Η σχετιζόµενη µε την τραγωδία στο Μάτι πολιτική υποκρισία της σηµερινής κυβέρνησης έγινε εµφανής αµέσως µόλις ανέλαβε. Οι µεγαλοστοµίες του Κυριάκου Μητσοτάκη περί ανάγκης απόδοσης ευθυνών τους µήνες που ακολούθησαν τον θάνατο 102 ανθρώπων κατέρρευσαν αίφνης µόλις η νέα κυβέρνηση επέλεξε να επιβραβεύσει τους βασικούς υπευθύνους αναβαθµίζοντάς τους.
Η Αθηνά Μουτάφη, µητέρα ενός 25άχρονου που έχασε τη ζωή του στη φονική πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2018, απέστειλε πριν από έναν χρόνο προσωπική επιστολή προς τον πρωθυπουργό, ζητώντας του να ανακαλέσει την προαγωγή τριών εκ των βασικών, σύµφωνα µε τον ανακριτή, υπευθύνων της τραγωδίας.
«Ζωντανοί νεκροί»
Η γυναίκα που ο γιος της πνίγηκε, έπειτα από έξι ώρες κατά τις οποίες κανένας δεν έσπευσε να βοηθήσει εκείνον ή άλλους που είχαν πέσει στη θάλασσα για να σωθούν από τις φλόγες, αναφέρει στην επιστολή της ότι οι γονείς των παιδιών που χάθηκαν ζουν πια σαν «ζωντανοί νεκροί» και καλεί τον Κυρ. Μητσοτάκη να ανακαλέσει τους διορισµούς σε θέσεις ύψιστης ευθύνης «ανθρώπων που εκείνη την ηµέρα (σ.σ.: της τραγωδίας στο Μάτι) κατείχαν καίριες θέσεις διαχείρισης».
Η Αθηνά Μουτάφη ανέφερε περαιτέρω ότι η προαγωγή των συγκεκριµένων στελεχών, για τους οποίους ο ανακριτής ζήτησε αναβάθµιση της κατηγορίας που τους βαρύνει, αποτελεί ύβρη στη µνήµη των ανθρώπων που χάθηκαν και προκαλεί οργή. «∆εν είναι δυνατόν να λαµβάνουν αυτές τις θέσεις όσοι εκτελούσαν υπηρεσία την ηµέρα που το ελληνικό κράτος επέδειξε τη χειρότερη ανικανότητα διαχείρισης κρίσεων και προστασίας των πολιτών του» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η επιστολή
«Κύριε Πρωθυπουργέ.
Σας απευθύνω αυτή την επιστολή µε την ιδιότητά σας ως πατέρα πρωτίστως.
Είµαι µητέρα δύο παιδιών συνοµήλικων µε τα δικά σας. Το απόγευµα της 23ης Ιουλίου φιλοξενούµασταν σε φιλικό σπίτι στο Μάτι και καταφύγαµε µε τα παιδιά µου στη θάλασσα. Ως µητέρα και άνθρωπος, ήταν αδύνατο να σκεφτώ πως δίπλα στο λιµάνι της Ραφήνας και µόλις 25 χλµ. από τη Βουλή των Ελλήνων, εκτυλισσόµενης καταστροφής αυτού του µεγέθους, δεν θα υπήρχε κινητοποίηση διάσωσής µας. Κολυµπώντας έξι ώρες, µην µπορώντας να αναπνεύσουµε από τους καπνούς, 13 άνθρωποι πνίγηκαν. Μεταξύ αυτών και ο 25άχρονος γιος µου, ο Βίκτωρας. Με στοιχειώδη ενσυναίσθηση ως άνθρωπος και κυρίως ως πατέρας, βάλτε τον εαυτό σας στη θέση µιας µάνας που δίπλα της παλεύουν τα παιδιά της να σωθούν, χωρίς η ίδια να είναι σε θέση να τα βοηθήσει. Μιας µάνας και µιας αδερφής που βλέπουν και ακούν το παιδί τους να χάνεται. Σίγουρα, κανείς δεν µπορεί να φανταστεί πώς ζούµε ως ζωντανοί νεκροί οι γονείς των παιδιών που χάθηκαν εκείνο το απόγευµα.
Οι συγγενείς των 102 αδικοχαµένων ζούµε ελπίζοντας την ηθική δικαίωσή τους από τη ∆ικαιοσύνη. Μέχρι τότε, κινήσεις προαγωγής όπως στις πρόσφατες κρίσεις της Πυροσβεστικής και διορισµού σε θέσεις ύψιστης ευθύνης (γγ Πολιτικής Προστασίας) ανθρώπων που εκείνη την ηµέρα κατείχαν καίριες θέσεις διαχείρισης της τραγωδίας που ζήσαµε αποτελούν ύβρεις στη µνήµη των παιδιών µας και προκαλούν την εύλογη οργή µας. ∆εν είναι δυνατόν να λαµβάνουν αυτές τις θέσεις όσοι εκτελούσαν υπηρεσία την ηµέρα που το ελληνικό κράτος επέδειξε τη χειρότερη ανικανότητα διαχείρισης κρίσεων και προστασίας των πολιτών του. Σας παρακαλώ ως Πρωθυπουργό της χώρας, αλλά και ως πατέρα, να ανακαλέσετε τις κινήσεις αυτές, καθώς δεσµευτήκατε τόσο τις µέρες αµέσως µετά την τραγωδία όσο και αρκετές φορές έκτοτε, και πλέον ως Πρωθυπουργός, “να αποδοθούν ευθύνες, γιατί σε µια ∆ηµοκρατία υπάρχει ευθύνη”!
Αθηνά Μουτάφη»
Σε ανάλογη περίπτωση παραπέμφθηκαν για κακούργημα
Ανεξαρτήτως της πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης Μητσοτάκη για προαγωγή εκείνων που φέρονται κατά τον ανακριτή να φέρουν την κύρια ευθύνη για την τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018 στο Μάτι, εντύπωση έχει προκαλέσει στην περίπτωση αυτή και η τριπλή άρνηση της αρμόδιας εισαγγελίας να προχωρήσει σε αναβάθμιση του κατηγορητήριου για τους κατά τον ανακριτή βασικούς υπαίτιους. Σε ανάλογη περίπτωση ωστόσο, κατά την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους δύο άνθρωποι, μεταξύ τους και ένας πυροσβέστης, οι εισαγγελικές αρχές είχαν λειτουργήσει εντελώς διαφορετικά.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από βούλευμα συμβουλίου εφετών το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του Documento, πυροσβέστες όχι μόνο διώχτηκαν αλλά και παραπέμφθηκαν σε δίκη με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως αυτές που αιτήθηκε ο ανακριτής για το Μάτι, επειδή το φθινόπωρο του 2014 κατά τη διάρκεια κατάσβεσης φωτιάς σε εργαστήριο υδραυλικών ειδών «άφησαν αβοήθητα πρόσωπα που είχαν υπό την προστασία τους, με συνέπεια να προκληθεί από την πράξη τους αυτή ο θάνατός τους».
Φαίνεται συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ότι παρά τις εκκλήσεις του εγκλωβισμένου πυροσβέστη και τη σχετική ενημέρωση που είχαν οι εμπλεκόμενοι στο έργο της πυρόσβεσης αξιωματικοί της πυροσβεστικής, οι κατηγορούμενοι παρέλειψαν να προβούν στις επιβαλλόμενες ως όφειλαν ενέργειες διάσωσης (όπως ακόμη χειρότερα φαίνεται πως συνέβη στο Μάτι) αφού, κατά περίπτωση, δεν συγκρότησαν ομάδα διάσωσης, δεν έστησαν σκάλα απεγκλωβισμού, δεν έκαναν προσέγγιση από το μπαλκόνι διπλανού κτιρίου, δεν προσέγγισαν τα θύματα με χρήση ειδικών αντιπυρικών στολών, δεν έδωσαν εντολή να μετακινηθούν τα σταθμευμένα μπροστά στο φλεγόμενο κτίριο οχήματα.
Για την υπόθεση κατηγορούνται επίσης ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος για το αδίκημα της θανατηφόρου έκθεσης κατά συρροή, αφού οι ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές έκριναν ότι ο θάνατος των δύο ανθρώπων, δηλαδή του πυροσβέστη και μιας ακόμη γυναίκας, τον οποίο οι κατηγορούμενοι «προέβλεψαν ως πιθανό αλλά ήλπιζαν ότι τελικά δεν θα συνέβαινε, δεν θα επερχόταν αν επιδείκνυαν την επιβαλλόμενη επιμέλεια και προσοχή την οποία μπορούσαν να καταβάλουν με βάση την προσωπική εμπειρία και ικανότητά τους».