Χωρίς «συγγνώμη» για την Ικαρία ο Μητσοτάκης – Βλέπει το τέλος του τούνελ αλλά δεν ξέρει αν θα ξανακλείσουμε!

Χωρίς «συγγνώμη» για την Ικαρία ο Μητσοτάκης – Βλέπει το τέλος του τούνελ αλλά δεν ξέρει αν θα ξανακλείσουμε!

Μια ωραιοποίηση, πολλά «μακάρι» και αποσιώπηση της πραγματικότητας στην Δημόσια Υγεία ήταν τα βασικά στοιχεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ και τον Αλέξη Παπαχελά.

Ο ίδιος βρέθηκε σε αντιφάσεις, δηλώνοντας πως βλέπει το τέλος του τούνελ αλλά ωστόσο δεν ξέρει αν χρειαστεί να ξανακλείσουμε.

Ικαρία: Χωρίς συγγνώμη, αλλά «η εικόνα αδίκησε τις προθέσεις»

Αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να ξαναπεί πως στην Ικαρία ήταν «ανέμελος». Αντί αυτού, και ξεφεύγοντας θεωρητικά από την καταστρατήγηση όλων των περιοριστικών μέτρων ανέφερε πως «Τα ίδια άτομα που ήμασταν μαζί στο ελικόπτερο βρέθηκαν για ένα κέρασμα 15 λεπτών».

Ο ίδιος την εκδρομή και την προσπάθεια ψηφοθηρίας στην Ικαρία την είδε μάλλον ως… καθήκον του…

«Η εικόνα αδίκησε τις προθέσεις μου, δε θα επαναληφθεί» ανέφερε προκλητικά χωρίς ωστόσο να ζητήσει καμία συγγνώμη, έστω και τυπική. Σημείωσε ωστόσο πως δέχεται ότι η εικόνα που παρουσιάστηκε πλήγωσε τους πολίτες. 

Συμπλήρωσε επίσης πως θα φροντίσει στο μέλλον να μην υπάρχει τέτοια εικόνα που θα στέλνει λάθος μήνυμα. 

Εφιάλτης του ο… ΣΥΡΙΖΑ και οι διαμαρτυρίες

Αλλά δεν έμεινε εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς συνέχισε τα fake news με το δήθεν «τραπέζωμα» του Αλέξη Τσίπρα με επιχειρηματίες στην Πάτρα, αποδεικνύοντας ότι αποτελούν κεντρική πολιτική γραμμή της κυβέρνησης.

«Δεν είναι δυνατόν αυτό το ζήτημα να παίρνει τη διάσταση που πήρε την ίδια στιγμή που η αντιπολίτευση καλούσε τους οπαδούς της σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Ικαρία. Και ο κύριος Τσίπρας έκανε συναντήσεις σε μαγαζιά, συζήτησε με φορείς σε κλειστά μαγαζιά και προφανώς ήταν παραπάνω από 10 άτομα και δε φορούσαν και μάσκες. Είδατε κανέναν από τη ΝΔ να το αναδεικνύει; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και ένα καλό λόγο για τους… πολίτες!

Αυτή τη φορά είχε και ένα «καλό λόγο» για τους πολίτες -ίσως μετά το φιάσκο της Ικαρίας και της ΕΡΤ- αφού «είδε» ότι συμμορφώνονται περισσότερο από άλλες χώρες αλλά άφησε παράλληλα ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης του σχολικού έτους.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπήκε σε καμία ουσία, αρκέστηκε σε γενικότητες και επιφανειακές προσεγγίσεις έκθεσης δημοτικού ενώ σημείωσε πως η αστυνόμευση έχει και τα όριά της!

Ο πρωθυπουργός δεν πιέστηκε από δύσκολες ερωτήσεις και όλα τα θέματα πέρασαν χωρίς κανένα βάθος, ακόμα και η εγκατάλειψη της Δημόσιας Υγείας.

Κακοφωνία υπουργών

Ο ίδιος παραδέχθηκε διαφωνία υπουργών και μάλιστα φωτογραφίζοντας τη χθεσινή εικόνα μεταξύ του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια που προανήγγειλε lockdown και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη που έμεινε αμήχανος αφού -προφανώς- ούτε το ήξερε ενώ άλλα είχε στο μυαλό του.

«Είδατε, παραδείγματος χάριν, ότι για την τελευταία απόφαση υπήρχε -δεν σας λέω κάτι που δεν είναι γνωστό- υπήρχε μια διχογνωμία μεταξύ των γιατρών. Και χθες υπήρχε διχογνωμία.» λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγοντας να αναφερθεί σε υπουργούς, αλλά προλαμβάνεται από τον Αλέξη Παπαχελά που αναφέρει «Και μεταξύ Υπουργών βεβαίως».

Και εδώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχεται τη διάσταση των υπουργών του:

«Λοιπόν, η απόφαση φτάνει σε εμένα. Και πρέπει να πάρω μια απόφαση και να την υπηρετήσω. Κι από τη στιγμή που μια απόφαση λαμβάνεται κεντρικά, αυτή την απόφαση θα την υπηρετούν και πρέπει να την υπηρετούν όλοι οι Υπουργοί. Και νομίζω το μήνυμα αυτό πια έχει καταστεί απολύτως σαφές.

