«Δεν είπα ποτέ ότι δημιούργησαν τα επεισόδια οι αγρότες της Κρήτης. Είπα ότι ο τρόπος που διαχειρίστηκαν τις κινητοποιήσεις, έδωσε την δυνατότητα να παρεισφρήσουν στοιχεία που δεν είχαν σχέση με τους αγρότες» ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, στην Ολομέλεια της Βουλής,
αναφερόμενος στα σοβαρά επεισόδια που προκλήθηκαν το πρωί, στη διαδήλωση των αγροτών.
Όπως είπε, «είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο… και οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές και στους αγρότες της Κρήτης και σε όλους τους αγρότες» και εξήγησε πως ο ίδιος ήξερε ότι θα κατέβουν οι αγρότες από την Κρήτη.
Ο κ. Αποστόλου -ο οποίος προκλήθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Γιάννη Κεφαλογιάννη, όταν του είπε ότι κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε τους αγρότες «αγανακτισμένους», σήμερα τους αποκαλεί «τραμπούκους»- ζήτησε να πει ξεκάθαρα η ΝΔ αν καταδικάζει τα επεισόδια.
«Η ΝΔ ήταν και είναι αντίθετη στα έκτροπα. Το έχουμε πει πολλές φορές και τα καταδικάζει», απάντησε ο κ. Κεφαλογιάννης και κάλεσε τον κ. Αποστόλου να ομολογήσει τουλάχιστον η κυβέρνηση, ότι ήταν υπερβολική στις δηλώσεις της ως αντιπολίτευση.
«Σε κάθε επεισόδιο από όπου και εάν προέρχεται, εμείς είμαστε απέναντι. Εσείς είσαστε που παλαιά μιλούσατε για αγανακτισμένους και σήμερα μιλάτε για τραμπούκους και για τραμπούκικες ενέργειες. Σήμερα καλωσορίζουμε τον υπουργό που για πρώτη φορά λέει ότι καταδικάζει τις καταλήψεις…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεφαλογιάννης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλης Τζελέπης, είπε πως «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα τους αγρότες και ο υπουργός τούς χαρακτηρίζει τραμπούκους. Τραμπούκοι όμως δεν είναι οι αγρότες, τραμπούκικες είναι οι πολιτικές σας που τους ξεκληρίζουν…».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλης, σχολίασε με την σειρά του, ότι «δεν μπορεί να υιοθετηθούν πράξεις βίας και αυταρχισμού από όπου και εάν προέρχονται».
«Ακούσαμε για τραμπούκους. Ξεχνάνε τα σκισμένα λάστιχα και τα ΜΑΤ», ανέφερε ο Ιω. Σαχινίδης (ΧΑ).
Νωρίτερα, αγρότες εκτόξευσαν αντικείμενα και κινήθηκαν κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί μπροστά στην είσοδο του υπουργείου, ενώ κάποιοι εξ αυτών επιτέθηκαν με μαγκούρες – κατσούνες στις κλούβες της αστυνομίας. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με τη ρίψη χημικών, ενώ προσπάθησαν να απωθήσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι διασκορπίστηκαν στους δρόμους γύρω από την πλατεία Βάθη. Κλειστοί λόγω της κινητοποίησης είναι οι δρόμοι περιμετρικά της πλατείας Βάθη.
Εκατοντάδες αγρότες από την Κρήτη έφθασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, προκειμένου να δώσουν το «παρών» στο συλλαλητήριο. Συμμετείχαν επίσης αγρότες από Πελοπόννησο και Βελβεντό. Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής διαμαρτύρεται για το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τις τιμές των αγροτικών προϊόντων και το κόστος παραγωγής, ενώ ζητά από την κυβέρνηση τη λήψη μέτρων για τη στήριξη του αγροτικού τομέα.
Ο πρόεδρος αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τις σημερινές κινητοποιήσεις των αγροτών, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν κομματικές σημαίες για τη σημερινή διαμαρτυρία, καθώς υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που καταστρέφουν τον πρωτογενή τομέα.
«Αυτός που παράγει με τις νομοθεσίες που έχουνε κάνει διώκεται. Δημιούργησαν το ασφαλιστικό ως δεύτερο φορολογικό και όποιος παράγει από ένα σημείο και πάνω ανεβαίνει ο συντελεστής φορολόγησης και αυτό είναι εξοντωτικό για τους αγρότες» ανέφερε ο κ.Ιερωνυμάκης. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η χώρα μας παράγει μόνο το 30% των διατροφικών αναγκών είτε σε κρέας είτε σε φυτικά προϊόντα και πλέον όλα εισάγονται.
«Αντί να δημιουργούμε αγρότες παραγωγικούς, δημιουργούμε αγρότες του καναπέ που θέλουμε να παίρνουνε μόνο τις επιδοτήσεις και να ξεπουλήσουν τη γη τους» τόνισε ο πρόεδρος των αμπελουργών Κρήτης, ζητώντας ο πολιτικός κόσμος -όχι μόνο η κυβέρνηση- αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να θέσουν μία σωστή βάση προκειμένου να βγάλουν τη χώρα από το αδιέξοδο.
Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου Μύρων Χιλεντζάκης τόνισε, από την πλευρά του, ότι το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το κόστος παραγωγής, έχουν δημιουργήσει ασφυκτικό κλίμα στην αγροτική παραγωγή τα τελευταία δύο χρόνια.
«Εμείς δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω, αλλά να πάρει τα λόγια του πίσω ο πρωθυπουργός που έλεγε πριν από δύο χρόνια πάνω στα τρακτέρ στην Πελοπόννησο ότι το 13% στη φορολογία είναι η ταφόπλακα του Έλληνα αγρότη. Τώρα, μας φορολογεί με 22% με 100% προκαταβολή και ένα ασφαλιστικό που είναι φορολογικό με αύξηση του ΦΠΑ και τους κόστους παραγωγής» ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι «οι Έλληνες παραγωγοί πεθαίνουν καθημερινά και σιγά σιγά δεν θα υπάρχουν».