Υεμένη: Η πανδημία ήρθε να «αποτελειώσει» μια χώρα!

Υεμένη: Η πανδημία ήρθε να «αποτελειώσει» μια χώρα!

Η Υεμένη, που βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα λιμού εξαιτίας του πενταετούς πολέμου που μαίνεται εκεί, θα αντιμετωπίσει μια “καταστροφική” κατάσταση στον τομέα της διατροφικής ασφάλειας εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού και της μειωμένης οικονομικής βοήθειας από τις χώρες του Κόλπου, προειδοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

Ο πόλεμος μεταξύ του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού που στηρίζει την κυβέρνηση της Υεμένης και των σιιτών ανταρτών Χούτι έχει προκαλέσει στη χώρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως. Περίπου το 80% του πληθυσμού εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια και εκατομμύρια άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με το φάσμα του λιμού.

“Το σύστημα υγείας (της Υεμένης) βρισκόταν ήδη υπό μεγάλη πίεση και τώρα δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες, αν η covid-19 εξακολουθήσει να εξαπλώνεται, ενώ παράλληλα η επιδημία θα επηρεάσει τη μετακίνηση του πληθυσμού και των αγαθών”, επεσήμανε ο Αμπντελσαλάμ Ουλντ Άχμεντ ,αναπληρωτής γενικός διευθυντής του FAO και εκπρόσωπος του οργανισμού για την Εγγύς Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

“Η κατάσταση ενδέχεται να είναι πραγματικά καταστροφική, αν γίνει πραγματικότητα το χειρότερο σενάριο, αλλά ας ελπίσουμε πως όχι, και ο ΟΗΕ εργάζεται για να αποφευχθεί αυτό”, πρόσθεσε.

Η Υεμένη μαζί με τη Συρία και το Σουδάν είναι οι πιο ευάλωτες χώρες στη Μέση Ανατολή σε ό,τι αφορά τη διατροφική ασφάλεια.

Το lockdown που επιβλήθηκε για την αποτροπή της εξάπλωσης της covid-19 είναι πιθανό να επηρεάσει τις αλυσίδες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, χάρη στις οποίες βρίσκει τροφή το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, επεσήμανε σε έκθεσή του ο οργανισμός.

Αυτή τη στιγμή 15,9 εκατομμύρια κάτοικοι της Υεμένης θεωρείται ότι ζουν σε συνθήκες διατροφικής ανασφάλειας, σε σύνολο πληθυσμού 28 εκατομμύρια.

Ο FAO δεν διαθέτει εκτιμήσεις προς το παρόν για το πόσο ενδέχεται να αυξηθεί ο αριθμός αυτός, σε περίπτωση που ο κορονοϊός εξακολουθήσει να εξαπλώνεται, αλλά συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση.

Ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει στις 6 Μαΐου ότι θα προσφέρει 225 εκ. δολάρια στον FAO για την Υεμένη. Από την πλευρά του ο FAO είχε προειδοποιήσει ότι από τα μέσα Απριλίου θα περιορίσει στο μισό τη βοήθεια που παρέχει στη βόρεια Υεμένη, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Χούτι, εξαιτίας των ανησυχιών των δωρητών ότι οι σιίτες αντάρτες εμποδίζουν την παροχή βοήθειας.

Εξάλλου αναμένεται μείωση της βοήθειας που παρέχουν οι χώρες του Κόλπου στην Υεμένη, το ύψος της οποίας έφτασε το 2019 στα 3,8 δισεκ. δολάρια.

“Πρόκειται για μια σημαντική πηγή εσόδων για τη χώρα, η οποία ενδέχεται να μειωθεί πολύ”, επεσήμανε ο Ουλντ Άχμεντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter