Υφυπουργός Αθλητισμού Γαλλίας: «Ντροπή όσα έγιναν στο Νις – Μαρσέιγ» – «Μπαλάκι» οι ευθύνες από όλους τους εμπλεκόμενους

Photo credit: Twitter

«Ξεπεράστηκε η κόκκινη γραμμή όσον αφορά στην άσκηση βίας απέναντι σε παίκτες κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Όσα έγιναν είναι προσβολή στο ποδόσφαιρο και θα πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις».

Η Υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας, Ροξάνα Μαρατσινεάνου, μίλησε με σκληρή γλώσσα για όσα έγιναν στο παιχνίδι Νις – Μαρσέιγ που διακόπηκε το βράδυ της Κυριακής 22 Αυγούστου, λόγω επεισοδίων. «Παλεύω ενάντια στην εμφάνιση μίσους και σε κάθε έλλειψη πολιτισμού στα γήπεδα. Είναι απαράδεκτο οι οπαδοί να ρίχνουν αντικείμενα, να είναι βίαιοι, να εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο» συνέχισε η Γαλλίδα υπουργός και πρόσθεσε:

«Οι σύλλογοι που φιλοξενούν αγώνες είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των παικτών, των προπονητών και των διαιτητών που βρίσκονται στο γήπεδο πάνω από όλα και για ό, τι συμβαίνει στις εξέδρες. Όχι μόνο στα στα λόγια αλλά και στις πράξεις. Αν κρίνουμε από την εισβολή στο γήπεδο και τη ρίψη μπουκαλιών προς κάθε κατεύθυνση που είχαν ως στόχο τους παίκτες, μπορούμε να πούμε ότι ενδεχομένως να υπήρχε πρόβλημα ασφαλείας κατά τη διάρκεια του αγώνα. Τα γυάλινα μπουκάλια απαγορεύονται, υπάρχει ζήτημα ελέγχου.

Ελπίζω ότι η δικαιοσύνη θα μπορέσει να συνεχίσει το έργο της με ψυχραιμία και ότι θα υπάρξουν ποινικές κυρώσεις εναντίον όσων θα χαρακτηριστούν ως ένοχοι.

Αναμένω επίσης από τους αθλητικούς φορείς να λάβουν τις απαραίτητες πειθαρχικές κυρώσεις, που θα λειτουργήσουν ως παραδειγματισμός. Αγωνιστήκαμε για την επιστροφή του κοινού στα γήπεδα, ώστε οι αγώνες να μην γίνονται πλέον κεκλεισμένων των θυρών».

Πόλεμος δηλώσεων

Τα λόγια της υπουργού, φαίνεται πως δεν έλαβε υπόψη του, ο πρόεδρος της Νις, Ζαν-Πιερ Ριβέρ ο οποίος κατέκρινε την απόφαση της Μαρσέιγ να μην ξαναβγεί στον αγωνιστικό χώρο, μετά τα απαράδεκτα γεγονότα!

«Είναι απογοητευτικό που τελείωσε έτσι το ματς. Όλοι είδαν τι έγινε, έπεσαν μπουκάλια, δεν μπορούμε να το αρνηθούμε. Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν οι παίκτες των Μαρσέιγ τα επέστρεψαν στην κερκίδα. Οι δε άνθρωποι της ασφάλειας του συλλόγου δεν είχαν δουλειά να χτυπήσουν τους παίκτες μας. Δύο παίκτες μας χτύπησαν αλλά δεν είναι αυτό το θέμα.

Το θέμα είναι ότι συναντηθήκαμε με τις Αρχές και με τον Πάμπλο Λονγκόρια και ο διαιτητής ήταν διστακτικός για τη συνέχιση του ματς. Οι Αρχές όμως τον διαβεβαίωσαν πως δεν υπήρχε πρόβλημα. Όλοι συμφώνησαν να παίξουμε, δεν καταλαβαίνω την απόφαση της Μαρσέιγ να αρνηθεί.

Πήγα και είπα στους παίκτες να μου εγγυηθούν πως δεν θα γίνει τίποτα άλλο και το έκαναν, δύο φορές, κι έτσι πείστηκα. Από τη Μαρσέιγ όμως δεν υπήρξε αποδοχή».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Μαρσέιγ, Πάμπλο Λονγκόρια δήλωσε: «Πρέπει να θέσουμε κάποια δεδικασμένα στο γαλλικό ποδόσφαιρο. Ο διαιτητής ήταν μαζί μας, μας επιβεβαίωσε πως η ασφάλειά μας δεν ήταν εγγυημένη. Η απόφασή του ήταν να διακόψει το ματς, αλλά η Λίγκα αποφάσισε να το συνεχίσει. Αυτό είναι απαράδεκτο…».

Οι δήμαρχοι

Την άποψη του προέδρου της Νις δεν συμμερίστηκε ο δήμαρχος της Μασσαλίας, Μπενουά Παγιάν, ο οποίος στήριξε την επιλογή της Μαρσέιγ να μην επιστρέψει στο παιχνίδι. Σχολίασε χαρακτηριστικά στο twitter: «Τραυματισμένοι παίκτες, αποτυχημένη υπηρεσία ασφάλειας, το παιχνίδι της Νις με τη Μαρσέιγ δεν θα έπρεπε να αρχίσει ξανά. Λυπηρή απόφαση. Περήφανος για την ομάδα μου, η οποία δεν συμμετείχε σε αυτό το καρναβάλι».

Παράλληλα οι οπαδοί της Μαρσέιγ υποδέχθηκαν μέσα σε αποθέωση της αποστολή της ομάδας από τη Νίκαια…

Ο δήμαρχος Νίκαιας, Κριστιόν Εστροζί, επιχειρώντας ουσιαστικά να απαντήσει στον ομόλογό του της Μασσαλίας που επιδοκίμασε την απόφαση των παικτών του Σαμπαόλι να μην επιστρέψουν στο ματς κάνοντας λόγο για… καρναβάλι, σχολίασε στο Twitter:

«Αυτή η βία δεν είναι αποδεκτή. Η γαλλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία θα πρέπει να επιβάλλει κυρώσεις αφού πρώτα πάρει αποφάσεις για το ποιος είχε την ευθύνη. Εάν είναι αδικαιολόγητη η συμπεριφορά συγκεκριμένων οπαδών, τότε το ίδιο ισχύει για τον πρόεδρο της Μαρσέιγ που ήταν στις εξέδρες και για τον προπονητή της στον αγωνιστικό χώρο.

Θέλω επίσης να δώσω συγχαρητήρια στους ποδοσφαιριστές και στον τεχνικό της Νις για την άψογη συμπεριφορά τους. Είναι πλέον στο χέρι των αρχών να πάρουν τις απαραίτητες αποφάσεις».