Χρυσή Αυγή: Ξεκίνησε η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την εγκληματική οργάνωση- Μεγάλη συγκέντρωση στο Εφετείο (Photos)

Με 16 από τους κατηγορούμενους παρόντες και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε η πρώτη ημέρα της δίκης σε δεύτερο βαθμό της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο, λόγω της απουσίας πολλών συνηγόρων, οι οποίοι δεν μπορούν να προσεγγίσουν τον Άρειο Πάγο εξαιτίας των συγκεντρώσεων, η διαδικασία διεκόπη για λίγο προκειμένου να μπορέσουν να προσέλθουν οι δικηγόροι και να εκπροσωπήσουν τους εντολείς τους.

Από τους έγκλειστους στις ελληνικές φυλακές το παρών στην δικαστική αίθουσα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, δίνουν μόλις 7 από τους κατηγορούμενους, ανάμεσα τους οι Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Γιαννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, και Αντώνης Γρέγος.

Ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα Γιώργος Ρουπακιάς, δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, ενώ απόντες ήταν οι Νίκος Μιχαλολιάκος ο οποίος νοσηλεύεται σε κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα καθώς ήταν για περίπου δυο μήνες στην εντατική με κορονοϊό. Απών είναι και ο Ηλίας Κασιδιάρης.

«Θέλουμε το ίδιο αποτέλεσμα όπως και πρωτόδικα. Καταδίκη», είπε η Μάγδα Φύσσα κατά την είσοδο της στη δικαστική αίθουσα.

Στο μεταξύ, αίτημα αναβολής κατέθεσε ο συνήγορος υπεράσπισης του απόντα Νίκου Μιχαλολιάκου.

Οι 11 κατηγορούμενοι από τους αρχικούς 69 έχουν αθωωθεί και δύο έχουν πεθάνει, ενώ για επτά έχουν παραγραφεί οι πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες τους.

 

Οι παρόντες

Χρήστος Παππάς, Νίκος Μίχος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Αντώνης Γρέγος , Ιωάννης Λαγός , Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Καστρινός , Ιωάννης Κομιανός,  Αριστόδημος Δασκαλάκης, Μάρκος Ευγενικός, Δημήτρης Αγριόγιαννης , Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Γιώργος Σκάλκος, Θεόδωρος Στέφας.

«Στοπ» στους φωτορεπόρτερ βάζει η έδρα;

Ωστόσο, εντύπωση έχει προκαλέσει η στάση της έδρας σχετικά με την παρουσία φωτορεπόρτερ στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, καθώς τους ανακοίνωσε ότι στις επόμενες συνεδριάσεις δεν θα επιτρέψει να βρίσκονται στην αίθουσα και να βγάζουν φωτογραφίες.

148 μάρτυρες αναμένεται να καταθέσουν στη δευτεροβάθμια δίκη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ τα θύματα και οι συγγενείς τους θα κληθούν να βρεθούν ξανά μπροστά στους κατηγορούμενους θύτες τους.

Πρώτοι αναμένεται να καταθέσουν οι γονείς και η αδερφή του Παύλου Φύσσα, η δολοφονία του οποίου σήμανε την αρχή του τέλους για τη νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση.

Αιτήσεις αποχής ή εξαίρεσης

Σύμφωνα με πληροφορίες η πλευρά της υπεράσπισης του «φύρερ» της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος νοσηλεύεται σε κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα, μετά από περίπου τρεις μήνες νοσηλείας διασωληνωμένος, λόγω κορονοϊου, αναμένεται να ζητήσει η αναβολή.

Την ίδια ώρα ακόμα ένα εμπόδιο στην έναρξη της δίκης  είναι οι αιτήσεις αποχής, που φέρονται να έχουν υποβάλλει δύο από τους δικαστές, οι οποίοι κληρώθηκαν στη σύνθεση του Πενταμελούς Εφετείου, καθώς και οι αιτήσεις εξαίρεσης ορισμένων δικαστών που θα υποβάλουν από την πλευρά τους κάποιοι εκ των ήδη καταδικασθέντων.

Ξανά στο εδώλιο

Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα δικαστούν συνολικά 18 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι δύο πυρηνάρχες σε Πέραμα και Νίκαια, 15 καταδικασθέντες πρωτοδίκως για τη δολοφονία Φύσσα, οι τέσσερις καταδικασθέντες για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες το 2012, οι τρεις καταδικασθέντες για την επίθεση σε μέλη του ΠΑΜΕ τον Σεπτέμβριο του 2013 και οι 10 καταδικασθέντες για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση.

Έφεση κατά της ιστορικής απόφασης της 7ης Οκτωβρίου 2020 έχει ασκήσει (εκτός από τους καταδικασθέντες) και ο εισαγγελέας Εφετών Στέλιος Κωσταρέλος, κρίνοντας ως χαμηλές τις ποινές που επιβλήθηκαν στο διευθυντήριο της ΧΑ και εκείνες για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουσίντ Εμπάρακ.

Συνεπώς, η ποινή για την ηγεσία της εγκληματικής οργάνωση μπορεί να φτάσει και τα 15 έτη κάθειρξης. Αντίστοιχα μεγαλύτερη ποινή δύναται να επιβληθεί στους πέντε καταδικασθέντες για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες.

