Επίθεση κατά των πρυτανικών αρχών εξαπέλυσε από τη Βουλή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ως απάντηση στην εκπεφρασμένη αντίδραση της Συνόδου Πρυτάνεων για τη σύσταση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Αίσθηση προκαλούν οι βαριές εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εναντίον των πρυτάνεων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που προκάλεσε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της προηγούμενης Πέμπτης. «Η συνήθειά τους να διευθύνουν ανεχόμενοι και συνυπάρχοντας με τις ακραίες – βίαιες μειοψηφίες, δεν αποτελεί προσόν. Δυστυχώς, είναι μέρος του προβλήματος» είπε αρχικά ο υπουργός για να δικαιολογήσει την βούληση της κυβέρνησης να αφαιρέσει την εποπτεία της φύλαξη των ΑΕΙ από τις πρυτανικές αρχές.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης το προχώρησε κι ένα βήμα παραπέρα, αποκαλώντας τους πρυτάνεις «εθισμένους στην απειλή κακοποίησης, θεωρώντας το γεγονός αυτό ως ένα αναγκαίο κακό». Μάλιστα, χαρακτήρισε το αυτοδιοίκητο «τρύπα για το κράτος δικαίου» και αν η Πολιτεία επιτρέψει τη συνέχιση αυτής της κατάστασης παραμένοντας με σταυρωμένα τα χέρια, τότε «θα είναι δύο φορές υπεύθυνη».
Ενώ ο υπουργός περιέγραφε ως αναπόφευκτη την εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ στην φύλαξη των Πανεπιστημίων προκειμένου «να μπει τέλος στον παραλογισμό», επαίνεσε την κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου, γεγονός που -κατά τα λεγόμενά του- συνέβαλε στη μείωση των εγκληματικών συμπεριφορών. «Η κατάργηση του ακαταδίωκτου που πολλοί το λένε άδικα “κατάργηση ασύλου”, βοήθησε στο να μειωθούν σημαντικά οι καθαρά εγκληματικές συμπεριφορές στην ΑΣΟΕΕ, στο Μετσόβιο, στις φοιτητικές εστίες. Γιάφκες, ναρκωτικά, παρεμπόριο και ορμητήρια κάθε είδους καταργήθηκαν» διαπίστωσε, προκαλώντας το ερώτημα γιατί υπό αυτά τα δεδομένα είναι αναγκαία η σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας και ποιο πρόβλημα θα κληθεί να αντιμετωπίσει.