Χωρίς απόφαση για την εκταμίευση του 1 περίπου δισ. ευρώ από την ενεργοποίηση των μέτρων για το δημόσιο χρέος ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο EuroWorking Group για την Ελλάδα, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην ευρωζώνη.
Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, καθώς δεν έχει επιτευχθεί ακόμα συμφωνία μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.
Σύμφωνα με πηγές πάντως, οι συζητήσεις συνεχίζονται και «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα» να έχουν ολοκληρωθεί – με θετική έκβαση – μέχρι το Eurogroup της 5ης Απριλίου.
Στη Βουλή το νομοσχέδιο
Με μοναδική «έκπτωση» στο κριτήριο της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που έχει προσημειωθεί για τη λήψη επιχειρηματικού δανείου, κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το νέο πλαίσιο προστασίας, το οποίο θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη.
Ήδη το νομοσχέδιο πέρασε από την Επιτροπή ελέγχου κοινοβουλευτικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά, μετά και την πίεση των «θεσμών» αποφάσισε να αποδεχτεί μείωση στο κριτήριο της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που έχει προσημειωθεί για τη λήψη επιχειρηματικού δανείου κατά 75.000 ευρώ, ήτοι στα 175.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται με τα γενικά αρχικά όρια υπαγωγής στο νέο πλαίσιο προστασίας θα έμπαιναν επαγγελματικά δάνεια 2 δισ. ευρώ. Με την αντικειμενική αξία στα 175.000 ευρώ, η περίμετρος των επιλέξιμων δανείων θα καταστεί ακόμη στενότερη, κάμπτοντας έτσι τις αντιρρήσεις των «θεσμών» για την συμπερίληψη των επιχειρηματικών δανείων στο νέο πλαίσιο προστασίας.
Για υπαγωγή στο νέο προστατευτικό πλαίσιο, τα βασικά κριτήρια για τα φυσικά πρόσωπα παραμένουν το ύψος δανεισμού του οφειλέτη, το οποίο ανέρχεται έως 130.000 ευρώ (σύνολο δανείων με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία) και η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας του έως 250.000 ευρώ. Παράλληλα, θα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια, με το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα για τον άγαμο να διαμορφώνεται στα 12.500 ευρώ και για το ζευγάρι στα 21.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 για κάθε παιδί μέχρι τα τρία (δηλ. συνολική ανώτατη κάλυψη στα 36.000 ευρώ).
Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα κριτήρια επίσης παραμένουν χωρίς αλλαγές με βάση τη συμφωνία της κυβέρνησης με τις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι ο οφειλέτης παίρνει προστασία της πρώτης του κατοικίας εφόσον οι καταθέσεις του δεν υπερβαίνουν το 50% της οφειλής του (δηλαδή πλαφόν στις 65.000 ευρώ) και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του δεν ξεπερνά το 200% της οφειλής (δηλαδή πλαφόν στις 260.000 ευρώ).
Να σημειωθεί ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των αδύναμων δανειοληπτών προβλέπει και επιδότηση της μηνιαίας δόσης, όπως αυτή θα διαμορφώνεται κατόπιν του «κουρέματος» και της ρύθμισης της αρχικής οφειλής που θα λαμβάνει ο δανειολήπτης από την τράπεζα. Το ύψος της επιδότησης θα κρίνεται από τα συνολικά οικονομικά και περιουσιακά δεδομένα του δανειολήπτη, τα οποία θα επανεξετάζονται ανά τριετία.