Υγρασία και τρέξιμο: Το πιο δύσκολο… εμπόδιο

Υγρασία και τρέξιμο: Το πιο δύσκολο… εμπόδιο

Οι περισσότεροι πριν πάνε να τρέξουν ελέγχουν το δελτίο καιρού για να δουν αν θα κάνει ζέστη ή κρύο, αν θα βρέχει ή όχι, όμως αρκετοί κάνουν το λάθος και δεν τσεκάρουν τα ποσοστά υγρασίας.

«Από όλες τις μετρήσεις, όσον αφορά τις κλιματολογικές συνθήκες, που χρειαζόμαστε για να αξιολογήσουμε τον κίνδυνο της ζέστης για τους δρομείς μας, η υγρασία είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας», τονίζει ο George Chiampas, ο διευθύνων ιατρός του Μαραθωνίου του Chicago.

Για παράδειγμα, μία μέρα με 30 βαθμούς Κελσίου με 70% υγρασία ένας δρομέας την αισθάνεται σαν μία μέρα με 38 βαθμούς Κελσίου, κάνοντας δυσκολότερο το έργο του.

Γιατί γίνεται το τρέξιμο πιο δύσκολο στην υγρασία;

Οταν κάποιος τρέχει η θερμοκρασία του σώματός του ανεβαίνει, με τους ιδρωτοποιούς αδένες μέσω του ιδρώτα που παράγουν μεταφέρουν την περίσσεια ζέστη στην επιφάνεια του δέρματος προκειμένου να εξατμιστεί. Τα μεγάλα ποσοστά υγρασίας δημιουργούν προβλήματα στην εν λόγω διαδικασία, με τον καθηγητής στην Ιατρική σχολή Sanford του πανεπιστημίου της South Dakota, Michael Bergeron, να εξηγεί ότι «Σε μια ζεστή, υγρή μέρα χωρίς να φυσάει ο αέρας, χάνεις τον τρόπο να αποβάλλεις την ζέστη του κορμού του σώματος σου, ή οποία μπορεί να κάνει το τρέξιμο επικίνδυνο».

Από την πλευρά του ο George Chiampas υπογραμμίζει ότι «σε περιπτώσεις υπερθέρμανσης και αφυδάτωσης, το σώμα μπαίνει σε «λειτουργία επιβίωσης», διατηρώντας σταθερή τη ροή του αίματος στα ζωτικά όργανα και στο δέρμα.

Παράλληλα, η πέψη γίνεται δυσκολότερα λόγω της μείωσης του αίματος που πηγαίνει στο γαστρεντερικό σύστημα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ναυτία.

Οταν κάποιος υπερθερμαίνεται γίνεται πιο επιρρεπής σε πόνους κάτω από τα πλευρά και δυσκολεύεται να αναπνεύσει, ενώ ο καρδιακός παλμός του κλιμακώνεται, καθώς η καρδιά και οι πνεύμονες λειτουργούν περισσότερο, προσπαθώντας να μεταφέρουν το απαραίτητο οξυγόνο σε όλο σου το σώμα.

Επιπλέον, σε περίπτωση που συνεχιστεί η άσκηση θα αυξηθεί και η θερμοκρασία του εγκεφάλου κάτι που μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα».

«Η θερμοκρασία σου μπορεί να αυξηθεί μέσα σε λίγα λεπτά.   Αν τρέχεις 5 km ή 10 km σε μια ζεστή μέρα, μπορείς να αυξήσεις την θερμοκρασία του σώματος σου πολύ γρήγορα», επισημαίνει ο Bergeron, σημειώνοντας ότι όλοι οι δρομείς ανεξαρτήτου εμπειρίας μπορούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω υγρασίας.

Κάθε οργανισμός αντιμετωπίζει διαφορετικά τη ζέστη και την υγρασία. Για παράδειγμα, ένας μεγαλόσωμος άνθρωπος παράγει περισσότερη θερμότητα, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιο εύκολο να υπερθερμανθεί.

Ενας άλλος παράγοντας που παίζει ρόλο είναι η ηλικία, καθώς με την πάροδο του χρόνου  το σώμα προσαρμόζεται όλο και πιο δύσκολα στην ζέστη.

Επίσης, η αλλαγή τοποθεσίας προκαλεί αλλαγές στις λειτουργίες του οργανισμού, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χρειάζεται περίπου 10-15 ημέρες για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Συμβουλές για καλύτερη διαχείριση του προβλήματος

Οπως είπαμε και παραπάνω, όταν θέλεις να τσεκάρεις το δελτίου καιρού πριν πας να τρέξεις δεν πρέπει να ελέγχεις μόνο τη θερμοκρασία, αλλά και το ποσοστό υγρασίας.

Πάντως, αν δεν μπορεί να αποφύγεις το τρέξιμο επέλεξε τον διάδρομο του γυμναστηρίου ή κάποιο άλλο χώρο που κλιματίζεται.

Αν θέλεις να τρέξεις στη φύση προσπάθησε να το κάνεις σε σκιερό δρόμο ή κοντά σε νερό όπου οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές, ενώ βάλε στο πρόγραμμα τα διαλείμματα περπατήματος και μην ξεχνάς να ενδυνατώνεσαι.

Γενικότερα, όταν δεν αισθάνεσαι καλά σταμάτησε την άσκηση. Ακόμα και αν δεν έχει ολοκληρώσει την προπόνησή σου. Ετσι, σταδιακά θα μπορέσεις να διαβάσεις το σώμα σου καλύτερα και θα αποφύγεις τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Πηγή: Runnfun.gr

Ετικέτες

Documento Newsletter