Από τις Βρυξέλλες μέχρι το Τόκιο έχουν φτάσει η φήμη της και οι δαιδαλώδεις σχέσεις της με ΜΚΟ και think tanks
Η Ευρωπαία πρέσβειρα της τεχνολογίας. Το να προσπαθήσει κανείς να καταπιαστεί με κάθε είδους δραστηριότητα της Εύας Καϊλή –οι βελγικές αρχές αποφάσισαν τη συνέχιση της προφυλάκισής της– που σχετίζεται με ζητήματα αναπτυγμένης τεχνολογίας φαντάζει σισύφειο έργο. Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμμετέχει σε πληθώρα think tanks και σχημάτων λόμπι που καταπιάνονται με ζητήματα όπως τα bitcoins, η τεχνολογία blockchain, η τεχνητή νοημοσύνη και οι startups οι οποίες εστιάζουν σε τεχνολογικούς τομείς. Πρόκειται για σχήματα που πλήρωσαν εκατοντάδες χιλιάδες έως και εκατομμύρια ευρώ για να κάνουν λόμπινγκ εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να συναντούν ανώτατα πολιτικά στελέχη και τελικά να λαμβάνουν ευρωπαϊκά κονδύλια.
Η Εύα Καϊλή είναι μια πολιτικός η οποία κατόρθωσε να δημιουργήσει για τον εαυτό της την εικόνα της πλέον ειδικής εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κι αυτό την οδήγησε να συμμετάσχει σε υψηλόβαθμες θέσεις σε αυτά τα πολύ ισχυρά τεχνολογικά λόμπι. Και μπορεί το λόμπινγκ να μην είναι παράνομο, αφού αποτελεί νόμιμη και θεσμοθετημένη λειτουργία, εντούτοις μέσω της δράσης της φαίνεται πως εξυπηρετούνταν τα τεχνολογικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Μάλιστα όσα έρχονται σήμερα στο φως της δημοσιότητας προστίθενται στις αποκαλύψεις του Documento της περασμένης Κυριακής, που έδειξαν ότι γύρω από την Εύα Καϊλή δημιουργήθηκαν ΜΚΟ στις οποίες συμμετείχε η αδερφή της Μανταλένα Καϊλή και οι οποίες καρπώνονταν ευρωπαϊκά κονδύλια, εκμεταλλευόμενες προφανώς την υποστήριξη που τους παρείχε η τέως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Κάποια από αυτά τα σχήματα στα οποία συμμετείχε η Εύα Καϊλή έχουν ήδη ανακοινώσει ότι την έχουν καθαιρέσει από τις ηγετικές θέσεις που κατείχε. Φαντάζει σίγουρο όμως ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία διερευνά το σύνολο των δραστηριοτήτων της Εύας Καϊλή και της οικογένειάς της. Μέχρι να υπάρξουν νεότερα αναφορικά με τυχόν ευρήματα από τις δικαστικές έρευνες ας δούμε με ποιον τρόπο η Εύα Καϊλή υποστήριζε αυτές τις ομάδες που είχαν… ευήκοα ώτα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσω –και– της συνεισφοράς της τέως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
72 λομπίστες και εκατομμύρια ευρώ
Σύμφωνα με όσα καταγράφει η ίδια η ευρωβουλεύτρια στο βιογραφικό της, είναι «πρόεδρος του Δικτύου Ευρωβουλευτών EU40 και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη και την τεχνολογία blockchain του ΟΟΣΑ. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ την έχει ανακηρύξει Ψηφιακό Ηγέτη της Ευρώπης, ενώ παράλληλα συμμετέχει και ως μέλος στο Συμβούλιο blockchain του ίδιου Φόρουμ. Είναι μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου για την Εκτεταμένη Νοημοσύνη (ΕΙ) της ΙΕΕΕ Standards Association και του MIT Media Lab…».
Αυτό το «βαρύ βιογραφικό» την οδήγησε και στη θέση της προέδρου της ομάδας εργασίας για το blockchain και τη συνεργατική οικονομία του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPS). Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα think tanks που ασκούν λόμπι στην ΕΕ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα lobbyfacts.eu, το CEPS πραγματοποιεί λόμπινγκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τις 2 Ιουνίου 2020. Προκειμένου να το πετύχει τους στόχους του έχει προσλάβει τον τεράστιο αριθμό των 72 λομπιστών. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ιστοσελίδα, «το CEPS χρησιμεύει ως κορυφαίο φόρουμ για τη συζήτηση για υποθέσεις της ΕΕ, αλλά το πλέον χαρακτηριστικό του έγκειται στην ισχυρή εσωτερική ερευνητική του ικανότητα, που συμπληρώνεται από ένα εκτεταμένο δίκτυο εταιρειών».
Το CEPS πραγματοποίησε τουλάχιστον έντεκα «υψηλόβαθμες συναντήσεις στην Κομισιόν», που έλαβαν χώρα μεταξύ άλλων στα γραφεία της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και της αντιπροέδρου της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα. Από τον Ιανουάριο του 2018 έως και τον Δεκέμβριο του 2018 το CEPS έδωσε για έξοδα λόμπινγκ 1.125.000 ευρώ, ενώ από τον Ιανουάριο του 2019 έως και τον Δεκέμβριο του 2019 το ποσό αυτό έφτασε στις 850.000 ευρώ. Εκτοτε δεν δηλώνονται σχετικά έξοδα. Σύμφωνα με το lobbyfacts.eu, το 2018 το CEPS έλαβε ευρωπαϊκά κονδύλια που ανήλθαν στο ποσό του 1.234.876 ευρώ, τα οποία προήλθαν από το πρόγραμμα χρηματοδότησης Horizon 2020 ή τη συμμετοχή σε πρωτοβουλίες της ΕΕ όπως το Erasmus+, το EuropeAid και το Justice Programme. Το αντίστοιχο ποσό για το 2019 ανήλθε σε 1.194.606 ευρώ.
Ο «high tech» σύμβουλος του Μητσοτάκη
Η Εύα Καϊλή συμμετείχε επίσης στη συμβουλευτική επιτροπή της Διάσκεψης για τις Δεξιότητες στην Κυβερνοασφάλεια του Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου (IGF). Στο ελληνικό παράρτημα του IGF συμμετέχει –μεταξύ πολλών ειδικών εγνωσμένης αξίας– ο Ερικ Παρκς-Θανόπουλος, ο οποίος είναι ο «high tech» σύμβουλος του Μεγάρου Μαξίμου αφού, όπως έχει γραφτεί σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά», αποτελεί «έναν πολύτιμο κρίκο στην αλυσίδα της επικοινωνιακής στρατηγικής του κ. Μητσοτάκη… Η συμβολή του στην εικόνα της ΝΔ στο διαδίκτυο και στα social media είναι καθοριστική».
Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμμετείχε επίσης στη Διεθνή Συμφωνία για την Τεχνητή Νοημοσύνη του Παγκόσμιου Φόρουμ της Βοστώνης, το οποίο, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του, «προσφέρει ένα χώρο για ηγέτες, στρατηγούς, στοχαστές και καινοτόμους να συμβάλουν στη διαδικασία της αναδημιουργίας του κόσμου· προς μια εποχή παγκόσμιας διαφώτισης». Υποστηρίζεται από την πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την εκατονταετηρίδα.
Συναντήσεις με την πρόεδρο της Κομισιόν
Η Εύα Καϊλή ήταν επίσης μέλος του δικτύου Allied for Startups. Πρόκειται για ακόμη μια ομάδα λόμπι. Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην ιστοσελίδα lobbyfacts.eu, το Allied for Startups πραγματοποιεί λόμπινγκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την 1η Σεπτεμβρίου 2015. Η ομάδα λόμπι έχει πραγματοποιήσει έντεκα υψηλόβαθμες συναντήσεις στην Κομισιόν. Κάποιες από αυτές πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, της αντιπροέδρου της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα και του επιτρόπου Κάρλος Μοέδας. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ιστοσελίδα, το Allied for Startups αποτελεί «την πολιτική φωνή των startups στην ΕΕ και παγκοσμίως».
