Περί τα 10 άτομα περιελάμβανε η λίστα με τους επιβάτες του πολυτελούς γιοτ στην Ύδρα που είχε δηλωθεί στις ελληνικές αρχές.
Συγκεκριμένα η λίστα περιλάμβανε επτά πολίτες από το Καζακστάν, δύο από την Πολωνία και έναν επιβάτη από τη Βρετανία οι οποίοι δεν έδωσαν κατάθεση στους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής αλλά ρωτήθηκαν προφορικά και στη συνέχεια τους επετράπη να αποχωρήσουν από τη χώρα μας. Παρά το γεγονός ότι η υπόθεση με την πυρκαγιά στο πευκόδασος της Ύδρας που φέρεται να ξεκίνησε από πυροτεχνήματα που έριξαν από την πολυτελή θαλαμηγό ακόμη ερευνάται από τις ελληνικές αρχές και επομένως οι επιβάτες ήταν μάρτυρες στην υπόθεση.
Διαβάστε επίσης: Φιάσκο στην Ύδρα: Άφησαν τους ολιγάρχες από το Καζακστάν να φύγουν με… προφορική εξέταση ενώ ήταν μάρτυρες
Πιο αναλυτικά στη λίστα των επιβατών βρισκόταν πρόσωπα που συγκαταλέγονται στην ελίτ του Καζακστάν. Πρόσωπα τα οποία συνδέονται με το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού του Καζακστάν, από το 1984 μέχρι και το 2022, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ και είναι από τους πιο πλούσιος πολίτες του Καζακστάν.
Ένας από αυτούς, είναι και ο Daniyar Abulgazin, γνωστός για τις σχέσεις του με τον Τιμούρ Κουλιμπάγιεφ. Πρόκειται για έναν από τους γαμπρούς του πρώην πρωθυπουργού του Καζακστάν, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιο πλούσιους επιχειρηματίες της χώρας. Μαζί με τη σύζυγό του ο Κουλιμπάγιεφ διαθέτει σύμφωνα με το Forbes περιουσία άνω των 3 δισ. δολαρίων καθώς και τη μεγαλύτερη τράπεζα του Καζακστάν, την Halyk Bank.
Ο Daniyar Abulgazin ξεκίνησε την καριέρα του ως φοιτητής της Ανώτατης Σχολής Felix Derzhinsky της KGB της ΕΣΣΔ στη Μόσχα και αποφοίτησε το 1991. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 τοποθετήθηκε στην κρατική εταιρεία πετρελαίου του Καζακστάν. Μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να ανήκει στο περιβάλλον του Κουλιμπάγιεφ, ενώ η προσωπική του περιουσία εκτιμάται σε περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια.
Στο πολυτελές γιοτ βρισκόταν και η σύζυγος του Daniyar Abulgazin. Πρόκειται για την Aidan Suleimenova πρόεδρο του φιλανθρωπικού ιδρύματος Ayala. Το συγκεκριμένο ίδρυμα λειτουργεί στο Καζακστάν από το 2007 και λαμβάνει χορηγίες από μεγάλες εταιρείες της χώρας με τη μορφή «φιλανθρωπικών δωρεών». Μέχρι στιγμής το φιλανθρωπικό ίδρυμα έχει παράσχει βοήθεια σε 242 ιδρύματα της χώρας σε πάνω από 67 πόλεις που έχουν να κάνουν με την προστασία παιδιών, σύμφωνα με ΜΜΕ του Καζακστάν.
Επίσης μεταξύ των επιβατών ήταν και η Umut Shayakhmetova, επιχειρηματίας από το Καζακστάν και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ηαlyk Bank. Μάλιστα, τον Ιούνιο του 2016 η Umut Shayakhmetova έγινε Πρόεδρος του Διεθνούς Περιφερειακού Συμβουλίου UnionPay στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης, της Κεντρικής Ασίας, της Ρωσίας και του Καυκάσου. Μαζί της επέβαινε στο γιοτ και ο σύζυγος της Beimbet Shayakhmetov, πρώην κορυφαίος διευθυντής της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας, KMG International NV μαζί με την 16χρονη κόρη τους Dinara Shayakhmetova
Είναι πράγματι εντυπωσιακό πως οι ελληνικές αρχές επέτρεψαν στην ελίτ του Καζακστάν να αποχωρήσει ανενόχλητη, ενώ ακόμη διερευνώνται τα αίτια της πυρκαγιάς. Εκτός και αν ως χώρα έχουμε αποφασίσει πως οι νόμοι ισχύουν μόνο για τους φτωχούς και όχι για τους πλούσιους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας.
Πηγή φωτογραφιών: Forbes.com
Διαβάστε επίσης: