Ύφεση έως 12% στην Ευρωζώνη προέβλεψε η Λαγκάρντ

Η επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανή η συρρίκνωση του ΑΕΠ από 5 έως 12% εντός του 2020, ανακοινώνοντας πρόσθετα μέτρα ρευστότητας προς τις τράπεζες.

Έπειτα από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η Τράπεζα προχώρησε σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων για την παροχή μακροπόθεσμης ρευστότητας προς τις τράπεζες, υπενθυμίζοντας ότι το συνολικό πακέτο των μέτρων που έχει εξαγγείλει για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού ξεπερνά το 1 τρισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κριστίν Λαγκάρντ άφησε ανοικτό το ενδεχομένο να αυξηθεί και να επεκταθεί χρονικά το συνολικό ποσό των ομολόγων που αγοράζει η ΕΚΤ με το έκτακτο πρόγραμμα PEPP, στο οποίο ως γνωστόν συμμετέχουν και τα ελληνικά ομόλογα.

«Θα κάνουμε οτιδήποτε είναι αναγκαίο για να στηρίξουμε την οικονομία της Ευρωζώνης. Απαιτείται από τα κράτη μέλη πιο συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης», σημείωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, τονίζοντας μάλιστα πως παρά το ότι είναι είναι νωρίς για ακριβείς προβλέψεις σχετικά με το μέγεθος της ύφεσης στην Ευρωζώνη, η ίδια προέβλεψε συρρίκνωση από 5 έως 12%.

«Θα υπάρξει ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια. Όμως, τόσο η ταχύτητα όσο και το μέγεθος της (σ.σ ανάκαμψης) είναι εξαιρετικά αβέβαια», υπογράμμισε, αποφεύγοντας να θέσει ένα χρονικό όριο.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (APP) ομόλογα που δεν βρίσκονται στην επενδυτική βαθμίδα η ίδια απάντησε ότι το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε σήμερα. Ανέφερε ωστόσο, ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές μέσω του προγράμματος αυτού, με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ, μαζί με τις επιπρόσθετες αγορές 120 δισ. ευρώ, έως το τέλος του έτους.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ είναι πλήρως προετοιμασμένη να αυξήσει το μέγεθος του PEPP (στο οποίο συμμετέχουν τα ελληνικά ομόλογα) και να προσαρμόσει τη σύνθεση του, κατά όσο και για όσο χρειαστεί.