Χορταστικό το μενού της τρέχουσας κινηματογραφικής εβδομάδας για τους σινεφίλ από όπου ξεχωρίζει η παρουσία του Μάθιου Μακόναχι στο αληθινό βιογραφικό δράμα «Gold», τα απολαυστικά ουγγρικά «Φονικά αμαξίδια», το πολεμικό «Επιχείρηση Ανθρωποειδή» και το τρίτο «Ring» του ισπανού Γκουτιέρεζ.
Gold (***)
Περιπέτεια αμερικανικής παραγωγής 2016 (120’). Σκηνοθεσία: Στίβεν Γκέιγκαν. Παίζουν: Μάθιου ΜακΚόναχι, Εντγκαρ Ραμίρεζ, Μπράις Ντάλας Χάουαρντ, Κόρεϊ Στολ
What’s up doc: Η αληθινή περιπέτεια του χρυσοθήρα Ντέιβιντ Γουόλς και του γεωλόγου Μάικλ Ακόστα στην ινδονησιακή ζούγκλα καθώς αναζητούν τον θησαυρό που θα αλλάξει τη ζωή τους.
Η ετυμηγορία: Το σκάνδαλο της Bre-X Minerals Corporation που ξέσπασε το 1993, όταν η εταιρία δήλωσε πως έχει εντοπίσει κοίτασμα χρυσού στην Ινδονησία, εμπνέει το σκηνοθέτη και σεναριογράφο του «Syriana» Στίβεν Γκέιγκαν στη δημιουργία του «Gold». Η απαιτητική αλλά γόνιμη εδώ κινηματογραφικά αφήγηση του Γκέιγκαν δεν ηρωοποιεί καταστάσεις ούτε αγιοποιεί πρόσωπα. Καταφέρνει μάλιστα σε αρκετά σημεία να πετύχει αμεσότητα και διαύγεια που απουσίαζε από την πιο εγκεφαλική και χαοτική σεναριακά «Syriana» ενώ ευτυχεί και σε επίπεδο ερμηνειών. Η σωματική περφόρμανς του αγνώριστου – και αυξημένου σε όγκο – Μάθιου Μακόναχι εντυπώνεται άμεσα στο νου του θεατή, διαπίστωση που ως ένα βαθμό ισχύει και για την επίσης αγνώριστη Μπράις Ντάλας Χάουαρντ. Μέσω της εξομολόγησης του βασιλιά του χρυσού Ντέιβιντ Γουόλς (η ανάκριση των ανθρώπων του FBI γίνεται με όρους σαιξπηρικής τραγωδίας) αναδεικνύεται το μεγαλείο μιας πτώσης. Αντίθετα όμως με την αισθητική ενός Σκορσέζε πχ που με το ίδιο υλικό θα κατασκεύαζε ένα έπος, ο Γουόλς επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε υπαρξιακά ζητήματα που βρίσκονται σφιχτά δεμένα με το παραλογισμό ενός ολόκληρου οικονομικού συστήματος που ανταμείβει το προσωπικό όραμα αλλά την κρίσιμη ώρα δείχνει το πραγματικό πρόσωπο του που δεν είναι άλλο από την εκδίκηση, την απληστία και το νόμο του ισχυρού. Ολόκληρο το θαυμάσιο δεύτερο μέρος αποτελεί μια εμπνευσμένη, ρηξικέλευθη και αποστομωτική μελέτη πάνω στη φιλοδοξία, την προδοσία, τη μέθη της επιτυχίας και την αλλοτρίωση από τον πλούτο.
Δολοφονικά Αμαξίδια (***) (Kills on Wheels)
Περιπέτεια ουγγρικής παραγωγής 2016 (106) Σκηνοθεσία: Ατίλα Τιλ
Παίζουν: Ζλόταν Φενίβεσι, Άνταμ Φέκετε, Ζαμπόλς Θιροτζί, Ντούσαν Βιτάνοβιτς
What’s up doc: Ο 20χρονος Ζολί, ο φίλος του κι ένας πρώην πυροσβέστης, χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, σπρωγμένοι από απελπισία κι από φόβο πως σύντομα θα θεωρούνται άχρηστοι, αποφασίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη μαφία ως πληρωμένοι δολοφόνοι.
Η ετυμηγορία: Χρυσός Αλέξανδρος στη Θεσσαλονίκη για μια ουγγρική γκανγκστερική σάτιρα… επί τροχών που κεντάει . Ο Ούγγρος Ατίλα Τιλ φτιάχνει ένα θαυμάσιο φιλμ που υπερβαίνει ταυτότητες, νόρμες και είδη με χαρακτηριστική άνεση και αλάνθαστο κινηματογραφικό ένστικτο. Πρόκειται για τη 2η μόλις δημιουργία του, μια ταινία- ωδή στη διαφορετικότητα που προσφέρει πολλά περισσότερα στο θεατή από όσα αρχικά υπόσχεται.
Rings- Σήμα κινδύνου 3 (**)
Τρόμου, αμερικανικής παραγωγής 2017 (117)
Σκηνοθεσία: Χαβιέ Γκουτιέρεζ
Παίζουν: Βίνσεντ Ντ’ Ονόφριο, Τζόνι Γκαλέκι, Μπόνι Μόργκαν, Εμέ Τιγκάρντεν, Λάουρα Γουίγκινς, Ζακ Ρόεριγκ
What’s up, doc? Έφηβη που έχει χάσει τα ίχνη του αγαπημένου της μαθαίνει πως ο τελευταίος σχετίζεται με μυστηριώδη βιντεοκασέτα που σκοτώνει σε επτά ημέρες όποιον την παρακολουθεί.
Η ετυμηγορία: Δεν είναι άσχημη η άποψη του ισπανού Χαβιέ Γκουτιέρεζ πάνω στο τρομακτικό μύθο της Σαμάρα που πρωταγωνιστεί σε ολιγόλεπτο βιντεάκι που «τρώει» όποιον το παρακολουθεί. Προσπερνάμε την εύκολη μπαμπεσιά της μεταφοράς της κατάρας σε όποιον «αθώο» δει την ταινία και παρακολουθούμε το ξεδίπλωμα ενός στόρι που μας καθηλώνει στην καρέκλα μας. Έτσι γινόμαστε μάρτυρες της γέννησης του καταραμένου στόρι – μαθαίνουμε το γενεαλογικό δέντρο της μακρομαλλούσας ηρωίδας- για να δέσει στη συνέχεια το τρομακτικό στοιχείο με την αλληγορία και να δοθεί στο σούπερ φινάλε το απαραίτητο καύσιμο για τα αμέτρητα σίκουελ που θα ακολουθήσουν.
Επιχείρηση Ανθρωποειδές (**) (Anthropoid)
Πολεμική διεθνούς συμπαραγωγής 2016 (118). Σκηνοθεσία: Σον Έλις
Πρωταγωνιστούν: Κίλιαν Μέρφι, Τζέιμι Ντόρναν, Ανα Γκάισλεροβα, Τόμπι Τζόουνς
What’s up, doc? Η απόπειρα δολοφονίας του τρίτου ισχυρού άντρα των Ναζί Ράινχαρντ Χάιντριχ στην Πράγα του 1942.
Η ετυμηγορία: Δυναμική, καλοφτιαγμένη και με έμφαση στην ιστορική «αλήθεια», η ταινία του Σον Έλις («Cashback») πετυχαίνει να διατηρήσει αμείωτη την ένταση του φιλμ ακόμη κι αν γνωρίζετε τις λεπτομέρειες του γεγονότος. Αδυνατεί όμως να ξεφύγει από τη σχηματικότητα των περισσοτέρων φιλμ του είδους από τη στιγμή που το αχρείαστο love story κλονίζει την πίστη των ηρώων και οδηγεί την ιστορία σε προβλέψιμες αλληγορίες περί ηρώων και άλλων συμβόλων.
Αμεση Αποβίβαση (*)(Débarquement Immédiat!)
Κωμωδία γαλλικής παραγωγής 2016 (90). Σκηνοθεσία: Φιλίπ ντε Σοβερόν
Πρωταγωνιστούν: Αρί Αμπιτάν, Μεντί Σαντούν, Σιρίλ Λεκόμπ
What’s up, doc? Ο Χοσέ έχει μία τελευταία έκδοση κρατούμενου πριν την πολυπόθητη προαγωγή του. Όμως, ο κρατούμενός του, Ακίμ, εξοργίζεται όταν αντιλαμβάνεται ότι του έχουν φορτώσει κατά λάθος την ταμπέλα του υποψήφιου τρομοκράτη και τον στέλνουν πίσω στην Καμπούλ. Αυτό που ξεκινά σαν ταξίδι ρουτίνας καταλήγει σε μπελά, από τη στιγμή που το αεροπλάνο τους προσγειώνεται στη Μάλτα.
Η ετυμηγορία: Ρουτινιάρικη και πολύ χαμηλών πτήσεων απόπειρα της ίδιας ομάδας που μας έδωσε πριν από λίγα χρόνια την επιτυχία «Θεέ μου τι σου κάναμε;» να κάνει μια ακόμη ανάλογη επιτυχία. Μήνυμα περί μετανάστευσης, γκριμάτσες αντί ερμηνειών και διαδοχικά gags με ατάκες που πέφτουν βροχή αλλά δεν έχουν πάντα την ίδια – και κυρίως πετυχημένη- κωμική αξία.