Υγειονομικοί: «Μας εξοργίζει που η κυβέρνηση μας εξοικειώνει με την καθημερινότητα των 80 νεκρών»

Υγειονομικοί: «Μας εξοργίζει που η κυβέρνηση μας εξοικειώνει με την καθημερινότητα των 80 νεκρών»

«Η Ελλάδα θρηνεί αχρείαστες απώλειες […] κι αυτό παρά την άρτια εκστρατεία που οργάνωσε» είπε με ταπεινότητα ο πρωθυπουργός στο τελευταίο του διάγγελμα τη στιγμή που σε λιγότερο από 24 ώρες είχαν ανακοινωθεί άλλοι 93 θάνατοι που προστέθηκαν στις συνολικά 17.168 που είχαν καταγραφεί μέχρι την Παρασκευή. Ο αριθμός των θανάτων μόνο τις πρώτες 18 ημέρες του Νοεμβρίου έχει ξεπεράσει τις 1.000 ανθρώπινες ζωές. Η χώρα περιδινίζεται στον χορό των κρουσμάτων και των απωλειών του κορονοϊού και τα επιδημιολογικά στοιχεία αποτυπώνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η διαχείριση της πανδημίας –σε αντίθεση με τις επίσημες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και των συστημικών ΜΜΕ– απέτυχε παταγωδώς.

Η αποτυχία συνεχίζεται… Παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι διανύουμε έναν θανατηφόρο Νοέμβριο, επακολουθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ένας πολύ δύσκολος Δεκέμβριος. Η κυβέρνηση όμως αυτοθαυμάζεται για τις «επιτυχίες» της και εξακολουθεί να μη λαμβάνει μέτρα στους χώρους καθημερινού συνωστισμού. Δεν αυξάνει τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, δεν μειώνει τους μαθητές ανά τμήμα στα σχολεία και εναποθέτει όλες τις ελπίδες για την ανάσχεση της επιδημίας στην αύξηση των εμβολιασμών και την επιστράτευση των ιδιωτών για τη σωτηρία του ΕΣΥ που καταρρέει. Μια επαναλαμβανόμενη άρνηση της πραγματικότητας που έχει αποδειχτεί τρομερά επικίνδυνη.

Μάλιστα, ενώ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δηλώνει ότι «δεν πρόκειται να οδηγηθούμε σε κατάρρευση της δημόσιας υγείας», οι νοσοκομειακοί γιατροί μιλούν για ένα ΕΣΥ που λυγίζει από την πίεση, για διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ, για προσχηματική νοσηλεία και δυσθεώρητη θνητότητα στις κατ’ ευφημισμόν ΜΕΘ, παραθέτουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ειδικευόμενοι γυναικολόγοι εξαναγκάζονται να μετακινηθούν σε εντατικές προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και δηλώνουν κατάκοποι και απελπισμένοι απέναντι σε αυτό που βιώνουν. «Εχουμε δώσει την ψυχή μας» λένε οι γιατροί στο Documento, ενώ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο διάγγελμά του άλλη μία φορά σε ενίσχυση και προσλήψεις αλλά και στη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας. Δύο διαφορετικές πραγματικότητες που δεν συναντιούνται πουθενά.

Η σκληρή πραγματικότητα

Με τις δυνάμεις τους να τους εγκαταλείπουν βλέποντας ότι ο αγώνας τους δεν έχει τέλος, το υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων συνεχίζει να παλεύει. Μετράει ήδη 19 μήνες ασταμάτητης δουλειάς. Είδαν μάλιστα την περασμένη εβδομάδα τη 42άχρονη νοσηλεύτρια Μαρία Μπάθα που εργαζόταν στο νοσοκομείο του Ρίου να χάνει τη ζωή της σε τροχαίο στο Μεσολόγγι επιστρέφοντας κατάκοπη από την εφημερία. Το νοσηλευτικό προσωπικό νιώθει επιπλέον να το κυριεύει η απελπισία βλέποντας ξανά ότι ο χειμώνας που έρχεται δεν διαφέρει σε τίποτε από τον προηγούμενο. Ταυτόχρονα όμως δεν έχει την πολυτέλεια να λυγίσει βλέποντας τους ασθενείς σε πολύ βαριά κατάσταση να συρρέουν κατά δεκάδες σε κάθε εφημερία.

