Η στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας που επενέβη το 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι 186 σιίτες αντάρτες Χούθι σκοτώθηκαν στα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε τις προηγούμενες 24 ώρες στην επαρχία Αλ Μπάιντα και στην επαρχία στρατηγικής σημασίας Μαρίμπ, στον βορρά, το έσχατο προπύργιο των δυνάμεων της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στον τομέα αυτόν, όπου μαίνονται συγκρούσεις από την αρχή της χρονιάς.
Εξάλλου, δύο πηγές προσκείμενες στον κυβερνητικό συνασπισμό είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως απωθήθηκε έφοδος των Χούθι περίπου εκατό χιλιόμετρα νότια από την πόλη Χοντάιντα, όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας, διευκρινίζοντας ότι «32 αντάρτες και εννιά στρατιώτες σκοτώθηκαν».
Η συμμαχία υπό το Ριάντ ανακοινώνει καθημερινά επί έναν μήνα και πλέον πως καταφέρνει βαριές απώλειες στους αντάρτες με τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπολύει· ωστόσο, οι απολογισμοί που δημοσιοποιεί δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές, ενώ οι Χούθι δεν δημοσιοποιούν παρά σπάνια στοιχεία για τα θύματα στις τάξεις τους. Οι βομβαρδισμοί δεν μοιάζουν να εμποδίζουν την προέλαση των ανταρτών, που προσπαθούν να κυριεύσουν τη Μαρίμπ από τον Φεβρουάριο.
Η συμμαχία «κατέστρεψε 17 στρατιωτικά οχήματα και σκότωσε τουλάχιστον 186» αντάρτες στη Σίρουα (δυτικά της πόλης Μαρίμπ) και στην αλ Μπάιντα (νότια), σύμφωνα με ανακοίνωσή της που αναμεταδόθηκε από το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.
Αφότου ξέσπασε η ένοπλη σύρραξη στην Υεμένη το 2014 οι Χούθι, που υποστηρίζονται πολιτικά από το Ιράν, πήραν προοδευτικά τον έλεγχο σχεδόν όλου του βορρά, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, αλλά όχι της Μαρίμπ. Η απώλεια της πόλης και της ομώνυμης, πλούσιας σε πετρέλαιο επαρχίας θα αποτελούσε καταστροφική εξέλιξη για τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και τη βασική προστάτιδα δύναμή της, το σαουδαραβικό βασίλειο.
Την Παρασκευή, οι Χούθι κατέλαβαν τομέα νότια της πόλης Χοντάιντα, που βρίσκεται στα χέρια τους, μετά την εγκατάλειψη κυβερνητικών θέσεων, για την οποία επισήμως δεν δόθηκε καμιά εξήγηση. Ωστόσο ανακοίνωση των δυνάμεων που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ανέφερε πως δεν βλέπουν τον λόγο να διατηρούν θέσεις στην πόλη της δυτικής Υεμένης, λόγω της κατάπαυσης του πυρός που είχε συμφωνηθεί το 2018 στη Σουηδία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.
Χθες Σάββατο, οι αντάρτες αποπειράθηκαν να καταλάβουν άλλον έναν τομέα, αλλά απωθήθηκαν έπειτα από τις μάχες με πάνω από 40 νεκρούς και στις δύο πλευρές.
Η σύρραξη των τελευταίων επτά ετών στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, στη μεγάλη πλειονότητά τους αμάχους, κι έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους, σύμφωνα με διεθνείς οργανώσεις αρωγής. Για τον ΟΗΕ, στην Υεμένη εκτυλίσσεται τα τελευταία χρόνια η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