Αλέξης Παπαχελάς: Θα τραβήξετε αυτί, δηλαδή;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό νομίζω το έκανα ήδη. Και από εδώ και στο εξής πιστεύω ότι θα δείτε μεγαλύτερη συμμόρφωση και ενδεχομένως και λιγότερες παρουσίες.»

Βλέπει τους Έλληνες…. αισιόδοξους!

«Στο 2020 έπεσαν πολλά μαζί. Πιστεύω ότι βγαίνουμε με μία αίσθηση αυτοπεποίθησης. Είναι ενδιαφέρον που η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι αισιόδοξη. Μέσα στην ανθρώπινη τραγωδία της πανδημίας, ανακαλύψαμε πράγματα για τον εαυτό μας. Είναι σημαντικά για την επόμενη ημέρα, για να περάσουμε σε άλλο τρόπο ζωής.», είπε επίσης ο πρωθυπουργός προφανώς εκτός πραγματικότητας.

Βασικά σημεία της συνέντευξης:

  • Αυτό το οποίο μας ανησύχησε ήταν η αύξηση των νοσηλειών στην Αττική σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη γνωρίζουμε ότι έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Γνωρίζουμε ότι αυτή η επιδημία έχει την τάση να ξεφεύγει από τον έλεγχο γρήγορα.
  • Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι τις πιο πολλές φορές τα ημίμετρα δεν λειτούργησαν ουσιαστικά.
  • Πρέπει να περάσουμε και από αυτή τη δοκιμασία. Εύχομαι να είναι σύντομη. Δεν βλέπουμε απλά το φως στην άκρη του τούνελ. Βλέπουμε το τέλος του τούνελ.
  • Αν δεν τηρούνται τα ποσοστά τηλεργασίας θα πρέπει να υπάρχουν κυρώσεις. Η αστυνόμευση έχει τα όριά της, δήλωσε ο πρωθυπουργός στον ΣΚΑΙ.
  • Καταλαβαίνω ότι υπάρχει κόπωση και κούραση του κόσμου. Αν συγκρίνετε με άλλες χώρες ο βαθμός συμμόρφωσης των πολιτών είναι πολύ καλύτερος.
  • Κάθε εβδομαδα στο σχολείο είναι κέρδος για τα παιδιά. Μακάρι να μπορούσαμε να κρατήσουμε τα παιδιά στο σχολείο στην Αττική.
  • Η τηλεκπαίδευση είναι μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. ‘Αλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.
  • Έχω ζητήσει από την υπουργό να γίνουν προσαρμογές. Στόχος να γίνουν κανονικά οι Πανελλήνιες εξετάσεις με μειωμένη ύλη. Θα γίνουν προσαρμογές, ενδεχόμενη επέκταση του σχολικού έτους.
  • Μακάρι να μη χρειαστεί να ξανακλείσουμε. Η Πάτρα είναι ήδη κλειστή. Η Θεσσαλονίκη δεν είμαστε ακόμα εκεί, έχουμε και τραυματική εμπειρία από τη Θεσσαλονίκη που δεν θα θέλαμε να επαναληφθεί.
  • Δεν υπάρχει κανείς που να έχει τη μαγική λύση για να αντιμετωπιστεί αυτός ο ιός. Κάνουμε πολύ περισσότερα τεστ. Να ενθαρρύνω τους πολίτες, υπάρχουν δωρεάν τεστ. Ο βαθμός θετικότητας είναι χαμηλός, έχουμε προσθέσει πολλά κρεβάτια εντατικής. Είμαστε σε καλύτερη θέση από ότι ήμασταν πριν από κάποιους μήνες.
  • Δεν μπορούμε να ανακαλύψουμε πρόσθετους αναισθησιολόγους από αυτούς που έχουμε. Όποιος είναι διαθέσιμος τον αξιοποιούμε.
  • Δεν νομίζω ότι και μετά την πανδημία θα ξαναμπούμε εύκολα σε νοσοκομείο χωρίς μάσκα.
  • Οποιοδήποτε μήνυμα δεν είναι συνεπές και αυτοαναιρούμενο δημιουργεί πρόβλημα. Ο κάθε υπουργός διαχειρίζεται τα του χαρτοφυλακίου του. Εάν υπήρξαν τέτοια φαινόμενα, διορθώνονται. Οι υπουργοί έχουν υποχρέωση να υπηρετούν την κεντρική γραμμή, να μην προκαταλαμβάνουν αποφάσεις.
  • Κι εγώ μιλάω πολύ συχνά για τα θέματα αυτά. Και χθες υπήρχε διχογνωμία και η απόφαση φτάνει σε εμένα. Αυτή την απόφαση θα την υπηρετούν όλοι οι υπουργοί. Από εδώ και στο εξής θα δείτε μεγαλύτερη συμμόρφωση και ενδεχομένως και λιγότερες παρουσίες.

Πηγή: ΣΚΑΪ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter