Αισιόδοξος ότι στα επόμενα χρόνια θα ασχοληθούν με την καλλιέργεια και διάθεση ελάτων για τις γιορτές περισσότεροι κάτοικοι του Ταξιάρχη στη Χαλκιδική, εμφανίζεται ο πρόεδρος των παραγωγών, Γιάννης Ξάκης, υπενθυμίζοντας ότι το συγκεκριμένο χωριό διαθέτει τον κύριο όγκο χριστουγεννιάτικων δέντρων στην ελληνική αγορά.
“Αυτή τη στιγμή στον Ταξιάρχη όλοι οι κάτοικοι άρχισαν να ασχολούνται πολύ περισσότερο από ό,τι πριν” ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο κ.Ξάκης, πρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών και Πωλητών Χριστουγεννιάτικων Δέντρων, που μάλιστα εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η εικόνα δεν είναι προσωρινή.
“Τα τελευταία δύο με τρία χρόνια -και αυτό είναι κάτι που συνεχίζουμε να το βλέπουμε πιο έντονα- έχει αναθερμανθεί αρκετά ο κόσμος (σ.σ .σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια) σε σχέση με τα προηγούμενα επτά ή οκτώ χρόνια, όταν κάπου είχε απογοητευτεί και αδράνησε” συμπλήρωσε, ως ένας από τους παλαιότερους παραγωγούς της περιοχής, που παράγει χιλιάδες μαύρα έλατα Χαλκιδικής, τη γηγενή ποικιλία που ευδοκιμεί στην Ταξιάρχη.
Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό για τη φετινή σεζόν ο κ.Ξάκης εξήγησε πως η διάθεση των ελάτων ξεκινά στις 29 Νοεμβρίου, ενώ “μέσα στις επόμενες δύο ημέρες θα γίνει ο έλεγχος και αναμένεται να ξεκινήσει η μεταφορά των δέντρων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη”. Οι τιμές θα κινηθούν σε μια κλίμακα που ξεκινά από τα 30 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 100, ενώ οι Έλληνες παραγωγοί της Χαλκιδικής εκτιμούν πως η αγοραστική κίνηση για τη φετινή σεζόν θα είναι παρόμοια με εκείνη της αντίστοιχης περσινής, με ανοδικές τάσεις.
“Ευελπιστούμε η χρονιά να είναι όπως πέρυσι και ελπίζουμε να πάει λίγο καλύτερα. Πέρυσι διατέθηκαν γύρω στα 20.000 δέντρα, ευελπιστούμε να πάμε περίπου στο ίδιο” εξήγησε ο κ.Ξάκης που ανέφερε πως από την παραγωγή της περιοχής στην Αθήνα διατίθενται τα περισσότερα δέντρα, “περίπου τα 2/3 ίσως και κάπως περισσότερο της παραγωγής”. Η Αθήνα έχει όμως σχετικά υψηλότερες τιμές, αφού στο τελικό ποσό συνυπολογίζεται το κόστος της μεταφοράς, αλλά και το υψηλό συχνά ενοίκιο, που χρειάζεται να καταβάλουν σε δήμους για τις ημέρες της παραμονής τους στους υπαίθριους χώρους όπου διαθέτουν τα έλατα.
Σε ό,τι αφορά δε την εξαγωγική δραστηριότητα, ο κ.Ξάκης εξήγησε πως υπάρχει μια εξαγωγική προσπάθεια τα τελευταία 10 με 12 χρόνια, που όμως δεν έχει φτάσει στο επίπεδο άλλων χωρών, όπως για παράδειγμα η Δανία, που είναι πρωτοπόρος στον τομέα στην Ευρώπη. Αιτία για αυτό είναι, κατά τον κ.Ξάκη, διάφορα τεχνικά ζητήματα, φαίνεται όμως πως υπάρχει μια μεταστροφή: “Δειλά-δειλά έχουν ξεκινήσει και άλλοι παραγωγοί που κάνουν μια μικρή εξαγωγή στην Κύπρο, θεωρώ πως με καλύτερες προδιαγραφές από την πλευρά μας και καλύτερη συνεργασία με τις χώρες όπου γίνονται οι εξαγωγές, για την ώρα την Κύπρο, πηγαίνουμε πως το καλύτερο” κατέληξε ο πρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών και Πωλητών Χριστουγεννιάτικων Δέντρων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