Χτυπά τη Φλόριντα ο τυφώνας Μίλτον: Πόλεις φαντάσματα, μαύρες προβλέψεις – Πάνω από πέντε εκατ. εκτοπισμένοι (LIVE εικόνα)

Χτυπά τη Φλόριντα ο τυφώνας Μίλτον: Πόλεις φαντάσματα, μαύρες προβλέψεις – Πάνω από πέντε εκατ. εκτοπισμένοι (LIVE εικόνα)

Ο τυφώνας «Μίλτον» πλησιάζει τη Φλόριντα με όλη του τη μανία, με ισχυρούς ανέμους, ανεμοστρόβιλους και καταρρακτώδεις βροχές. Προβλέψεις για μεγάλες καταστροφές και δυστυχώς για νεκρούς κάνουν λόγο οι επιστήμονες.

Περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια πολίτες υποχρεώθηκαν από τις Αρχές να απομακρυνθούν με κάθε μέσο, με τον πρόεδρο Μπάιντεν να απευθύνει δραματική έκκληση για εκκένωση μιλώντας για ζήτημα ζωής και θανάτου με αποτέλεσμα η Φλόριντα να έχει γίνει πόλη – φάντασμα.

Με τρομακτικές προσομοιώσεις, τα αμερικανικά δίκτυα περιγράφουν την καταστροφή που θα μπορούσε να προκαλέσει ο τυφώνας στο πέρασμα του. «Το τρομακτικό σενάριο είναι ότι μερικές περιοχές θα μπορούσαν να δουν νερά ύψους 3 και 4 μέτρων».

Οι επιστήμονες προβλέπουν πως θα είναι ο ισχυρότερος εδώ και 100 χρόνια. Απόψε στις 21.00 ώρα Ελλάδος, ο τυφώνας Μίλτον θα βρίσκεται στον κόλπο του Μεξικού, θα είναι κατηγορίας «4» και θα πνέει με ανέμους ταχύτητας 233 χλμ. την ώρα.

Αύριο το πρωί, -μετά από 12 ώρες-, αναμένεται να έχει χτυπήσει πλέον στις ακτές της Φλόριντα στην Τάμπα, έχοντας υποβιβαστεί ελαφρώς στην κατηγορία «3» και θα κινείται με ταχύτητα 201 χλμ. Ενώ την Πέμπτη στις 21:00 το βράδυ, πάντα ώρα Ελλάδας, θα έχει φτάσει στην Ντεϊτόνα Μπιτς όπου πλέον θα «σβήσει» για να υποβιβαστεί στην κλίμακα επικινδυνότητας «1», με ανέμους ταχύτητας 128χλμ την ώρα.

Το κύμα καταιγίδας θα πλήξει «άμεσα» τους κατοίκους της Φλόριντα, ιδίως στην Τάμπα και τις γύρω περιοχές. Ο δήμαρχος της Τάμπα απεύθυνε δραματική έκκληση σε όσους δεν έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους: «Αν είστε σε ένα μονώροφο σπίτι και έχουμε ένα κύμα ύψους 15 ποδών, που σημαίνει ότι το νερό μπαίνει αμέσως, δεν υπάρχει πουθενά να πάτε. Αυτό το σπίτι στο οποίο βρίσκεστε τελικά θα γίνει φέρετρο». Χθες, ο δήμαρχος είπε επίσης ευθέως στους κατοίκους ότι αν παραμείνουν στα σπίτια τους, «θα πεθάνουν».

 

Εκατομμύρια άνθρωποι κατά μήκος της ακτογραμμής άνω των 483 χιλιομέτρων έχουν λάβει εντολές να απομακρυνθούν και οι αρχές εξέδωσαν ολοένα και πιο επείγουσες προειδοποιήσεις σήμερα το πρωί, καθώς πλησιάζουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η επικεφαλής Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Σαρασότα Σάντρα Ταπφουμανέγι είπε στο CNN ότι οι άνθρωποι που ζουν στις φραγματικές νησίδες στην κομητεία της, λίγο πιο νότια από την Τάμπα, είναι πιθανόν να μην επιζήσουν από τις πλημμύρες, με το ύψος του νερού να αναμένεται μεταξύ 3 και σχεδόν 5 μέτρων.