Προκειμένου να κατορθώνει να επιτελεί λόμπινγκ σε τόσο υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΕ η Allied for Startups έδινε μεγάλα ποσά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα lobbyfacts.eu, από τον Αύγουστο του 2015 έως τον Αύγουστο του 2016 έδωσε για έξοδα λόμπινγκ 75.000 ευρώ, από τον Ιανουάριο του 2017 έως τον Δεκέμβριο του 2019 έδινε ετησίως 250.000 ευρώ (750.000 συνολικά), από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2020 έδωσε 150.000 ευρώ και από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Δεκέμβριο του 2021 έδωσε ένα ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 100.000 και 199.999 ευρώ. Βάσει της ιστοσελίδας, «ο οργανισμός έχει συγκεντρώσει τα κεφάλαιά του μέσω εισφορών μελών και χορηγιών».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μέλη του Allied for Startups συμπεριλαμβάνεται και η Ελληνική Ενωση Νεοφυών Επιχειρήσεων, η ιστοσελίδα της οποίας όμως έχει «κατέβει». Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει η Εύα Καϊλή στο Euractiv την 1η Σεπτεμβρίου 2020 είχε αναφερθεί εκτεταμένα στον ρόλο της στην Allied for Startups: «Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις έχουν αποκλειστεί από πολλά καθεστώτα κρατικών ενισχύσεων στην Ευρώπη, τα οποία έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στην προστασία μεγάλων εταιρειών και εθνικών πρωταθλητών στην κρίση… Κινδυνεύουμε να πνίξουμε σήμερα τις εταιρείες που θα αναζητήσουμε αύριο για την οικονομική ανάκαμψη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να προσέχετε και να υποστηρίζετε τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και γι’ αυτό το Allied for Startups επέλεξε αυτήν τη στιγμή να ξεκινήσει αυτό το συμβουλευτικό συμβούλιο».
Μέχρι και στην Ιαπωνία
Η φήμη της Εύας Καϊλή στον τομέα της τεχνολογίας σύντομα έφτασε και στο Τόκιο, αφού διατέλεσε μέλος και του STS Forum της Ιαπωνίας το οποίο ασχολείται με τεχνολογικά ζητήματα. Μάλιστα ένα από τα συνέδριά του διοργανώθηκε τον Μάιο του 2022 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπό την αιγίδα της Εύας Καϊλή.
Ο κατάλογος δεν τελειώνει εκεί: ήταν επίσης πρέσβειρα της ΜΚΟ Global Blockchain Business Council (GBBC), η οποία, όπως περιγράφεται στην ιστοσελίδα της, είναι «η κορυφαία παγκόσμια βιομηχανική ένωση για το οικοσύστημα τεχνολογίας blockchain με σχεδόν 500 θεσμικά μέλη και 178 πρεσβευτές από 95 κλάδους». Το γεγονός ότι στόχος της GBBC ήταν –και– ο επηρεασμός της ΕΕ σε νομοθετικά ζητήματα που αφορούν την τεχνολογία blockchain διαφαίνεται και από το γεγονός ότι τον περασμένο Απρίλιο διεξήγαγε συζήτηση στην οποία έλαβε μέρος η Εύα Καϊλή. Η συζήτηση είχε αντικείμενο «τις καινοτομίες και τους κανονισμούς στην ΕΕ για την blockchain».
Και η αδερφή Μανταλένα
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η Μαντ. Καϊλή συμμετέχει στη σουηδική ομάδα άσκησης πίεσης μέσω λόμπινγκ Industry Commons, η οποία, όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα της, αποτελεί επίσης πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και χρηματοδοτείται από το Horizon 2020. Η Μαντ. Καϊλή είναι εκτελεστική διευθύντρια. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα lobbyfacts.eu, και η Industry Commons πραγματοποιεί λόμπινγκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχοντας καταχωρηθεί για πρώτη φορά στο μητρώο στις 9 Απριλίου 2021. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, έλαβε 87.244 ευρώ το 2020 μέσω του προγράμματος Horizon 2020, ενώ έχει προσλάβει δέκα λομπίστες, δύο εκ των οποίων εργάζονται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Σύμφωνα με το lobbyfacts.eu, και η Industry Commons πραγματοποιεί λόμπινγκ για την τεχνητή νοημοσύνη και τα ψηφιακά ζητήματα.
Οπως αποκάλυψε το Documento την περασμένη Κυριακή, οι αδερφές Καϊλή εμπλέκονται σε ένα λαβύρινθο ΜΚΟ, εταιρειών και ευρωπαϊκών κονδυλίων. Συγκεκριμένα, η Μαντ. Καϊλή ίδρυσε την ΜΚΟ Made Group, η οποία αποτελεί μητρική εταιρεία της μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας European Law Observatory on New Technologies – Elontech, στην οποία η αδερφή της Εύας Καϊλή είναι συνιδρύτρια και εκτελεστική διευθύντρια. Οι δύο αυτές ΜΚΟ, όπως και η εταιρεία Estate Aria Properties που ιδρύθηκε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου από την Εύα Καϊλή και τον Φραντσέσκο Τζόρτζι –λίγες μόλις ημέρες προτού συλληφθούν–, συστεγάζονται στην ίδια διεύθυνση, στην οδό Σκουφά 56.
Σε όλες αυτές τις εταιρείες εμφανίζεται το όνομα της Ματίνας Κανάκη, η οποία τον Φεβρουάριο του 2020 εμφανιζόταν να έχει δηλωθεί ως βοηθός της Εύας Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ματ. Κανάκη είναι ιδρυτικό στέλεχος και μάνατζερ της Made Group, ερευνητική διοικητική βοηθός στην Elontech, καθώς και η μοναδική διαχειρίστρια της Estate Aria Properties.
Βάσει των στοιχείων που είναι δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα lobbyfacts.eu, η Elontech πραγματοποιεί λόμπινγκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχοντας προσλάβει τρεις λομπίστες οι οποίοι εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, ο λόγος που η Elontech πραγματοποιεί λόμπινγκ είναι προκειμένου να υπάρξει «συνεισφορά στο Παρατηρητήριο Blockchain της ΕΕ». Η Elontech βρίσκεται επίσης σε συνεργασία με την εταιρεία Next Generation Internet, η οποία λαμβάνει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon Europe.
Ευρωπαϊκά κονδύλια λαμβάνει και η Made Group, η οποία ασχολείται κατά κύριο λόγο με τρία προγράμματα. Ενα από αυτά είναι το πρόγραμμα «S+T+ARTS», το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και χρηματοδοτείται από το Horizon 2020. Η Made Group αποτελεί τον μοναδικό εταίρο από την Ελλάδα (συνολικά είναι επτά) του πιλοτικού προγράμματος «Περιφερειακά Κέντρα S+T+ARTS».
«Πέρα από την αδερφική αγάπη»
Η Made Group αποτελεί ταυτόχρονα μέλος της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Child Rescue (συντονίζεται από το εργαστήριο συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου), η οποία επίσης χρηματοδοτείται από το Horizon 2020. Οπως προκύπτει από τη Διαύγεια, από τις 23 Μαΐου 2018 έως και τις 22 Νοεμβρίου 2021 η Made Group έλαβε συνολικά 137.374,65 ευρώ από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο πλαίσιο του έργου «ChildRescue – Collective Αwareness Platform for Missing Children Investigation».
Το δημοσίευμα του Documento της περασμένης Κυριακής επιβεβαιώθηκε πλήρως και από ρεπορτάζ που δημοσίευσε το Politico την περασμένη Πέμπτη, στο οποίο σκιαγραφούνται οι επίμαχες εταιρικές διασυνδέσεις των αδερφών Καϊλή, για τις οποίες σχολιάζεται ότι ο δεσμός τους «φτάνει πέρα από την αδερφική αγάπη».
Ακόμη €100.000 ευρωπαϊκών κονδυλίων
Αναφορικά με την Elontech, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politico αυτή η πρωτοβουλία όχι μόνο ασχολείτο με την τεχνητή νοημοσύνη και την τεχνολογία blockchain, αλλά «ήταν χρήσιμος σύμμαχος για τέτοιους σκοπούς, με τους οποίους και οι δύο αδερφές Καϊλή ασχολούνταν εντόνως». Το 2020 η Εύα Καϊλή ίδρυσε τη διεθνή συμβουλευτική επιτροπή STOA, η οποία «τυγχάνει να είναι το συμβουλευτικό όργανο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις προτεραιότητες καινοτομίας της ΕΕ». Μάλιστα το ΔΣ «περιλάμβανε έναν εκπρόσωπο της Elontech και έναν από το ίδρυμα του Κατάρ…».
