Από τον Χρήστο Μαυρίκη, γνωστό και ως «ο κοριός» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο προηγµένο λογισµικό παρακολούθησης Predator. Η Ελλάδα επέστρεψε στις σκοτεινές εποχές των υποκλοπών µε πιο σύγχρονα µέσα. Οι άνοµες πρακτικές που κλυδώνισαν την ελληνική κοινωνία πριν από 30 και πλέον χρόνια αναβιώνουν. Πλέον, τα καφάο θεωρούνται αχρείαστα. Ενα SMS αρκεί για να µετατραπούν τα προσωπικά δεδοµένα σε φέιγ βολάν. Oπως τότε έτσι και τώρα το τιµόνι της χώρας κρατά ένας Μητσοτάκης. Ο Χρήστος Μαυρίκης, πρωταγωνιστής του σκανδάλου των υποκλοπών, ενώνει µε τις αφηγήσεις του αυτές τις δύο διαφορετικές συγκυρίες µε τα κοινά χαρακτηριστικά, φέρνοντας στο φως γεγονότα που παρέµεναν στο σκοτάδι.
Μετά την παρακολούθηση του δηµοσιογράφου Θανάση Κουκάκη ακολούθησε η καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη. Οι παγιδεύσεις αυτές σας θύµισαν το παρελθόν;
Τότε τα πράγµατα ήταν πιο απλά. ∆εν είχε προχωρήσει τόσο η τεχνολογία. Εκτός από τα µηχανήµατα που είχαν ΕΥΠ και αντιτροµοκρατική, πριν από οκτώ χρόνια πληροφορήθηκα ότι εξοπλισµό είχαν αγοράσει και επτά ιδιώτες. Τότε κόστιζε 700.000 ευρώ, σήµερα µπορεί να είναι φτηνότερος.
Μεγαλοεπιχειρηµατίες;
Προφανώς. Μεγαλοεπιχειρηµατίες και εφοπλιστές.
Και ποιους παρακολουθούσαν;
Κυρίως ανταγωνιστές. Βέβαια, όταν έχεις τέτοιο µηχάνηµα σε εξιτάρει… Κάποτε ένας µου είχε πει: «Ρε συ, µπορούµε να βάλουµε ένα µαγνητόφωνο στη γυναίκα µου για να της κάνω πλάκα;». Ε βάλαµε το µαγνητόφωνο και αποδείχτηκε ότι η γυναίκα του είχε φίλο!
Οι συνακροάσεις στην πολιτική είναι διαχρονικό φαινόµενο;
H πληροφορία είναι το Α και το Ω. Οσο και να φυλάγεται κάποιος, αυτή η δουλειά (σ.σ.: η παρακολούθηση) βασίζεται στον χρόνο. Για παράδειγµα, οι φρουροί ή οι κακοποιοί όσο και να προσέχουν κάποια στιγµή θα ξεχαστούν, θα πουν κάτι παραπάνω. Εκεί βασίζεται η παρακολούθηση.
Ανάµεσα σε όσα έγιναν τη δεκαετία του ’90 και όσα συµβαίνουν τώρα σε επίπεδο παρακολουθήσεων βρίσκετε κοινά σηµεία;
Το κοινό σηµείο είναι η βούληση των πολιτικών για να µάθουν τι λέει και τι σκέφτεται ο αντίπαλός τους. Αλλωστε µέσω της παρακολούθησης πήρε την κυβέρνηση ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Η ουσία είναι µία: ό,τι εκπέµπεται στον αέρα συλλαµβάνεται.
Σήµερα παρακολουθούνται δηµοσιογράφοι, τότε παρακολουθούνταν;
Βέβαια. Πολλοί…
Όπως;
Ο Λέων Καραπαναγιώτης που ήταν διευθυντής των «Νέων», ο Γιάννης Καψής, οι Γιώργος και Μάκης Κουρής. Τα αδέρφια τα παρακολουθούσα εγώ, ήταν η βασική πηγή πληροφοριών. Εµάς µας ενδιέφερε να µαθαίνουµε γιατί συνέβαινε κάτι που συµβαίνει και σήµερα στην πολιτική. Ας πούµε ότι από τη Ν∆ κατεβαίνουν τρεις υποψήφιοι σε µια εκλογική περιφέρεια. Επαιρνε ο ένας τον Μάκη τηλέφωνο και κατηγορούσε τον άλλον για να γράψει η «Αυριανή» και να πάρει αυτός τους ψήφους. Εµείς, λοιπόν, τρέχαµε για να σταµατήσουµε αυτήν τη διαρροή.