«Είναι τραγική η κατάσταση. Είμαστε με αναστολή αδειών, δεν υπάρχει ενίσχυση του προσωπικού και βλέπουμε και έναν κυνισμό από την πλευρά της κυβέρνησης» λέει στο Documento η Ελένη Μπάγια, λοιμωξιολόγος, περιγράφοντας την κατάσταση στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και συνεχίζει: «Δύο χρόνια χωρίς να έχει κάνει επί της ουσίας τίποτα, ρίχνοντας όλο το φταίξιμο στους ανεμβολίαστους, προσπαθεί να κρύψει τις δικές της ευθύνες, γιατί υπάρχουν ελλιπέστατα μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, σε σχολεία, σε ΜΜΜ και χωρίς να υπάρχει καμία ενίσχυση στα νοσοκομεία ώστε να μπορέσουμε με πιο ικανοποιητικό τρόπο να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους ασθενείς».

Η ίδια ξεκαθαρίζει ότι οι γιατροί δεν μπορούν να μπουν στον διχασμό εμβολιασμένων – ανεμβολίαστων: «Δεν μπορούμε να διακρίνουμε τον εμβολιασμένο από τον ανεμβολίαστο ασθενή. Οποιος και να νοσεί με τον ίδιο τρόπο θα τον αντιμετωπίσουμε» και καταλήγει σχετικά με τον πολύ αυξημένο αριθμό θανάτων: «Θέλει η κυβέρνηση να μας εξοικειώσει με τη θλιβερή καθημερινότητα των 80 νεκρών. Δεν θέλουμε να εξοικειωθούμε με αυτή την κατάσταση. Εγώ δεν είμαι εξοικειωμένη με τους 80 νεκρούς, με εξοργίζει αυτή η κατάσταση».

Οπως περιγράφει η λοιμωξιολόγος, η καθημερινότητα στα νοσοκομεία είναι πολύ σκληρή, όπως και πέρυσι, με μια σημαντική διαφορά, ότι σε αυτό το κύμα το προσωπικό είναι λιγότερο. «Εχουμε καθημερινά πάρα πολλά περιστατικά και Covid και non Covid. Τρεις κλινικές έχουν μετατραπεί σε κλινικές για Covid χωρίς ενίσχυση προσωπικού και χωρίς να έχουν γίνει επιπλέον προσλήψεις. Αντιθέτως μετράμε 30 εργαζόμενους μείον που είναι σε αναστολή και έχει φανεί η έλλειψή τους» εξηγεί η λοιμωξιολόγος του «Γ. Γεννηματάς». «Υπάρχουν και διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Να θυμίσω ότι η ΜΕΘ στο νοσοκομείο μας δεν είναι για Covid. Υπάρχει δυσκολία να μεταφερθούν άμεσα τα περιστατικά Covid που είναι σε βαρύτατη κατάσταση διασωληνωμένα σε ΜΕΘ» καταλήγει η Ελ. Μπάγια.

Την ίδια εικόνα παρουσιάζουν πλέον και άλλα νοσοκομεία της Αθήνας. «Μετά τη χτεσινή γενική εφημερία νοσηλευόμενοι Covid ασθενείς 92 (η ΓΣ των γιατρών 17/11/21 παρουσία του διευθυντή τεχνικής υπηρεσίας είχε δηλώσει πως μπορούν να νοσηλεύονται με ασφάλεια το πολύ μέχρι 65), εξ αυτών διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ οι 6» ανέφερε σε ανάρτησή του την Παρασκευή για την κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας ο νευροχειρουργός και γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου.

Οι γυναικολόγοι στην εντατική

Οι λίστες της ντροπής έκαναν την επανεμφάνισή τους και σε αυτήν τη φάση της πανδημίας. Από τον περασμένο χειμώνα αλλά δυστυχώς και φέτος γιατροί άσχετων ειδικοτήτων αναγκάζονται να περιθάλψουν ασθενείς που νοσούν με Covid ακόμη και αν είναι ειδικευόμενοι στη γυναικολογία. Αυτό ακριβώς συνέβη στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια η οποία με έγγραφό της, που αποκάλυψε το documentonews.gr, ζητάει να συνδράμουν τη ΜΕΘ Covid του νοσοκομείου Πατρών «Αγιος Ανδρέας» ειδικευόμενοι ασχέτων ειδικοτήτων.