Σχετικά με τη Made Group το Politico αναφέρει ότι «σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ έχει λάβει μεγάλα ποσά χρηματοδότησης από τη ΕΕ για τα έργα της, στα οποία η Εύα Καϊλή πρόσφερε υποστήριξη». Μάλιστα, σύμφωνα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, η ενασχόληση της Made Group με την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «S+T+ARTS» φαίνεται πως σχετίζεται άμεσα με την Εύα Καϊλή: «Η έναρξη του έργου (σ.σ.: του “S+T+ARTS”) ήταν αποτέλεσμα μιας πιλοτικής πρότασης που ονομάστηκε “η τέχνη και το ψηφιακό”, η οποία υποβλήθηκε από την Εύα Καϊλή το 2018, δήλωσε στο Politico άτομο με γνώση των διαδικασιών χρηματοδότησης της ΕΕ. Αυτό το άτομο πρόσθεσε ότι η Made Group έλαβε 105.172 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συμμετοχή της στο “S+T+ARTS”».
Η ΜΚΟ και οι συμβάσεις
Υπάρχει όμως ακόμη μια ΜΚΟ με την οποία, όπως αποκάλυψε το Documento της περασμένης Κυριακής, οι αδερφές Καϊλή έχουν στενές σχέσεις. Πρόκειται για τη ΜΚΟ Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων (ΚΕΑΝ), η οποία επίσης λαμβάνει πόρους από την ΕΕ, ενώ μεταξύ άλλων δημιούργησε και ξεκίνησε σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών τη λειτουργία του Κέντρου Πληροφόρησης και Υποστήριξης (Information Assistance Centre – IAC), το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η Εύα Καϊλή επισκέφτηκε το Κέντρο Πληροφόρησης και Υποστήριξης στα Ιωάννινα τον Απρίλιο του 2019, ενώ και η Μαντ. Καϊλή έχει συντονίσει εκδήλωση της ΜΚΟ εκ μέρους της Made Group. Γενική γραμματέας στο ΚΕΑΝ είναι η Ματ. Κανάκη.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Οπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Δημοκρατία», το ΚΕΑΝ ανέλαβε δύο μεγάλα έργα τα οποία εντάχτηκαν στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και είχαν φορέα χρηματοδότησης το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: «Το πρώτο αφορά λειτουργία εποπτευόμενων διαμερισμάτων για ασυνόδευτους ανηλίκους 18 και άνω, αναρτήθηκε τον περασμένο Ιούλιο από το υπουργείο Ανάπτυξης και είναι ύψους 493.985 ευρώ. Το δεύτερο αφορά, επίσης, “λειτουργία υφιστάμενης Δομής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Καρίτσα Λάρισας”, αναρτήθηκε τον Μάρτιο του 2022 από το υπουργείο Ανάπτυξης και είναι ύψους 666.400 ευρώ. Δηλαδή μιλάμε για προγράμματα συνολικού ύψους 1.160.000 ευρώ, τα οποία σίγουρα αποκαλύπτουν και την ευνοϊκή μεταχείριση που είχε η ΜΚΟ του συγκεκριμένου συστήματος από το υπουργείο Ανάπτυξης, όπου πολιτικό προϊστάμενος είναι ο Αδωνης Γεωργιάδης».
Πρόεδρος του ΚΕΑΝ είναι ο Σταύρος Μηλιώνης, ο οποίος δεν δίστασε ποτέ να δηλώνει δημοσίως τη στήριξή του προς την Εύα Καϊλή. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι όταν η τελευταία έθεσε υποψηφιότητα για αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανήρτησε στην ιστοσελίδα του ΚΕΑΝ φωτογραφία του μαζί της. Οπως αναφέρει ο ίδιος στο βιογραφικό του, είναι υπεύθυνος δημόσιου τομέα και ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην OTEGlobe. Το Documento επικοινώνησε με τον ΟΤΕ, που μας ενημέρωσε ότι ο Στ. Μηλιώνης δεν είναι ενεργός στην OTEGlobe εδώ και περίπου μια δεκαετία, έχοντας απαλλαγεί λόγω συνδικαλιστικών καθηκόντων.