Ο «take away» καφές, αγαπημένη συνήθεια εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, τείνει να γίνει… πανάκριβο σπορ, κρίνοντας από την αλματώδη αύξηση των τιμών στα πιο διαδεδομένα είδη από τον Ιανουάριο του 2021.
Ο στιγμιαίος φραπέ που κατά μέσο όρο κόστιζε 1,5 ευρώ το 2021, πλέον τον βρίσκει κανείς στα 2 ευρώ, ενώ για έναν φρέντο εσπρέσο οι καταναλωτές πληρώνουν 2,10-2,30 ευρώ, όταν χρειάζονταν 1,60 – 1,80 ευρώ πριν από μία διετία.
Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στον ελληνικό καφέ, που από 1,10 – 1,20 ευρώ κοστίζει πλέον 2 ευρώ. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 66%.
Η ακρίβεια που μαστίζει την αγορά, με το άλμα στις τιμές του γάλακτος και της ζάχαρης, όπως και η εκτίναξη των λογαριασμών ρεύματος έχουν οδηγήσει στο να μετατραπεί σε… πικρή συνήθεια η αγορά take away καφέ από τους καταναλωτές.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε η εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» από τα οποία προκύπτει πως το 2021 εάν κάποιος εργαζόμενος / φοιτητής αγόραζε δύο καφέδες την ημέρα, τότε θα χρειαζόταν 64 ευρώ μηνιαίως. Δύο χρόνια αργότερα, το ποσό αυξάνεται κατά 20 ευρώ και ανέρχεται στα 84 ευρώ.
Σε είδος πολυτελείας έχει εξελιχθεί ο καφές μια από τις αγαπημένες συνήθειες, αφού οι ανατιμήσεις όχι μόνο του ίδιου του προϊόντος, αλλά και της ζάχαρης και του γάλατος τα οποία συχνά τον συνοδεύουν, έχουν εκτιναχθεί στο πλαίσιο των γενικευμένων ανατιμήσεων του 2022.