Χρυσοτόκες όρνιθες για τον ιδιοκτήτη του Αρη η πανδημία και η νεοδημοκρατική «οικογένεια»
Η πανδημία για την πλειονότητα των εργαζομένων και μικρομεσαίων είναι η δεύτερη βαθύτατη κρίση που ήρθε την τελευταία δεκαετία για να τους τσακίσει. Για κάποιους λίγους όμως με τις… κατάλληλες γνωριμίες μπαρμπάδων στη «γαλάζια» Κορώνη η κρίση έγινε ευκαιρία. Ο Θόδωρος Καρυπίδης αποτελεί τέτοιο παράδειγμα. Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Αρης με τη χλιδάτη ζωή ανέβηκε γρήγορα στο τρένο της μπίζνας γύρω από την Covid-19, όπως έκαναν και πολλοί άλλοι φίλοι και γνωστοί της μητσοτακικής ΝΔ. Αλλωστε αυτή ήταν που τους άνοιξε διάπλατα τις πόρτες.
Το εισιτήριο όμως φαίνεται να το έχουν πληρώσει με τον ιδρώτα τους οι εκατοντάδες εργαζόμενοι της αλυσίδας σουπερμάρκετ που του ανήκε και βάρεσε κανόνι. Μέχρι και σήμερα παλεύουν δικαστικά για να πάρουν τα λεφτά τους. Σε εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται και τα χρέη του προς το δημόσιο, τις τράπεζες και τους προμηθευτές. Η πρόσφατη μπίζνα του με την Περιφέρεια Αττικής του χρυσοποίκιλτου Γιώργου Πατούλη για τα rapid tests του 1 εκατ. ευρώ και αυτή που ίσως γινόταν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας του επίσης «γαλάζιου» Απόστολου Τζιτζικώστα αποτελούν την αφορμή για να ρίξει κανείς μια ματιά στο πρόσφατο παρελθόν.
Μπίζνες επί κορονοϊού
Στις 14 Μαΐου 2020, εν μέσω του πρώτου κύματος, η Amani Swiss (Cyprus) Limited, εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Καρυπίδη και όχημα των επιχειρηματικών της δράσεων, τροποποιεί το καταστατικό της ώστε να μπει στις προμήθειες υγειονομικών και νοσοκομειακών υλικών. Ετσι η εταιρεία μπορεί να εμπορεύεται από rapid tests, γάντια, μάσκες, στολές, διαγνωστικά αντιδραστήρια μέχρι μέλι, τούρτες, ζυμαρικά, κολάν και οικιακές συσκευές. Εναν χρόνο πριν, τον Μάρτιο του 2019, στην ορμώμενη εξ Ελβετίας αλλά με παραρτήματα σε Κύπρο και Ελλάδα Amani Swiss μεταβιβάζεται το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΠΑΕ Αρης που ανήκε στην Ειρήνη Καρυπίδη, αδερφή του Θ. Καρυπίδη. Ως μπροστάρης της εταιρείας εμφανίζεται πλέον ο Θεόδωρος Καρυπίδης του Ανέστη (και όχι του Λαζάρου). Πρόκειται για συγγενή του.
Με μια αναζήτηση στη Διαύγεια προκύπτει ότι η εταιρεία έχει λάβει τους τελευταίους μήνες πάρα πολλές δουλειές αντί πολλών χιλιάδων ευρώ για να προμηθεύσει στο δημόσιο υγειονομικό και νοσοκομειακό υλικό. Πελάτες της είναι μεταξύ άλλων ο Δήμος Αθηναίων, η 4η ΔΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας, η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Ιονίων Νήσων κ.ά. Αποκορύφωμα φυσικά το 1 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για να προμηθεύσει rapid tests (σύμφωνα με καταγγελίες δεν πληρούν καν τις προδιαγραφές του διαγωνισμού) σε τιμές πολλαπλάσιες της αγοράς. Εν τω μεταξύ, τον Απρίλιο του 2020 ο Θ. Καρυπίδης ανακοίνωνε στο Instagram ότι η Amani Swiss (πρώην Thetocasiop Advisers Limited) θα προσφέρει 2,5 εκατ. μάσκες από την Κίνα. Στον Τύπο γραφόταν ότι επρόκειτο για σημαντική βοήθεια στην Ελλάδα. Πράγματι φαίνεται ότι αρκετές μάσκες (άγνωστο αν πρόκειται για την ίδια παρτίδα) δόθηκαν ως δωρεά σε διάφορους τομείς του δημοσίου. Πολλές άλλες βέβαια, όπως και άλλα ιατρονοσηλευτικά και παραφαρμακευτικά είδη, πληρώθηκαν (σε κάποιες περιπτώσεις και αδρά) από το δημόσιο.
Το «κανόνι» και τα χρέη
Πίσω από την ευρωστία και τα εκατομμύρια που έχουν πέσει στην ΠΑΕ Αρης από την οικογένεια Καρυπίδη κρύβονται περισσότερα εκατομμύρια σε χρέη. Οι περίπου 1.400 εργαζόμενοι της αλυσίδας σουπερμάρκετ του Καρυπίδη εδώ και πέντε χρόνια παλεύουν δικαστικά να πάρουν τα χρωστούμενά τους. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές του Documento, οι συνολικές απαιτήσεις που διεκδικούν ανέρχονται σε 70 εκατ. ευρώ. Τα χρέη της πτωχευμένης επιχείρησής του σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία το 2019 ξεπερνούσαν, σύμφωνα με τον κατάλογο μεγαλοοφειλετών, τα 100 εκατ. ευρώ. Χρέη όμως προς το δημόσιο ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ κατά την ίδια περίοδο είχε και η άλλη εταιρεία της οικογένειας (Karipidis Pallets). Πριν από το μεγάλο «κανόνι» και ενώ γίνονταν πολλές συναντήσεις με τους εργαζόμενους των σουπερμάρκετ –ενώπιον μάλιστα του τότε γενικού γραμματέα υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη– ο Θ. Καρυπίδης υποσχόταν ότι θα πλήρωνε μισθούς. Δεν το έπραξε, αφήνοντας στον δρόμο χιλιάδες υπαλλήλους του – το 2017 μια 42άχρονη εργαζόμενη έδωσε τέλος στη ζωή της.
Την ίδια στιγμή που η οικογένεια Καρυπίδη φέσωνε χιλιάδες, επένδυε σε άλλες επιχειρήσεις, όπως η ποδοσφαιρική ομάδα του Αρη. Αλλωστε ο λόγος που το 2019 η οικογένεια Καρυπίδη μεταβίβασε τις μετοχές του Αρη από την καταχρεωμένη επιχείρηση στην Amani Swiss ήταν για να αποφευχθούν τυχόν μελλοντικές πληρωμές, δεσμεύσεις λογαριασμών και κατασχέσεις από δικαστικές αποφάσεις. Το 2016 και ενώ τα χρέη έπνιγαν την οικογένεια Καρυπίδη, δεν δίστασε εντελώς προκλητικά να μεταβιβάσει τρία πολυτελέστατα αυτοκίνητα (ενώ τα οδηγούσαν ακόμη οι ίδιοι) σε αγροτικό συνεταιρισμό.
Για τη φανέλα του Μητσοτάκη
Πίσω από τις κιτρινόμαυρες φανέλες που δωρίζει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Θ. Καρυπίδης κρύβεται μια στενή σχέση με «γαλάζιους». Αλλωστε η οικογένεια Καρυπίδη βοήθησε τις επαφές του πρωθυπουργού στην Κίνα με επιχειρηματίες, ενώ ο ίδιος ο επιχειρηματίας βρέθηκε στο πλάι του πρωθυπουργού στις εκεί συναντήσεις του. Βρέθηκε όμως δίπλα και στον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαββό στο δείπνο με τον πρόεδρο της Bank of China. Φυσικά δεν λείπουν και οι αγκαλιές με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.