Υεμένη: Τι οδήγησε στην επίθεση των ΗΠΑ εναντίον των Χούθι

Υεμένη: Τι οδήγησε στην επίθεση των ΗΠΑ εναντίον των Χούθι

«Φουντώνουν» οι ανησυχίες για επικίνδυνη κλιμάκωση των συρράξεων στη Μέση Ανατολή, μετά την αμερικανική και βρετανική επίθεση σε θέσεις των Χούθι στην Υεμένη, ως απάντηση στα χτυπήματα που έχουν εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα οι σιίτες αντάρτες εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη, μαζί με πολεμικά πλοία και υποβρύχια, βομβάρδισαν στρατιωτικές τοποθεσίες των Χούθι σε ολόκληρη την Υεμένη, εστιάζοντας σε χώρους εκτόξευσης και αποθήκευσης drones, πυραύλων Κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων. 

Πρόκειται για την πρώτη φορά που εξαπολύονται πλήγματα εναντίον της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας, από τότε που άρχισε να στοχεύει τη διεθνή ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, στο τέλος του 2023.

Από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, οι Χούθι εξέφρασαν τη στήριξή τους στη Χαμάς και απείλησαν ότι θα στοχεύουν με ρουκέτες και drones κάθε πλοίο που θα κατευθύνεται στο Ισραήλ. 

Οι επιθέσεις ανάγκασαν τις μεγαλύτερες εταιρείες μεταφορών του κόσμου να αναζητήσουν άλλες εναλλακτικές οδούς από την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ, απ’ όπου περνά σχεδόν το 15% του παγκόσμιου εμπορίου.

Γιατί τώρα;

Τα χτυπήματα εναντίον των Χούθι τερμάτισαν εβδομάδες αυξανόμενης πίεσης στον Μπάιντεν να απαντήσει στρατιωτικά στις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο αμερικανικός στρατός είχε σχεδιάσει πιο δυναμικές επιλογές ήδη από την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, αλλά σε εκείνο το σημείο, ανώτεροι αξιωματούχοι του Μπάιντεν συμφώνησαν ότι το να χτυπήσουν απευθείας τους αντάρτες, δεν ήταν η καλύτερη επιλογή.

Οι ΗΠΑ εδώ και 10 ημέρες είχαν σχεδιάσει την απάντησή τους για τα χτυπήματα που δέχεται η διεθνής ναυτιλία από τους μαχητές. 

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο Μπάιντεν ζήτησε από την ομάδα του να πιέσει περισσότερο για ένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, που θα καταδικάζει τις επιθέσεις, ενώ σε στρατιωτικό, διέταξε το Πεντάγωνο να αναπτύξει επιλογές για να αντεπιτεθεί στους Χούθι.

Η αναμονή των 10 αυτών ημερών, δείχνει την επιθυμία του Μπάιντεν να εξαντλήσει τις διπλωματικές επιλογές και να αποφύγει να παρασύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε έναν άλλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. 

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος κατέστησε σαφές σε δήλωσή του μία μέρα πριν από το χτύπημα, ότι οι τελευταίες επιθέσεις είχαν ξεπεράσει την «κόκκινη γραμμή».

«Αυτά τα στοχευμένα χτυπήματα είναι ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας δεν θα ανεχθούν επιθέσεις στο προσωπικό μας, ούτε θα επιτρέψουν σε εχθρικούς παράγοντες να θέτουν σε κίνδυνο την ελευθερία ναυσιπλοΐας, σε μια από τις πιο κρίσιμες εμπορικές διαδρομές του κόσμου», διαμήνυσε ο Μπάιντεν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούσαν ότι το χτύπημα των Χούθι – οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις τους σε εμπορικά πλοία είναι μια επίδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους – θα προκαλούσε αντίποινα από το Ιράν και θα κινδύνευε να διευρύνει τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς σε περιφερειακή σύγκρουση.

Στις 3 Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ και άλλες 13 χώρες εξέδωσαν μια δήλωση προειδοποιώντας τους  Χούθι ότι θα φέρουν τις πλήρεις «συνέπειες» τυχόν περαιτέρω επιθέσεων εναντίον εμπορικών πλοίων. Ωστόσο, αυτό δεν μοιάζει να αποθάρρυνε την σιιτική ομάδα.

Την Τρίτη 9 Ιανουαρίου, οι Χούθι εξαπέλυσαν τη μεγαλύτερη επίθεση τους, εκτοξεύοντας πυραύλους εναντίον εμπορικών και στρατιωτικών πλοίων των ΗΠΑ, κάτι που αποτέλεσε σημείο καμπής για τους Αμερικανούς. 

Στην εν λόγω επίθεση, οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφεραν ότι κατέρριψαν σχεδόν 20 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τρεις πυραύλους, αποτρέποντας τη σοβαρή ζημιά που σκόπευαν οι Χούθι σε βάρος τους.

Οι Χούθι προειδοποιούν για αντίποινα

Ο εκπρόσωπος των Χούθι της Υεμένης, Μοχάμεντ Αμπντούλσαλάμ, ανάρτησε στην πλατφόρμα του X (πρώην Twitter) ότι η ομάδα θα συνεχίσει να στοχεύει πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ, καθώς και ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την επίθεση ΗΠΑ-Βρετανίας στην Υεμένη.

Οι αεροπορικές επιδρομές από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον στρατιωτικών στόχων των Χούθι στην Υεμένη δεν θα περάσουν χωρίς «τιμωρία ή αντίποινα», δήλωσε ο ίδιος.

Ο αυτοαποκαλούμενος υφυπουργός Εξωτερικών της οργάνωσης, Χουσεΐν Αλ-Εζί, πρόσθεσε ότι «η Αμερική και η Βρετανία θα πρέπει να προετοιμαστούν να πληρώσουν βαρύ τίμημα» για τον ρόλο τους στα χτυπήματα.

Οι Χούθι υποστήριξαν επίσης ότι θα συνεχίσουν να εμποδίζουν τη διέλευση πλοίων στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα , σύμφωνα με το Reuters.

Documento Newsletter