Υδατοσφαίριση: «Έφυγε» στα 47 του χρόνια ο θρυλικός πολίστας, Τίμπορ Μπένεντεκ

Τον θάνατο του θρυλικού πολίστα Τίμπορ Μπένεντεκ θρηνεί η παγκόσμια αθλητική κοινότητα. Ο Ούγγρος υδατοσφαιριστής, από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες στην ιστορία του αθλήματος, νικήθηκε από τον καρκίνο σε ηλικία μόλις 47 ετών.

«Σοκ! Καλό ταξίδι μεγάλε Τίμπορ… Θα μας λείψεις…», αποχαιρέτησε τον συναθλητή του μέσω Twitter o ΓΓΑ Γιώργος Μαυρωτάς.

Ο Μπένεντεκ υπήρξε αρχηγός της Εθνικής Ουγγαρίας, με την οποία κατάκτησε στην ζηλευτή καριέρα του τρία χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια (2000, 2004, 2008), τέσσερα μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, επτά σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, τέσσερα σε World League και άλλα τέσσερα σε Παγκόσμια Κύπελλα.

Σε συλλογικό επίπεδο, αναδείχθηκε πέντε φορές πρωταθλητής Ευρώπης (τέσσερις με την Προ Ρέκο και μία με την Ουίπεστ), κατάκτησε ισάριθμα Σούπερ Καπ κι ένα LEN Trophy, καθώς και αρκετά πρωταθλήματα σε Ουγγαρία και Ιταλία.

Το 2012 ο Μπένεντεκ ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της εθνικής Ουγγαρίας και μέσα σε λίγους μήνες την οδήγησε στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Βαρκελόνης (2013).

Παρέμεινε στο πόστο του ομοσπονδιακού τεχνικού ως το 2016, κατακτώντας επίση το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό του 2014.

Διατέλεσε για ένα διάστημα πρόεδρος της ομοσπονδίας υδατοσφαίρισης της πατρίδας του, ενώ στη συνέχεια συνεργάστηκε με την Ουίπεστ, αρχικά ως τεχνικός διευθυντής και στη συνέχεια ως προπονητής. Ήταν μέλος του Hall Of Fame του υγρού στίβου.

Τον περασμένο μήνα ο Μπένεντεκ ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από το χώρο του αθλητισμού, χωρίς να δημοσιοποιήσει την κατάσταση της υγείας του. Ο θάνατός του ήταν ένα σοκ για τους Ούγγρους φιλάθλους και για τους φίλους του πόλο.