Δίχως δημοσιότητα θα πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις της Προανακριτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση των τυχόν ευθυνών των δέκα εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis, καθώς ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΝΔ καταψήφισαν την πρόταση ΔΗΣΥ- Χρυσής Αυγής.
Με αμιγώς διαδικαστικά ζητήματα άνοιξε η αυλαία των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής για το Novartis – Gate. Πρώτα, εκλέχθηκε το προεδρείο, με πρόεδρο τον πρώην υπουργό Ναυτιλίας, Θεόδωρο Δρίτσα, αντιπρόεδρο τον βουλευτή των ΑΝΕΛ, Γιώργο Λαζαρίδη, και γραμματέα την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Κοζομπόλη.
Εν συνεχεία, επί τάπητος τέθηκε το αίτημα ΔΗΣΥ – Χρυσής Αυγής για ανοικτές διαδικασίες με τηλεοπτική κάλυψη. Οι εκπρόσωποι της συγκυβέρνησης αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση καταψήφισαν την συγκεκριμένη πρόταση, με βάση το σκεπτικό πως η προδικασία -δηλαδή η προκαταρκτική εξέταση- της ποινικής δίκης είναι μυστική. Πάντως, θολό παραμένει το τοπίο για το αν θα υπάρχει μία τυπική ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών από τον πρόεδρο ή άλλο μέλος του προεδρείου της Επιτροπής.
Η επόμενη συνεδρίαση ορίστηκε για το απόγευμα της Τρίτης (18:00) και σύμφωνα με τις πληροφορίες θα συζητηθεί η επιστολή του εμπλεκόμενου, Ευάγγελου Βενιζέλου. Την τρέχουσα εβδομάδα θα υπάρξει και δεύτερη συνεδρίαση, η οποία προγραμματίστηκε για το πρωί της Παρασκευής.
Αξίζει να προστεθεί πως από τις αξιομνημόνευτες στιγμές της Προανακριτικής ήταν η εκλογή του Θεόδωρου Δρίτσα στη θέση του προέδρου της Επιτροπής, με την σύζυγό του και αντιπρόεδρο της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, να εκκινεί τις διαδικασίες μέχρι να συντελεστούν οι απαιτούμενες αρχαιρεσίες.
Η επιστολή και η προαναγγελία Βενιζέλου
Επιστολή στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής απέστειλε ο αναφερόμενος στη δικογραφία, Ευάγγελος Βενιζέλος, ζητώντας μεταξύ άλλων να κληθεί στην Επιτροπή προκειμένου να παραθέσει την επιχειρηματολογία του. Κατά την ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών από τον ίδιο, παρουσιάστηκε απαισιόδοξος για το ότι η πλειοψηφία θα επιθυμεί να ακούσει τις θέσεις του, ενώ προοικονόμησε πως «δεν θα γίνει τίποτα επί της ουσίας». «Φοβάμαι ότι θα γίνει μία νομική συζήτηση “τάχα μου δήθεν” και θα επιστρέψει ο φάκελος στη Δικαιοσύνη» προέβλεψε.
Εντύπωση προκάλεσε η προαναγγελία του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ για μία νομική ανακρίβεια που εντόπισε ως προς τη σύσταση και τη λειτουργία της Προανακριτικής, δίχως όμως να μπαίνει σε λεπτομέρειες προκειμένου -όπως είπε- να δημιουργήσει σασπένς. «Παραβιάζουν ή αγνοούν για να είμαι πιο επιεικής δύο ρητές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα» είπε για την πλειοψηφία ο κ. Βενιζέλος.
Επικρίνοντας την πρόταση σύστασης της Προανακριτικής από την πλειοψηφία και συγκεκριμένα ότι δεν αποδίδει συγκεκριμένες ευθύνες σε κάθε έναν εκ των αναφερομένων στη δικογραφία, ο κ. Βενιζέλος έδωσε ένα παράδειγμα που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Όταν αναφέρθηκε στο αδίκημα της νομιμοποίησης μαύρου χρήματος, έφερε το παράδειγμα πως δεν υπάρχει κάποια αναφορά στη δικογραφία εναντίον του ότι αγόρασε ακίνητο στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου ή βρέθηκε το όνομά του στα Panama Papers, με την τελευταία αποστροφή περί της λίστας όσων φοροδιαφεύγουν ή φοροαποφεύγουν να εκλαμβάνεται από αρκετούς ως «καρφί» στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Δείτε την επιστολή:
https://www.documentonews.gr/filegrid/2018/03/05/5a9d839fcd3a181c7c795dc4.pdf