Η γυναίκα του Ααμπιντ Σοφάν έχει ήδη αναρρώσει από την χολέρα και στις αρχές της εβδομάδας γέννησε ένα κοριτσάκι. Ο Σοφάν νοιώθει ήρεμος και ικανοποιημένος που η οικογένειά του κατάφερε να επιβιώσει από την θανατηφόρο αυτή ασθένεια, παρά την καθημερινή τραγωδία που βιώνουν οι κάτοικοι της χώρας από τον συνεχιζόμενο εμφύλιο και τα επακόλουθά του, όπως η πείνα και η αναστολή πληρωμών των εργαζομένων από πέρυσι.
«Ήταν φοβερό να βλέπω την γυναίκα μου, στον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης της, να κάνει εμετό και να έχει διάρροια όλη τη νύχτα» λέει ο 30χρονος μηχανικός.
«Δεν είχα ούτε χρήματα, ούτε αμάξι, έτσι αναγκάσθηκα να ζητήσω από τον γείτονά μου να μας πάει με το αυτοκίνητό του στο νοσοκομείο» λέει ο Σοφάν και προσθέτει οτι το νεογέννητο είναι καλά στην υγεία του, ενώ ο γείτονάς του τον βοήθησε να πληρώσει τα έξοδα του νοσοκομείου.
«Είμαι ευτυχισμένος που σώθηκαν η γυναίκα μου και η νεογέννητη κόρη μου. Εύχομαι να τελειώσει ο πόλεμος » δηλώνει συγκινημένος.
Ο Σοφάν, κυβερνητικός υπάλληλος στο υπουργείο Γεωργίας στη Σαναά, είναι ένας από τους χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους στην Υεμένη που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και έναν χρόνο αφότου η κυβέρνηση μετέφερε την κεντρική τράπεζα από την πρωτεύουσα Σαναά στο λιμάνι του Αντεν, στα νότια της χώρας τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), τους τελευταίους έξι μήνες έχουν καταγραφεί περίπου 884.368 υπόπτα κρούσματα χολέρας, συμπεριλαμβανομένων 2.184 θανάτων.
Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντουτζαρίτς δήλωσε στις 13 Οκτωβρίου στην έδρα του ΟΗΕ ότι η έξαρση της χολέρας στην Υεμένη είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στη διάρκεια ενός έτους. Από την πλευρά της η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η επιδημία θα μπορούσε να πλήξει ένα εκατ. ανθρώπους έως το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, τις τελευταίες δύο εβδομάδες φαίνεται να υποχωρεί ελαφρώς η επιδημία στην χώρα, ίσως λόγω των εκστρατειών ευαισθητοποίησης που πραγματοποιούν πόρτα – πόρτα κλιμάκια του ΟΗΕ.
Επίσης η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι κλείνει τα περισσότερα κέντρα θεραπείας χολέρας στη Υεμένη καθώς όπως φαίνεται, η επιδημία εξασθενεί. Την προηγούμενη Κυριακή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι μειώθηκε ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων από 51.000 που ήταν κάθε βδομάδα την περίοδο της έξαρσης, σε 35.000 τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου.
Ο εμφύλιος πόλεμος που ξεκίνησε πριν από δυόμισι χρόνια, κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας, πάνω από τις μισές υγειονομικές εγκαταστάσεις της Υεμένης, ενώ περίπου 15 εκατ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και βασική ιατρική περίθαλψη. Σύμφωνα με στοιχεία των ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ, στη διάρκεια του πολέμου σκοτώθηκαν πάνω από 10.000 άνθρωποι, οι μισοί από αυτούς πολίτες, ενώ εκτοπίσθηκαν περισσότεροι από 3 εκατ.
Ο συνεχιζόμενος πόλεμος δημιούργησε την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο και έφερε την χώρα στο χείλος της λιμοκτονίας. Εκτιμάται ότι περίπου 385.000 παιδιά υποφέρουν από υποσιτισμό βαριάς μορφής, ενώ εμφανίσθηκαν επιδημίες διάρροιας και χολέρας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