Υεμένη: 36 νεκροί μέσα σε 48 ώρες;

Υεμένη: 36 νεκροί μέσα σε 48 ώρες;

Σφοδρές μάχες ξέσπασαν εκ νέου τη Δευτέρα ανάμεσα σε δυνάμεις των αυτονομιστών του νότου και κυβερνητικά στρατεύματα στο Άντεν, στη νότια Υεμένη, όπου 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα στις προηγούμενες 48 ώρες.

«Οι συγκρούσεις προκάλεσαν 36 νεκρούς και 185 τραυματίες σε δύο ημέρες», ανέφερε χθες βράδυ η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Διεθνούς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) μέσω Twitter. Ένας προηγούμενος απολογισμός που είχαν δώσει πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας έκανε λόγο για 24 νεκρούς, πολίτες και αντιμαχόμενους.

Οι μάχες, στις οποίες χρησιμοποιούνται άρματα μάχης και βαριά πυροβόλα, ξέσπασαν την Κυριακή ανάμεσα στους αυτονομιστές, που οραματίζονται να γίνει ξανά ανεξάρτητη η Νότια Υεμένη, και τις δυνάμεις της κυβέρνησης του Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τον πόλεμο η τελευταία φάση του οποίου κρατάει τρία χρόνια, στον οποίο αντιπαρατίθενται η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση με τους σιίτες αντάρτες Χούθι.

Μέχρι την Κυριακή οι αυτονομιστές πολεμούσαν στο πλευρό των δυνάμεων του Χάντι, αλλά οι σχέσεις τους επιδεινώνονταν βαθμιαία μετά την απόφαση του προέδρου τον Απρίλιο του 2017 να καθαιρέσει τον κυβερνήτη του Άντεν, τον Άινταρους αλ Ζουμπάιντι, που έναν μήνα αργότερα ίδρυσε το Μεταβατικό Συμβούλιο του Νότου, μια παράλληλη Αρχή των αυτονομιστών.

Η Νότια Υεμένη ήταν ανεξάρτητο κράτος ως τη συγχώνευσή της στον βορρά του Άλι Αμπντάλα Σάλεχ το 1990.

Το βράδυ της Δευτέρας οι συγκρούσεις εντάθηκαν, κατά πηγές προσκείμενες στα σώματα ασφαλείας. Οι δυνάμεις των αυτονομιστών βρίσκονταν περίπου ένα χιλιόμετρο από το προεδρικό μέγαρο και κατέλαβαν δύο στρατόπεδα βόρεια του αεροδρομίου.

Η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη στα τέλη του Μαρτίου του 2015, για να υποστηρίξει την κυβέρνηση του Χάντι, προέτρεψε να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις. Ο εκπρόσωπός της, ο σαουδάραβας συνταγματάρχης Τούρκι αλ Μάλικι, απαίτησε από τους αυτονομιστές να συζητήσουν «με τη νόμιμη κυβέρνηση», η οποία κατ’ αυτόν είναι αρμόδια για να «εξετάσει τα αιτήματα του κοινωνικού και πολιτικού κινήματος» που εκπροσωπούν οι αυτονομιστές.

Το Συμβούλιο είχε απευθύνει την περασμένη εβδομάδα τελεσίγραφο στον Χάντι για να προχωρήσει σε «αλλαγές» προσώπων στην κυβέρνηση, που κατηγορεί για «διαφθορά», αξιώνοντας κυρίως την απομάκρυνση του πρωθυπουργού Άχμεντ μπιν Ντάγερ.

Ο χρόνος που όριζε το τελεσίγραφο των αυτονομιστών παρήλθε το πρωί της Κυριακής και αμέσως μετά ξέσπασαν μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις των αυτονομιστών και κυβερνητικά στρατεύματα, με τους αυτονομιστές να καταλαμβάνουν τη μεταβατική έδρα της κυβέρνησης.

Η Γαλλία «καταδίκασε» τα επεισόδια αυτά και κάλεσε «όλα τα μέρη» να επιτρέψουν «ανεμπόδιστη» πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και να ξαναρχίσουν τον «διάλογο».

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας, οι αυτονομιστές στέλνουν στο Άντεν ενισχύσεις από τις επαρχίες Αμπιάν (νότια) και Μαρίμπ (κεντρικά). Στην επαρχία Αμπιάν, οι αυτονομιστές συγκρούστηκαν με κυβερνητικά στρατεύματα, πάντως κατάφεραν να συνεχίσουν την προέλασή τους προς το Άντεν, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές.

Εν μέσω βολών των πυροβόλων αρμάτων μάχης και κανονιών, το Άντεν παρέλυσε τελείως. Οι δρόμοι ήταν άδειοι σε πολλές συνοικίες, σύμφωνα με εικονολήπτη του Γαλλικού Πρακτορείου που επιβεβαίωσε τη χρήση αρμάτων μάχης από τις αντίπαλες πλευρές. Σχολεία και καταστήματα παρέμειναν σχεδόν όλα κλειστά. Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι το αεροδρόμιο και το λιμάνι του Άντεν έχουν κλείσει «μέχρι νεωτέρας».

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ κάλεσε όλα τα μέρη να συμβάλλουν να αποκατασταθεί η ηρεμία και να «επιστρέψουν τον διάλογο», ενώ τόνισε πως ο οργανισμός «εξακολουθεί να είναι διατεθειμένος να συνδράμει για την επίλυση των διαφορών».

Σύμφωνα με το κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων SABA, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με το υπουργικό του συμβούλιο τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα για να εξεταστούν «οι στρατιωτικές εξελίξεις και οι ενέργειες δολιοφθοράς με στόχο κυβερνητικές εγκαταστάσεις».

Οι ενέργειες των αυτονομιστών στρέφονται «εναντίον της νομιμότητας που εκπροσωπεί ο πρόεδρος Χάντι», μετέδωσε το πρακτορείο, κατά το οποίο η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με την «παρανομία που αντιπροσωπεύει το Συμβούλιο των πραξικοπηματιών».

Η αιματηρή ρήξη στο στρατόπεδο των δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση ακολουθεί εκείνη στο στρατόπεδο των σιιτών ανταρτών: τον Δεκέμβριο, οι Χούθι σκότωσαν τον πρώην σύμμαχό τους Άλι Αμπντάλα Σάλεχ κι εξεδίωξαν τις δυνάμεις του από την πρωτεύουσα Σαναά.

Στην τελευταία φάση της σύρραξης στην Υεμένη, που κρατάει σχεδόν τρία χρόνια, από τα τέλη του Μαρτίου του 2015, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 9.200 άνθρωποι και πάνω από 53.000 άλλοι έχουν τραυματιστεί. Δεν διαφαίνεται καμιά λύση της κρίσης.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στην Υεμένη εκτυλίσσεται «η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο» κι υπάρχει κίνδυνος γενικευμένου λιμού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter