Χυδαίες εκφράσεις και τραμπουκισμοί Αγγελάκη στη δίκη για τις πλαστές αποδείξεις της ΕΥΠ

Χυδαίες εκφράσεις και τραμπουκισμοί Αγγελάκη στη δίκη για τις πλαστές αποδείξεις της ΕΥΠ

Με_x000D_
επιθέσεις, χυδαίες εκφράσεις και τραμπουκισμούς από τον πρώην πράκτορα της ΕΥΠ,_x000D_
Κώστα Αγγελάκη εναντίον του δικηγόρου της πολιτικής αγωγής συνεχίστηκε σήμερα,_x000D_
9 Οκτωβρίου η δίκη για τις πλαστές αποδείξεις. 

Σε σημεία της διαδικασίας ο κατηγορούμενος, πρώην διευθυντής αντικατασκοπείας της υπηρεσίας υπηρεσιών, σηκωνόταν από τη θέση του φωνάζοντας στο δικηγόρο. Οι έντονες φωνές πάνω από το κεφάλι της κατηγορουμένης της υπόθεσης που είναι ταυτόχρονα και προστατευόμενος μάρτυρας, της δημιουργήσαν έντονο κλονισμό σε σημείο να τρέμει κλαίγοντας.

Η Πρόεδρος της Έδρας αναγκάστηκε να υψώσει τον τόνο της φωνής της κάνοντας ξεκάθαρα στον κατηγορούμενο σαφές πως δεν δικάζει μια προσωπική υπόθεσή του με το δικηγόρο, Γιάννη Απατσίδη αλλά πως η ελληνική Πολιτεία στρέφεται εναντίον του. Μάλιστα, τον απέβαλε για κάποια ώρα εκτός της αίθουσας.

Το ιστορικό της υπόθεσης και τί συνέβη στην προηγούμενη δίκη

Η δίκη ξεκίνησε την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου με την κατάθεση του Κώστα Βαξεβάνη. Κατηγορούμενη στη δίκη είναι ο πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών, Κώστας Αγγελάκης, ο τότε συνεργάτης επί πληρωμή στην ΕΥΠ, Σοφοκλής Κουκουλίτσιος και η υπάλληλος που είχε προσλάβει ο πρώτος για την «επιχείρηση» και που μέσω των καταθέσεών της αποκαλύφτηκε πλήρως το τί γινόταν.

Οι πλαστές αποδείξεις εμφάνιζαν δήθεν ως έμμισθους της υπηρεσίας μυστικών υπηρεσιών, γνωστούς δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων τους Βασίλη Χήτο, Κώστα Βαξεβάνη, Ιωάννα Μάνδρου, Τάσο Τέλλογλου κ.α. Οι πλαστές αποδείξεις δημοσιεύτηκαν σε διάφορες εφημερίδες και blogs όπως το περιβόητο fimotro του Γιάννη Παπαγιάννη. Για την ανάρτηση αυτή, ο Γιάννης Παπαγιάννης έχει ζητήσει συγγνώμη από τον Κώστα Βαξεβάνη.

Να σημειωθεί πως η διαδικασία της έρευνας για τις πλαστές αποδείξεις της ΕΥΠ ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία του Κώστα Βαξεβάνη στην εισαγγελία. «Καυτές» ήταν οι καταθέσεις των μαρτύρων.

Διαβάστε περισσότερα: «Καίνε» οι καταθέσεις μαρτύρων για τις πλαστές αποδείξεις τον πρώην πράκτορα της ΕΥΠ – Κατάθεση κόλαφος Βαξεβάνη για Αγγελάκη

Πλαστές οι αποδείξεις υποστηρίζουν οι μάρτυρες

Το σύνολο σχεδόν των εξετασθέτνων μαρτύρων υποστήριξαν πως οι αποδείξεις που δημοσιεύτηκαν στα διάφορα ΜΜΕ ήταν πλαστές.

Η πρώην διευθύντρια της Β’ Διεύθυνσης της ΕΥΠ, Ο. Β, της οποίας η υπογραφή βρίσκεται στις ψεύτικες αποδείξεις, κατά την κατάθεσή της ήταν ξεκάθαρη. Δήλωσε ότι οι αποδείξεις είναι προφανέστατα πλαστές, ενώ ερωτηθείς σχετικά είπε ότι και εκείνη στοχοποιήθηκε από τη δημοσιοποίηση αυτών, η οποία δυνητικά θα μπορούσε να βλάψει περισσότερο την ίδια και την οικογένειά της.

Προεδ.: Τέτοιου είδους αποδείξεις συντάσσατε στην υπηρεσία;

Μαρτ: Στη β’ Διεύθυνση υπάρχει μια μερική διαχείριση χρηματικού. Αυτή η διαχείριση στη δεν ήταν μεγάλη όσον αφορά τα ποσά. Υπήρχε και μια άλλη διαχείριση που ήταν του διοικητή της υπηρεσίας. Ήταν η διαχείριση ειδικών πόρων (ΔΕΠ). Δίνονταν μεγαλύτερα ποσά για υπηρεσιακές ανάγκες.

Οι αποδείξεις αυτές ήταν αδιαβάθμητα έντυπα που τα εξέδιδε το τυπογραφείο της υπηρεσίας. Τα χρησιμοποιούσαν όλες οι υπηρεσίες. Διατίθετο για όλες τις διευθύνσεις. Οποιοσδήποτε υπάλληλος, που είχε σχέση με το αντικείμενο, θα μπορούσε να έχει αυτές τις αποδείξεις».

Στη συνέχεια, η μάρτυρας ανέλυσε επί της ουσίας το πώς ακριβώς συνέτασσε η ίδια αποδείξεις στην Υπηρεσία, ξεκαθαρίζοντας ότι ουδέποτε δεν αναγραφόταν το όνομά της σ’ αυτές αλλά ούτε και το αληθινό όνομα της πηγής. «Δεν έβαζε η πηγή ποτέ το αληθινό όνομά της. Έμπαιναν είτε ο κωδικός της, είτε ένα ψευδώνυμο», τόνισε η Ο.Β.

Η συνταξιούχος υπάλληλος της ΕΥΠ, επισήμανε επίσης όλα τα ψευδή στοιχεία που αναγράφονταν στις πλαστές αποδείξεις.

Εισαγγ.: Δεν αναφερόταν η πηγή ονομαστικά; Οι πληροφοριοδότες δεν αναγράφονταν πάνω στις αποδείξεις;

Μαρτ.: Όχι όσο γνωρίζω εγώ. Ή έμπαινε κωδικός , ένα νούμερο που οδηγούσε σε πηγή πληροφοριών, ή υπήρχε ένα εικονικό όνομα, ένα ψευδώνυμο.

Εισαγγ.: Είχαν κάποιο όριο στο πόσο;

Μαρτ.: Τοποσό της τάξεως που αναφέρεται στις πλαστές αποδείξεις δεν το είδα ποτέ εγώ. Υπάρχει πρωτόκολλο καταστροφής των αποδείξεων. Όμως, ο αριθμός απόδειξης και ποιος πήρε και πόσα χρήματα υπάρχουν ακόμα. Τα πρωτόκολλα αυτά δεν καταστρέφονται ποτέ.

Πολ. Αγ. (Γ. Απατσίδης): Εσείς θα μπορούσατε να δώσετε χρήματα;

Μαρτ.: Θεωρητικά ο κάθε υπάλληλος θα μπορούσε να χειρίζεται πήγες. Θα επρεπε όμως να υπάρχει πλάνο και εγκρίσεις και να δοθούν χρήματα υπό προϋποθέσεις.

Πολ. Αγ.: Θα υπέγραφε ποτέ ο λαβών τα χρήματα; Με το ονοματεπώνυμό του;

Μαρτ.: Όχι δεν υπήρχε. Κάνεις δεν θέλει να τον κρατάνε στο χέρι έτσι.

Πολ. Αγ.: Την υπογραφή σας, τη γνώριζαν ο Κ. Αγγελάκης και ο Κουκουλίτσιος;

Μαρτ: Ο κ. Αγγελάκης ήταν χρόνια στην υπηρεσία επομένως ναι. Ο κ. Κουκουλίτσιος έλαβε μια κλήση για ένορκη προανάκριση που διενήργησα για ένα θέμα. Οπότε θα μπορούσε να έχει και αυτός την υπογραφή μου.

Πρόεδ.: Η υπογραφή μοιάζει με τη δική σας;

Μαρτ: Εγώ λέω όχι. Ξέρω ότι δεν είναι. Εγώ δεν γράφω κάθετα, βάζω τόνους κλπ.

Πρόεδ.: Ο κ, Κουκουλίτσιος είχε συνεργαστεί με την υπηρεσία;

Μαρτ.: Ο κ. Κουκουλίτσιος είχε ένα κολλέγιο. Είχε κάνει κάποιες προσφορές για δημοσίους υπάλληλους. Κάποια άτομα γράφτηκαν στο κολλέγιο. Έκλεισε το κολλέγιο. Έγινε η ΕΔΕ. Ο κ. Αγγελάκης ήταν ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων.

Ερωτηθείς για την ΕΔΕ, η Ο.Β τόνισε πως έγινε σε περίοδο που ήδη «έτρεχε» άλλη έρευνα για τον Αγγελάκη στην ΕΥΠ.

Ερωτηθείς η Ο.Β από την υπεράσπιση της κατηγορουμένης και προστατευόμενης μάρτυρα της υπόθεσης εάν η τελευταία θα μπορούσε να είχε συντάξει μόνη της τις αποδείξεις, απάντησε αρνητικά. «Δεν θα μπορούσε εκείνη. Θα μπορούσε όμως κάποιο άτομο που είχε σχέση με την υπηρεσία», τόνισε.

Τέλος, ερωτηθείς η μάρτυρας από το συνήγορο υπεράσπισης του Κώστα Αγγελάκη εάν την υπογραφή της είχαν δει πολλοί, απάντησε θετικά ενώ στην ερώτηση που της απεύθυνε αν γνωρίζει για ΕΔΕ που έχει διενεργηθεί στην ΕΥΠ για το θέμα των πλαστών αποδείξεων είπε: «Δεν γνωρίζω αν έγινε ΕΔΕ. Αν έγινε όμως και δεν με κάλεσαν είναι αξιοπερίεργο. Αν δεν καλέσεις τους τρεις βασικούς ποιους καλείς; Το σίγουρο είναι πέραν πάσης αμφιβολίας πως η απόδειξη του Βαξεβάνη και άλλων είναι πλαστές. Πλαστότατες».

Κατάθεση Φιλιππάκη και Τρίμη

Η διαδικασία συνεχίστηκε με τις καταθέσεις δυο δημοσιογράφων, των Γιώργου Φιλιππάκη και Δημήτρη Τρίμη. Ο πρώτος, ως μέλος του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ της επίμαχης περιόδου (2012) και ο δεύτερος ως πρόεδρος.

Θυμίζουμε πως φάκελοι με τις πλαστές αποδείξεις από την ΕΥΠ εστάλησαν στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ με όνομα παραλήπτη του προέδρου, Δ. Τρίμη και της γεν. γραμ. Μαρία Αντωνοπούλου.

Όπως κατέθεσε ο κ. Τρίμης, αφού είχε συνομιλία τότε με τον διοικητή της ΕΥΠ, Κωνσταντίνο Μπίκα αλλά και τους δημοσιογράφους τα ονόματα των οποίων αναφέρονταν στις πλαστές αποδείξεις, κατέστρεψε τις αποδείξεις.

«Έκρινα με την εμπειρία μου, ως δημοσιογράφος, – και μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους μου – και αφού διασταύρωσα ότι ήταν η νομιμότητα των αποδείξεων αυτό δεν γινόταν να επιβεβαιωθεί, έπρεπε να καταστρέφουν αμέσως γιατί είχαν φτιαχτεί μονάχα για να σπιλώσουν τους συναδέλφους μας. Βγάλαμε τότε και ανακοίνωση προστατεύοντας τους συναδέλφους μας. Κάθε χρήση αυτού του υλικού θα εξυπηρετούσε τον σκοπό αυτό’.

Από τη μεριά του, ο Φιλιππάκης αναφέρθηκε και αυτός στη λήψη των φακέλων με τις πλαστές αποδείξεις, λέγοντας πως είπε τότε στον κ. Τρίμη ότι δεν έπρεπε να καταστραφούν οι φάκελοι αλλά να πάνε στον εισαγγελέα. Τόνισε δε, πως με την κρίση του και χάρη στην προσωπική του γνωριμία χρόνων με τον Αγγελάκη, είναι σίγουρος πως δεν της συνέταξε ή έδωσε την εντολή να φτιαχτούν ο πρώην υπάλληλος της ΕΥΠ.

Η διαδικασία συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε για σήμερα, με τις μαρτυρίες των Χ.Τσαντ., πρώην υποδιοικητή της ΕΥΠ, τον νυν πρόεδρο των εργαζομένων της ΕΥΠ, Θ. Σπαθ. Καθώς και τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Ιωάννη Κοραντή.

Ο τελευταίος υποστήριξε πως ο κατηγορούμενος Κώστας Αγγελάκης ήταν πατριώτης όπως και ο δεύτερος κατηγορούμενος, Κουκουλίτσιος. Τόνισε δε, ότι οι αποδείξεις που δημοσιεύτηκαν ήταν αληθοφανείς, κάτι που ήρθε σε αντίθεση με ό,τι δήλωσαν άλλοι υπάλληλοι της υπηρεσίας.

Διευκρίνισε ότι την εποχή του γράφονταν με αυτόν τον τρόπο οι αποδείξεις. Ερωτηθείς για το διάστημα μετά της διοίκησής του, απάντησε ότι δεν γνώριζε και δεν θα μπορούσε να είχε πρόσβαση σε αυτές για να μάθει τον τρόπο που συντάσσονταν.

Ο Χ. Τσαντ. με την κατάθεσή του «έκαψε» τον Κ. Αγγελάκη, αναφερόμενος στις παρανομίες του κατηγορουμένη το διάστημα που και εκείνος βρισκόταν στην ΕΥΠ ενώ επισήμανε ότι οι αποδείξεις είναι πλαστές. Ανάμεσα, όπως τόνισε, στα ονόματα που είχαν συγκεντρωθεί ως «ύποπτοι» για τη σύνταξη αυτών των αποδείξεων, βρισκόταν και το όνομα του Αγγελάκη του οποίου αποδείχτηκε ξεκάθαρα από την κατάθεση της προστατευόμενης μάρτυρος.

«Καταλήξαμε σε ένα συμπέρασμα ομόφωνα. Ότι οι πλαστές αποδείξεις δεν μπορούν να γίνουν από άτομο που είναι έξω από την υπηρεσία πληροφοριών. Το έντυπο δεν πωλείται, κάποιος από την υπηρεσία το πήρε και το έδωσε», είπε μεταξύ άλλων.

Documento Newsletter