει η εφαρμογή μιας τέτοιας πολιτικής και η απαγκίστρωση από το σκεπτικό πως δεν υπάρχει εναλλακτική (ΤΙΝΑ) θα λειτουργήσουν σταθεροποιητικά για την Ευρώπη.

Γιατί υπάρχει εναλλακτική, αρκεί να τολμήσουμε την ανυπακοή και να την εφαρμόσουμε.

Η Φωτεινή Μπακαδήμα είναι βουλευτής Β’ Πειραιά και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25