Ο κυκλώνας βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τη μητροπολιτική περιοχή του Κόλπου της Τάμπας, όπου διαμένουν περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, αν και οι μετεωρολόγοι λένε ότι η πορεία της καταιγίδας θα μπορούσε να μεταβληθεί πριν από την άφιξή της που αναμένεται αργά σήμερα το βράδυ.

Στις 16.00 ώρα Ελλάδας, το «μάτι» της καταιγίδας βρισκόταν σε απόσταση 405 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Τάμπας. Η καταιγίδα εξασθένισε λίγο, σε κατηγορίας 4 κυκλώνα, ωστόσο παραμένει «ένας εξαιρετικά επικίνδυνος κυκλώνας» με μέγιστη ταχύτητα ανέμων στα 249 χιλιόμετρα την ώρα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων.

Ο Μίλτον αναμένεται να διατηρήσει την ισχύ του καθώς θα διασχίζει τη χερσόνησο της Φλόριντας, απειλώντας με καταστροφικές πλημμύρες τις ακτές του Ατλαντικού.

Αν και η ταχύτητα των ανέμων ενδέχεται να μειωθεί περαιτέρω, το μέγεθος της καταιγίδας μεγαλώνει, θέτοντας σε κίνδυνο περισσότερες παράκτιες περιοχές.

Αξιωματούχοι μεταξύ αυτών ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η δήμαρχος της Τάμπας Τζέιν Κάστορ προειδοποίησαν τους πολίτες στις ζώνες εκκένωσης να απομακρυνθούν ειδάλλως κινδυνεύουν να πεθάνουν.

Από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της πολιτείας της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις προειδοποίησε εκ νέου σήμερα ότι «αυτός ο κυκλώνας έχει σημαντικό αντίκτυπο και θα προκαλέσει πολλές ζημιές».

Σύμφωνα με τον ίδιο, φορτηγά πραγματοποιούν δρομολόγια 24 ώρες το 24ωρο για να καθαρίσουν τους όγκους συντριμμιών που άφησε πίσω του ο κυκλώνας Ελίν, προτού ο Μίλτον ενδεχομένως τα διασκορπίσει με κίνδυνο να προκαλέσουν τραυματισμούς.

Η FEMA έχει μεταφέρει εκατομμύρια λίτρα νερού, εκατομμύρια γεύματα και άλλες προμήθειες και προσωπικό στην περιοχή.

«Θέλω οι πολίτες να το ακούσουν από εμένα απευθείας, η FEMA είναι έτοιμη», δήλωσε η Ντιάν Γκρίσγουελ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων, προσθέτοντας πως θα ταξιδέψει στη Φλόριντα σήμερα.

Περίπου το 2,8% του ΑΕΠ των ΗΠΑ βρίσκεται στην πορεία του Μίλτον, δήλωσε ο Ράιαν Σουίτ, επικεφαλής οικονομολόγος για τις ΗΠΑ του Oxford Economics. Οι αεροπορικές εταιρείες και οι επιχειρήσεις ενέργειας έχουν αναστείλει ήδη μέρος των δραστηριοτήτων τους στη Φλόριντα.

Τα μεγάλα θεματικά πάρκα της Φλόριντας σταματούν τη λειτουργία τους ενόψει της καταιγίδας, με την Disney World, τα Universal Studios και τη SeaWorld να σχεδιάζουν να κλείσουν αργότερα σήμερα.

Κυκλοφοριακή συμφόρηση επικράτησε στους δρόμους που οδηγούν εκτός της Τάμπας χθες, ενώ περίπου στο 17% των σχεδόν 8.000 πρατηρίων βενζίνης της Φλόριντας εξαντλήθηκαν τα καύσιμα, σύμφωνα με τον ιστότοπο GasBuddy.

Κλειστά πολλά αεροδρόμια

Το διεθνές αεροδρόμιο του Ορλάντο κλείνει εν μέσω ταξιδιωτικού χάους σε όλη την περιοχή Μαρλέν Λεντάνγκ

Το διεθνές αεροδρόμιο του Ορλάντο διέκοψε τις εμπορικές του δραστηριότητες σήμερα το πρωί ενόψει του τυφώνα Μίλτον.

«Θα ξαναρχίσουμε τη λειτουργία μόλις είναι ασφαλές, με βάση τις εκτιμήσεις των ζημιών», έγραψε το αεροδρόμιο στο X.

«Γράψτε το όνομά σας με μαρκαδόρο για να σας ταυτοποιήσουμε»

Δραματική προειδοποίηση απηύθυναν οι αρχές στη Φλόριντα για όσους δεν έχουν ακόμη εγκαταλείψει τις περιοχές που απειλούνται από τον φονικό τυφώνα Μίλτον. Συγκεκριμένα τους προτρέπουν να γράψουν το όνομά τους με ανεξίτηλο μαρκαδόρο στο χέρι τους, ώστε να μπορούν να ταυτοποιηθούν σε περίπτωση που εντοπιστούν τα πτώματά τους.

Παρά την πρωτοφανή επιμονή των αρχών, πολλοί δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, από όπου θα περάσει ο «Μίλτον». Η «ώρα μηδέν» προκειμένου να εκκενώσουν, έχει ήδη περάσει. Πλέον, καλούνται να βρουν ένα όσο πιο ασφαλές μέρος και να βγουν από αυτό ασφαλείς, όταν το φαινόμενο θα έχει ολοκληρώσει το -σαρωτικό, όπως προβλέπεται- πέρασμά του.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Γενική Εισαγγελέας της Φλόριντα, Άσλεϊ Μούντι, προειδοποίησε ότι όποιος επιλέξει να μείνει στις περιοχές που έχουν δοθεί εντολές εκκένωσης, θα βάλει τη ζωή του σε τεράστιο κίνδυνο. «Πιθανόν να πρέπει να γράψετε το όνομά σας με ανεξίτηλο μαρκαδόρο στο χέρι σας, ώστε να ξέρουν ποιος είστε όταν σας βρουν μετά», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μούντι.

Όλα αυτά τη στιγμή που η Φλόριντα δεν έχει προλάβει ακόμα να συνέλθει από την καταστροφή του τυφώνα Χελίν, που έπληξε την περιοχή πριν από μόλις δύο εβδομάδες, αφήνοντας πίσω του δεκάδες θύματα.

Η Γενική Εισαγγελέας επεσήμανε ότι ακόμα και τώρα εντοπίζονται σοροί ανθρώπων κατά μήκος της ακτής, οι οποίοι δεν κατάφεραν να επιβιώσουν από το καταστροφικό κύμα καταιγίδας.

Live η πορεία του τυφώνα

Διαβάστε επίσης:

Πρωτοβουλία Πολάκη για άμεση συνάντηση των πέντε υποψηφίων στην Κουμουνδούρου

Σχέδιο αποκλιμάκωσης από Πολάκη για ΣΥΡΙΖΑ: Όχι σε διαγραφή Κασσελάκη, άμεση σύσκεψη των 5 υποψηφίων και δύο debate πριν τις εκλογές

Ο Κικίλιας είναι ο υπουργός που αγόρασε διαμέρισμα 1,2 εκατ. στη Βασιλίσσης Σοφίας

Καταπέλτης για Καλλιάνο, δικαίωση για τον γιατρό η ΕΔΕ του «Αττικόν» – Το Documento αποκαλύπτει το πόρισμα

Μάχες «μέχρις εσχάτων» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ – Το Σάββατο η κρίσιμη Kεντρική Eπιτροπή για Κασσελάκη

Κατατέθηκαν ή όχι 15.000 ευρώ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από την Άννα Μαρία Γλύξμπουργκ;

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter