Υπάλληλοι δήμου υπόλογοι επειδή αρνήθηκαν να υπογράψουν για ένα πλαστό πτυχίο

Υπάλληλοι δήμου υπόλογοι επειδή αρνήθηκαν να υπογράψουν για ένα πλαστό πτυχίο
Φωτογραφία αρχείου

Για μια απίστευτη ιστορία διοικητικής τρέλας και ταλαιπωρίας δημοσίων υπαλλήλων βοά ο δήμος Αιγάλεω.

Δυο υπάλληλοι βρέθηκαν υπόλογοι γιατί, όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Αιγάλεω, υπερασπίστηκαν την υπηρεσιακή και προσωπική τους αξιοπρέπεια αρνούμενοι να προσυπογράψουν «ενέργειες για αυτούς προδήλως παράνομες». Όπως είχε εξηγήσει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Αιγάλεω, εκδιώχθηκαν από τη θέση τους και τους ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη για την άρνησή τους να υπογράψουν έγγραφα που συνδέονται, κατά την άποψή τους, με μη σύννομη πρόσληψη. Οι υπάλληλοι αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε υπηρεσιακές ενέργειες, όταν κατά τον υποχρεωτικό έλεγχο γνησιότητας πτυχίων και δικαιολογητικών, επισήμως υπηρεσιακά ενημερώθηκαν για ύπαρξη πλαστού πτυχίου σε υπηρεσιακό φάκελο εργαζομένου.

Τους κατηγόρησαν για άρνηση ή παρέλκυση εκτέλεσης της υπηρεσίας, για παράβαση υποχρέωσης εχεμύθειας, για άσκηση κριτικής των πράξεων της προϊσταμένης αρχής που γίνεται δημοσίως γραπτώς ή προφορικώς με σκόπιμη χρήση – εν γνώσει του υπαλλήλου– εκδήλως ανακριβών στοιχείων ή με χαρακτηριστικά απρεπείς εκφράσεις, «εντός και εκτός υπηρεσίας αναξιοπρεπής ή ανάξια για υπάλληλο διαγωγή».

Μάλιστα, ο δήμαρχος Αιγάλεω τους έπαυσε από τα καθήκοντά τους, ως αναπληρωτή προϊσταμένου Διεύθυνσης Διοικητικών υπηρεσιών και προϊσταμένης προσωπικού, μετακινώντας τους σε άλλη υπηρεσία. Τον περασμένο Απρίλιο ο ένας εκ των δυο υπαλλήλων προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής κατά αποφάσεων του δημάρχου Αιγάλεω. Με τη μια απόφασή του ο δήμαρχος Ιωάννης Γκίκας είχε παύσει τον μόνιμο υπάλληλο του Δήμου, κλάδου ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού με βαθμό Α΄, από την άσκηση των καθηκόντων αναπληρωτή Προϊσταμένου Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών. Με την άλλη απόφασή του ο δήμαρχος όρισε στη θέση του, αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών παράλληλα με τα καθήκοντά της,την προϊσταμένη της Διεύθυνσης ΚΕΠ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι λίγο αργότερα, ο συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Σπυρίδων Κοκκινάκης αποδέχθηκε την προσφυγή του υπαλλήλου κατά των αποφάσεων του δημάρχου Αιγάλεω και ακύρωσε τις αποφάσεις του δημάρχου με πλήρη αιτιολόγηση. Στη συνέχεια ο δήμαρχος προσέφυγε κατά της απόφασης του συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής στην επιτροπή του άρθρου 152 του Ν.3463/2006 η οποία και ακύρωσε την απόφαση του συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για τυπικούς λόγους χωρίς να εισέλθουν στην ουσία της υπόθεσης με την αναφορά πως «…ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης και η παρούσα Επιτροπή δεν διαθέτουν αρμοδιότητα ελέγχου των αποφάσεων αυτών»!Επισημαίνεται πως στην τριμελή Επιτροπή εκπροσωπούνται οι δήμαρχοι με εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ ενώ δεν συμμετέχει εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Η υπόθεση ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο του 2021 όταν ευρέθη πλαστός τίτλος σπουδών στον φάκελο ενός εκ των προσληφθέντων στα πλαίσια εκτέλεσης δικαστικής απόφασης. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες στο σύνολό τους αρνήθηκαν να εκτελέσουν τη διοικητική πράξη πρόσληψης των εν λόγω εργαζομένων ιδιαίτερα και μετά την επισήμανση της Νομικής Υπηρεσίας του δήμου πως η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση δεν έχει τελεσιδικήσει διότι η απόφαση δεν έχει επιδοθεί στον δήμο με την κατά τον νόμο προβλεπόμενη διαδικασία.

Οι δυο μόνιμοι υπάλληλοι Αιγάλεω –προϊστάμενος Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών και προϊσταμένη προσωπικού–που αρνήθηκαν να υπογράψουν για την πρόσληψη, μετά τη μετακίνησή τους απευθύνθηκαν με αναφορά τους (από 13/4/2021) τόσο επί του πλαστού τίτλου όσο και επί της μη τελεσιδικίας προς την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.Επίσης στις 26/5/2021 ενημέρωσαν με επιστολή τους τόσο την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ως αρμόδιο υπουργείο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και το ιδιαίτερο Γραφείο του Πρωθυπουργού.Το έκαναν, όπως σημειώνουν,«προκειμένου να απαλλαγούν από την ευθύνη τους ως υπηρεσιακών παραγόντων καθώς και για τις τυχόν αρμοδίως δικές τους ενέργειες».

Το αξιοσημείωτο;Μέχρι σήμερα επικρατεί «σιγή ασυρμάτου» αφού κανείς δεν έχει απαντήσει σχετικά με το θέμα, παρότι οι καταγγελίες έχουν φτάσει στο ανώτερο πολιτικά και διοικητικά επίπεδο. Η μοναδική υπηρεσία που ανταποκρίθηκε στις καταγγελίες είναι ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, που στο πλαίσιο της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης ξεκίνησε προανακριτική διαδικασία ως προς τον πλαστό τίτλο σπουδών. Η προβλεπόμενη εκ του νόμου διοικητική διερεύνηση δεν έχει καν αρχίσει.

Οι δύο μόνιμοι υπάλληλοι παραπέμφθηκαν από τον δήμαρχο Αιγάλεω με απόφασή του στο Β΄Πειθαρχικό Συμβούλιο ως «ένοχοι» και άξιοι ποινής μεγαλύτερη των τριών μηνών στέρησης μισθού που εμπίπτει στην αρμοδιότητα του δημάρχου, ενώ ο εργαζόμενος με το πλαστό απολυτήριο τίτλο σπουδών προσλήφθηκε και εργάζεται κανονικά χωρίς καν να του ασκηθεί πειθαρχική δίωξη!

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Αιγάλεω Γιάννης Τσούνης επισημαίνει:«Η πρόσληψη εργαζομένων με πλαστούς τίτλους σπουδών από υπηρεσιακούς παράγοντες και συνδικαλιστές, αποτέλεσε βασικό μοχλό συκοφάντησης των δημοσίων υπαλλήλων και συνδικαλιστών την περίοδο που ο σημερινός πρωθυπουργός βρισκόταν στην ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Τον “νόμο Μητσοτάκη” εφάρμοσαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες στον Δήμο Αιγάλεω και τιμωρήθηκαν με διώξεις υπηρεσιακές και διοικητικές.Σήμερα αγωνιούν για το υπηρεσιακό τους μέλλον γιατί έπραξαν το καθήκον τους. Και όλοι εκείνοι που είχαν σηκώσει το λάβαρο της διαφάνειας… σιωπούν! Χωρίς θεσμούς ελέγχου ανεξάρτητους και αδιάβλητους, η διαφάνεια και η αξιοκρατία θα παραμένει πάντα σύνθημα. Και υπόλογοι θα είναι πάντα όσοι τολμήσουν να εναντιωθούν στο εκάστοτε πολιτικό και κομματικό κατεστημένο».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΙΔΑΔ/Φ.34/45/2843 ΑΔΑ: ΒΙΞ4Χ-ΠΕ4) που εκδόθηκε τον Μάρτιο 2014 και υπογράφει ως αρμόδιος υπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης προβλέπεται ρητά:«Όταν διαπιστωθεί προσηκόντως ότι ο υπάλληλος, που διορίστηκε προκάλεσε δολίως ή υποβοήθησε την παρανομία για τον διορισμό του, δεν κινείται πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του, αλλά τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 20 του ν. 3528/2007 ή οι αντίστοιχες διατάξεις του ν. 3584/2007, περί ανάκλησης διορισμού ή του Π.Δ. 410/1988, περί καταγγελίας της σύμβασης εργασίας».Σε κάθε άλλη περίπτωση κινείται πειθαρχική διαδικασία.

Οι μόνοι που διώκονται σήμερα είναι οι εμπλεκόμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες…

Τα ερωτήματα εύλογα… απαντήσεις θα δοθούν;

Ετικέτες

Documento Newsletter