«Είναι εντέλλεσθε για τη ΜΕΘ Covid για τον “Αγιο Ανδρέα”. Ανάμεσα στους γιατρούς είναι ειδικευμένοι χειρουργοί, πνευμονολόγοι και αναισθησιολόγοι. Από αυτούς οι μόνοι που έχουν μια επαφή με την εντατική είναι μόνο οι αναισθησιολόγοι» αναφέρει στο Documento ο απερχόμενος πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ) Δημήτρης Ζιαζιάς. «Ολοι οι υπόλοιποι είναι ειδικευόμενοι που δεν έχουν ακόμη τον τίτλο ειδικότητας και είναι παθολόγοι, πνευμονολόγοι αλλά και μια ειδικευόμενη γυναικολογικής» συμπληρώνει ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑ και χειρουργός στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» Στέλιος Τσοχατζής.

Ο ίδιος περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Πάτρας: «Εχει γεμίσει η ΜΕΘ Covid. Την Τετάρτη ήταν τέσσερα περιστατικά εκτός ΜΕΘ στο νοσοκομείο του Ρίου. Υπάρχει τεράστια ροή και στα Covid και στα μη Covid περιστατικά. Οι γιατροί είναι σε τεράστια αναστάτωση. Μιλάμε ουσιαστικά για ανειδίκευτους γιατρούς που με ένα εντέλλεσθε τους λένε ότι θα εφημερεύσουν στη ΜΕΘ Covid χωρίς καμία εμπειρία».

Ολα αυτά συμβαίνουν ενόσω οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν εξηγήσει από την αρχή της πανδημίας ότι όσο και να θέλουν να προσφέρουν οι συνάδελφοί τους άσχετων ειδικοτήτων, η νόσος Covid επιβάλλει για την καλή έκβαση της υγείας του ασθενούς εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να είναι εφικτή η παρακολούθηση στον βαθμό που είναι αναγκαίο για βαρέως πάσχοντες. Και πάλι όμως δεν μοιάζει να ενδιαφέρει την κυβέρνηση που θεωρεί ενίσχυση τη μετακίνηση μιας ειδικευόμενης στη γυναικολογία σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

«Πλεύρη και Μητσοτάκη, ελάτε στον Ερυθρό»

Τον υπουργό Υγείας και τον πρωθυπουργό προκάλεσε να πάνε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός η πρόεδρος των εργαζομένων εκεί Βούλα Γεωργάκη, η οποία απέδωσε την εικόνα στο νοσοκομείο όπου εργάζεται. Η ίδια περιέγραψε τις τραγικές καταστάσεις που βιώνουν οι εργαζόμενοι λόγω των σοβαρών ελλείψεων. «Η κατάσταση στον Ερυθρό Σταυρό είναι τραγική. Καλούμαστε με 35% του προσωπικού μας να τα βγάλουμε πέρα σε εφημερίες που καλύπτουμε σχεδόν όλο το λεκανοπέδιο και τη νότια Ελλάδα. Τίποτε απολύτως δεν έγινε… Ενας τραυματιοφορέας καλείται να ανταποκριθεί σε 500 ασθενείς. Προχτές στην εφημερία ήταν τρεις τραυματιοφορείς καθώς συνάδελφος έσπασε το χέρι του και οι άλλοι δύο επωμίστηκαν την εφημερία έχοντας στο νοσοκομείο 1.200 ασθενείς. Οι νοσηλεύτριες είναι μία ανά 40 ασθενείς» κατήγγειλε η πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός.

Η ίδια μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο Open προκάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη και τον Θ. Πλεύρη να επισκεφτούν οι ίδιοι το νοσοκομείο για να δουν την τραγική κατάσταση. «Προκαλώ τον υπουργό, τον πρωθυπουργό· ελάτε στον Ερυθρό. Σηκώνουμε το βάρος, δεν αντέχουμε άλλο, κάνουμε έκκληση για προσωπικό. Προσπαθούμε και παρέχουμε υψηλής ποιότητας φροντίδα και ασφάλεια στους ασθενείς, έχουν την καλύτερη φροντίδα, αλλά θέλουμε βοήθεια από την πολιτεία.

