Ύφεση: Τελικά η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ

Ύφεση: Τελικά η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ

Η κυβέρνηση, στο νέο της αφήγημα προσπαθεί να μετατρέψει την ύφεση σε… επιτυχία, διατρανώνοντας πως πετύχαμε ή αναμένουμε να έχουμε ύφεση μικρότερη από άλλες ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες.

Αυτό είναι και το κυβερνητικό αφήγημα (διά στόματος Άδωνη Γεωργιάδη και Χρήστου Σταϊκούρα) σε συνδυασμό με την εκτίμηση για ύφεση 8% φέτος, αλλά φαίνεται πως η κυβέρνηση φωτογραφίζει… επιλεκτικά!

Μάλιστα, προσπαθεί να την αποδώσει στον κορονοϊό, τη στιγμή που τα κακά μαντάτα για την ελληνική οικονομία φάνηκαν από το πρώτο τρίμηνο του 2020. 

Αν και βέβαια οι απλοί αριθμοί δεν δείχνουν πάντα την αλήθεια καθώς υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες, από τις δυνατότητες της οικονομίας (βιομηχανία κλπ) έως και το παρελθόν της (η Ελλάδα έβγαινε από κρίση με τεράστιες απώλειες στο ΑΠΕ), φαίνεται πως οι κυβερνητικοί «πανηγυρισμοί» στηρίζονται σε πήλινα πόδια αφού ούτε και οι αριθμοί ευημερούν.

Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία της Eurostat, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 η πτώση του ΑΕΠ σε επίπεδο ευρωζώνης ήταν κατά 14,7% και κατά 13,9% σε επίπεδο ΕΕ για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Πρόκειται για την δεύτερη ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το β’ τρίμηνο με βάση τα νεότερα στοιχεία από τα κράτη μέλη.

Οι δεύτερες αυτές ανακοινώσεις δείχνουν ελαφρά καλύτερη εικόνα στο σύνολο των κρατών-μελών.

Στην πρώτη ανακοίνωση στην οποία προέβη η eurostat τον Ιούνιο (flash estimates) με βάση όμως τα διαθέσιμα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο από κάποια μόνο κράτη μέλη, η ύφεση υπολογιζόταν στο 15 % του ΑΕΠ σε επίπεδο ευρωζώνης και στο 14,4% σε επίπεδο ΕΕ.

Αντίθετα στην Ελλάδα η πτώση -όπως την ανακοίνωσε και η ΕΛΣΤΑΤ- ήταν 15,2%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ η ελληνική οικονομία υπέστη κατακόρυφη πτώση του ΑΕΠ κατά 15,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Η μεγάλη αυτή ύφεση καθρεφτίζει τους τριγμούς που δέχθηκε η ελληνική οικονομία τη δύσκολη περίοδο Απριλίου-Ιουνίου κατά την οποία βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη το lockdown και ουσιαστικά παρέμενε κλειστός ο τουριστικός κλάδος.

Στην Ελλάδα το πιο μεγάλο πλήγμα καταγράφεται στις εξαγωγές της τάξης του 32,1% και ειδικά στις υπηρεσίες (σ.σ. κυρίως τουρισμός) με την πτώση να προσεγγίζει το 50%. Η κατανάλωση στα νοικοκυριά περιορίστηκε κατά 11,6% και συνολικά στην οικονομία κατά 10,1%, οι επενδύσεις κατά 10,3% και οι φόροι επί των προϊόντων κατά 23,3%.

Πέραν των αριθμών, που δεν δείχνουν πάντα την πλήρη αλήθεια, ουδείς μπορεί να υποστηρίξει πως η Ελλάδα μετά την κρίση που στοίχισε μια απώλεια της τάξης του 25% στο ΑΕΠ, θα μπορούσε να αφομοιώσει χωρίς τεράστιο κοινωνικό κόστος νέες απώλειες που πλησιάζουν διψήφιους αριθμούς.

Τελικά οι επικοινωνιακοί πανηγυρισμοί που στηρίζονται σε εικονικούς αριθμούς, βασίζονται σε πήλινα πόδια…

Ετικέτες

Documento Newsletter