Συγκεντρώσεις

«Δεν είναι αθώοι. Οι ναζί στην φυλακή». Το σύνθημα των χιλιάδων πολιτών, που ακούστηκε στις 7 Οκτωβρίου του 2020 στη λεωφόρο Αλεξάνδρας έξω από το Εφετείο Αθηνών αντηχεί και πάλι σήμερα έξω από τα δικαστήρια.

Πολιτικοί φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις, σωματεία, εργαζόμενοι και φοιτητές δίνουν δυναμικό «παρών» ζητώντας να επικυρωθεί η πρωτόδικη απόφαση και οι χρυσαυγίτες να παραμείνουν στη φυλακή.

Η ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή στο συλλαλητήριο, έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 7 έως τις 10 το πρωί για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες στην Αττική. Σε τρίωρη στάση εργασίας για τον ίδιο λόγο καλούν και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά.

«Καλούμε τους νέους και τις νέες να δώσουμε μαζί μία ισχυρή και μαζική απάντηση κατά του φασισμού» τονίζει η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, που απευθύνει κάλεσμα στο συλλαλητήριο τονίζοντας ότι παρά την απερίφραστη καταδίκη της Χρυσής Αυγής από την ελληνική δικαιοσύνη, είναι σαφές ότι δεν έχουμε τελειώσει με τον φασισμό ως κοινωνία. «Ο αγώνας για την καταδίκη της ναζιστικής συμμορίας θα δοθεί μέσα και έξω από το δικαστήριο, από την πολιτική αγωγή αλλά και σύσσωμο το αντιφασιστικό κίνημα. Για τον Παύλο, τον Σαχζάτ, και τα δεκάδες θύματα των νεοναζί που ζητούν δικαίωση. Διεκδικούμε την επικύρωση της πρωτόδικης απόφασης και την συνολική καταδίκη των ναζί από την πολιτεία και την κοινωνία. Η θέση τους ήταν και θα είναι στην φυλακή» υπογραμμίζει η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάλεσμα στην αντιφασιστική συγκέντρωση απευθύνει πλήθος σωματείων και συνδικάτων, μεταξύ των οποίων η ΕΣΗΕΑ, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, τα συνδικάτα ΟΤΑ Αττικής, Μετάλλου Αττικής, Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής, Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Αττικής, η Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, καθώς και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Δυναμικό παρών δίνουν επίσης φοιτητές και μαθητές. «Δεν ξεχνάμε!» τονίζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας στο κάλεσμά τους. «Η νέα γενιά έχει ιδανικά – Τσακίζει τους φασίστες ακόμα μια φορά» υπογραμμίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη».

Τέλος, στο μαζικό συλλαλητήριο καλούν και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΝΑΡ, το ΚΚΕ (μ-λ) και το Μ-Λ ΚΚΕ.

Η πρωτόδικη απόφαση

Σύμφωνα με την ιστορική πρωτόδικη απόφαση της 7ης Οκτωβρίου 2020, η Χρυσή Αυγή υπήρξε εγκληματική οργάνωση με πυρήνα τη ναζιστική ιδεολογία, έχοντας ξεκάθαρη ιεραρχική δομή από την αρχή της ίδρυσης της, με επικεφαλής τον Νίκο Μιχαλολιάκο. Δρούσε με απαρέγκλιτη τυφλή και απόλυτη πειθαρχία των κατώτερων στους ανώτερους, έχοντας συγκροτήσει τάγματα εφόδου – τα οποία ήταν πλήρως ελεγχόμενα από το κόμμα και τα ιδεολογικά του όργανα. Βασικό ρόλο εκπαιδευτή των επίλεκτων ομάδων από στελέχη, μέλη και υποστηρικτές που μετείχαν στα τάγματα εφόδου και ασπάζονταν τους σκοπούς και την ιδεολογία της εγκληματικής οργάνωσης είχε αναλάβει ο Ηλίας Κασιδιάρης, ρόλο που του είχε αναθέσει ο ίδιος ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Η αρχή του αρχηγού αποδείχθηκε ότι διαπερνούσε την ιεραρχική δομή της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς ο γενικός γραμματέας, ο αρχηγός, ο ανώτατος ηγέτης Νίκος Μιχαλολιάκος είχε την απόλυτη απεριόριστη και αδιαμφισβήτητη εξουσία ως και την απόλυτη ευθύνη των τελικών αποφάσεων.

Αναλυτικά η σύνθεση του Δικαστηρίου

Πρόεδρος: Σοφία Πανουτσακοπούλου, πρόεδρος εφετών

Μέλη: Φωτεινή Παπαντωνοπούλου, Στέφανος-Γρηγόριος Φετζιάν, Μαρία-Γεωργία Τσάμη, Χριστίνα Ρωμέση

Εισαγγελέας: Κυριακή Στεφανάτου, εισαγγελέας Εφετών

Αναπληρώτρια πρόεδρος: Φωτεινή Αθανασίου, πρόεδρος εφετών

Αναπληρώτρια εφέτης: Αλκηστις Σιάννου

Αναπληρώτρια εισαγγελέας: Σοφία Πετράκη

Διαβάστε επίσης

Δίκη Χρυσής Αυγής: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Εφετείο Αθηνών – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Ετικέτες