Δεν δέχομαι ότι δεν υπάρχει προσωπικό. Δεν μπορεί σε ένα νοσοκομείο που έχει κληθεί να σηκώσει τέτοιο βάρος να μην έχουν γίνει προσλήψεις ούτε σε μία θέση, ενώ άλλα νοσοκομεία έχουν πάρει – και καλά έκαναν. Γιατί όχι εμείς;» συνέχισε η Βούλα Γεωργάκη.

«Εχουμε δώσει την ψυχή μας»

Στο στόχαστρο της διοίκησης μπήκε ο πρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών και των κέντρων υγείας Μαγνησίας (ΕΙΝΚΥΜ) Νίκος Χαυτούρας. Το τελευταίο διάστημα ο γιατρός έχει εκπέμψει πολλές φορές σήμα κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στο Αχιλλοπούλειο νοσοκομείο. «Εγινε μια προσπάθεια φίμωσης, τρομοκράτησης και εκφοβισμού από μια διοίκηση που έχει δώσει άσχημα δείγματα και στο παρελθόν γιατί φοβούνται την αλήθεια. Ξεχνούν όμως ότι αυτή η αλήθεια έχει να κάνει με την υγεία των συνανθρώπων μας, οι οποίοι νοσηλεύονται σε τέσσερις κλινικές Covid, οι οποίοι ξεπερνάνε τους 100 και για όλους αυτούς έφτασε να εφημερεύει μόνο ένας γιατρός ειδικός» λέει ο Ν. Χαυτούρας στο Documento. Οι περιγραφές του είναι σοκαριστικές: «Αυτό είναι επικίνδυνο. Φτάσαμε να έχουμε οκτώ ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Είμαστε σε ένα πόλεμο δίχως στρατιώτες και δίχως πολεμοφόδια. Είμαστε σε ένα burn out που δεν έχει προηγούμενο. Δίχως άδειες, δίχως ωράριο εργασίας, έχουμε δώσει την ψυχή μας».

Ο ίδιος συμπληρώνει σχολιάζοντας ότι ο αγώνας τους δεν έχει κανένα αντίκρισμα: «Η πολιτεία θα έπρεπε να ενισχύσει ουσιαστικά το υγειονομικό προσωπικό για τον ηρωισμό που έχει επιδείξει. Αν δεν ήταν αυτοί οι ελάχιστοι γιατροί που ξεπέρασαν τον εαυτό τους, θα είχαμε πολύ μεγαλύτερη νοσηρότητα. Θα είχαμε χάσει πολύ περισσότερους ανθρώπους».

Πιεστική η κατάσταση και στη Λάρισα

Στο νοσοκομείο που είδε το πανελλήνιο έναν γιατρό να καταρρέει από την κούραση μπροστά στις κάμερες δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι. «Η κατάσταση παραμένει πιεστική, οι ΜΕΘ είναι γεμάτες. Τα περιστατικά που βλέπουν οι παθολόγοι –δηλαδή ένας παθολόγος και δύο ειδικευόμενοι– μπορεί να φτάνουν και τα 80 σε κάθε εφημερία. Εχουν μειωθεί τα χειρουργεία κατά 80% και έχουν κλείσει κλινικές. Τα ιδιωτικά κέντρα παίρνουν μόνο ήπια περιστατικά και δεν μπορούν να αποσυμφορήσουν τα νοσοκομεία» παρατηρεί για τις συνθήκες στο ΕΣΥ ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσηλευτηρίων Κέντρων Υγείας Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ) Νίκος Νταφούλης.

Ο ίδιος εξηγεί ότι «συχνά συμβαίνει να έχουμε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ σε ένα χώρο που είναι μεταξύ ΜΑΦ και απλής κλίνης, και όταν βρίσκεται κρεβάτι στο νοσοκομείο μας μπαίνει σε εμάς είτε αναζητούμε κρεβάτι σε όλη την Ελλάδα και πάει διακομιδή. Πολλά από αυτά τα περιστατικά είναι βαριά που δεν μπορούν να μεταφερθούν» καταλήγει.

Το ΕΣΥ καταρρέει και οι πολίτες σκέφτονται σοβαρά αν νοσήσουν κάτω από αυτές τις συνθήκες ποιος, πού και πώς θα τους περιθάλψει.

Ετικέτες

Documento Newsletter