Ύφεση και ανεργία… βουλιάζουν τα νοικοκυριά

Ύφεση και ανεργία… βουλιάζουν τα νοικοκυριά

Δύσκολη η τρέχουσα χρονιά για νοικοκυριά (και επιχειρήσεις), που θα πληρώσουν το κόστος της νέας οικονομικής κρίσης, μετά την υγειονομική λόγω της πανδημίας, και παράλληλα κρίσιμη για την ελληνική οικονομία η επόμενη χρονιά. Βαθιά η ύφεση είναι μπροστά μας.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η ύφεση για το 2020 θα είναι βαθιά, από ελάχιστο 5% και προς το 10%. Παράλληλα, με βάση εναλλακτικά σενάρια εξελίξεων της απασχόλησης φέτος, το ΙΟΒΕ κατέληξε στην πρόβλεψη ότι θα υπάρξει άνοδος της ανεργίας, από περίπου 2 έως σχεδόν 4 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με το περυσινό επίπεδο (17,3%) , φτάνοντας κατά το πιο ήπιο σενάριο τουλάχιστον στο 19.3% .

Είναι στοιχεία που προκύπτουν ως εκτιμήσεις από τη σύνθεση τριών διαφορετικών μεθόδων ανάλυσης από την επιστημονική ομάδα Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής του ΙΟΒΕ, υπό τον Μιχάλη Βασιλειάδη. Το μεσημέρι της Πέμπτης, κατά την παρουσίαση της Τριμηνιαίας Έκθεσης για την Ελληνική Οικονομία (τεύχος 1ο/2020), ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας εστίασε με έμφαση , στο μέγεθος και τα χαρακτηριστικά της αντίδρασης της οικονομίας από το επόμενο έτος, θέλοντας να στείλει μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για παρεμβάσεις που είναι το ίδιο σημαντικές, αν όχι και περισσότερο κρίσιμες από την αντιμετώπιση της τρέχουσας ύφεσης. 

Πάντως, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, σημείωσε ότι το 2021 δεν αναμένεται να ισοφαριστεί η ύφεση που θα έρχεται από το 2020… Εξήγησε ότι ελληνική οικονομία εισέρχεται στη νέα κρίση με «υποκείμενα νοσήματα»: διαρθρωτικές αδυναμίες, σε χαμηλή ανταγωνιστικότητα, μερική μόνο δομική προσαρμογή κατά τα προγράμματα, -πολύ υψηλό δημόσιο χρέος και μεγάλο ποσοστό μη εξυπηρετούμενου ιδιωτικού χρέους.

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι ο κ. Βέττας επέμεινε να προειδοποιεί ότι υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για τη βιομηχανία οι οποίοι δεν είναι τόσο άμεσοι όπως με τον τουρισμό, αλλά μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμης σημασίας για τις εξελίξεις στην οικονομία της χώρας. Όπως είπε, πολλές χώρες σπεύδουν να στηρίξουν την εγχώρια παραγωγή και φρενάρουν τις εισαγωγές. 

Παρατηρείται επίσης η τάση , ισχυρές οικονομίες στην Ευρωζώνη, όπως η Γερμανία αλλά και η Γαλλία, να αίρουν περιορισμούς στις κρατικές επιχορηγήσεις και να ενισχύουν επιχειρήσεις τους, με τρόπο που χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία ή ακόμα και η Ισπανία να μην μπορούν να το κάνουν. Η διεθνής ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων θα μειωθεί και αυτό πρέπει, κατά τον ΙΟΒΕ, να πει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. 

Άλλωστε, το ίδιο ισχύει και για το ζήτημα του τουρισμού, όπου το πλήγμα είναι μεγάλο, και, δεν αρκούν μόνο οι προσπάθειες βελτίωσης και ποιοτικής αναβάθμισης του τομέα αυτού, κάθε χώρας, αλλά, όπως σημείωσε ο διευθυντής του ΙΟΒΕ, «για το καλό συνολικά της οικονομίας της ΕΕ θα πρέπει να υπάρξει συγχρονισμός».

Διαβάστε την έκθεση του ΙΟΒΕ στη συνοπτική μορφή της με πίνακες»

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/04/15/5e9723ca825e6357d918e312.pdf

Documento Newsletter