Τι είχε γίνει µε τον Γ. Κουρή και την ιστορία µε το ραδιόφωνο;
Εχω ανέβει από την πίσω µεριά του κτιρίου που στεγαζόταν η «Αυριανή». Το γραφείου του ήταν στο ρετιρέ και δεν κλείδωνε την πόρτα της βεράντας γιατί κάτω υπήρχε φύλακας. Πάνω στη βιβλιοθήκη του είχε ένα κασπό και έβαλα έναν ποµπό χώρου –µε µικρόφωνο δηλαδή– και έξι µπαταρίες. Κάθε βδοµάδα ανέβαινα και άλλαζα τις µπαταρίες. Αυτός ο ποµπός είναι ζήτηµα αν ακουγόταν 200 µε 300 µέτρα µακριά. Οπότε από κάτω ήταν ένα δικό µας φορτηγάκι µε έναν τύπο που άκουγε και κατέγραφε. Εν τω µεταξύ έπαιζαν κάτι παιδιά µπάλα εκεί δίπλα και φοβόταν ο δικός µας. Γι’ αυτό βρήκαµε τον ιδιοκτήτη ενός παρατηµένου σιδηρουργείου που τον ξέραµε και έβαλα ένα µηχανισµό εκεί που τον συνέδεσα µε το τηλέφωνο του σιδηρουργείου. Καλούσαµε από Ρηγίλλης το σιδηρουργείο, αλλά για να µη γίνει καµιά τυχαία κλήση και ακούσει κάποιος στέλναµε και έναν τόνο. Ενα µπιπ. Με το µπιπ άνοιγε η γραµµή και καθόταν κάποιος και άκουγε ή κατέγραφε. Επειτα από καµιά δεκαριά µέρες ένας τύπος από την Καλλιθέα που ήταν ραδιοερασιτέχνης έπιασε ένα σήµα. ∆εν έπιανε 200-300 µέτρα σήµα ο ποµπός, αλλά έπιασε στην Καλλιθέα! Ετσι άκουσε τον Κουρή και πήγε και του είπε: «Μάγκα, σε παρακολουθούν». Ε µετά βγήκε ο Κουρής στην «Αυριανή» και έλεγε ότι γνώριζε πως ήταν υπό παρακολούθηση και γι’ αυτό έλεγε όσα έλεγε στο τηλέφωνο. Μετά έλεγε ότι θα δώσει 1 εκατ. δραχµές για να µάθει ποιος µας έβαλε, µετά τα έκανε δύο, µετά τρία… Επειτα γίναµε φίλοι, του τα έλεγα και γελάγαµε.
Πρόσφατα ο «γαλάζιος» βουλευτής Μπάµπης Παπαδηµητρίου δήλωσε: «Τα τηλέφωνα τα παρακολουθούν πολλοί για διάφορους λόγους, να προσέχετε. Η κυβέρνηση δεν τα παρακολουθεί, δεν την ενδιαφέρει». Αν αυτή η δήλωση γινόταν σε άλλη συγκυρία, θα πέρναγε στα ψιλά όπως τώρα;
Θα είχε προκαλέσει µεγάλο σάλο. Βέβαια τα τηλέφωνα του απλού κόσµου δεν τα παρακολουθεί κανένας, γιατί τώρα έχουν δυσκολέψει τα πράγµατα για τα ντετεκτιβικά γραφεία…
Γιατί;
Γιατί τώρα τα τηλέφωνα είναι ISDN και αν επέµβεις στη γραµµή σταµατά το σήµα. Γι’ αυτό χρειάζονται προηγµένα λογισµικά. Βέβαια και ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε φέρει ένα πανάκριβο µηχάνηµα για να µην τον παρακολουθούν, το οποίο είχα εξουδετερώσει ξοδεύοντας λίγες δραχµές. Με δύο πυκνωτές και ένα «τριµεράκι» που έµπαινε στη γραµµή του Ανδρέα Παπανδρέου αλλά δεν φαινόταν τίποτε.
Πώς το κάνατε αυτό;
Καταρχάς παρακολουθούσα πολλά τηλέφωνα από το εκτελεστικό γραφείο του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη. Τον Αντώνη Λιβάνη και τον Κώστα Λαλιώτη που ήταν κεντρικά στελέχη. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε το τριψήφιο και το είχαµε «πιάσει» στην 3η Σεπτεµβρίου. Πέρναγε το καλώδιο από εκεί γιατί στην οδό αυτή είναι τα κεντρικά του ΟΤΕ, έχει ζευκτικά καλώδια προς όλα τα κέντρα. Είχαµε νοικιάσει µια τρώγλη εκεί κι ένα βράδυ µπήκαµε µέσα. «Επιασα» το τηλέφωνο, το έστειλα στην τρώγλη και το παρακολουθούσαµε από εκεί. Ετσι έβγαιναν πολύ σηµαντικές πληροφορίες.
Όπως;
Στην πορεία προς την τρίτη εκλογική αναµέτρηση της περιόδου 1989-1990 υποκλέψαµε όλο το προεκλογικό πρόγραµµα του ΠΑΣΟΚ. Τις προτάσεις για τις µητέρες, τα ναρκωτικά, τις συντάξεις. Τα πάντα. Μία µέρα προτού ο Παπανδρέου ανακοινώσει το πρόγραµµά του βγήκε µε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και είπε ό,τι θα έλεγε ο αντίπαλός του την εποµένη «εγκαταλείποντας» το πρόγραµµα της Ν∆. Παίρνει τηλέφωνο τον Παπανδρέου ο Λαλιώτης και του λέει: «Πω, πω, πρόεδρε, τι πάθαµε…». «Τι θα κάνουµε;» ρωτούσε ο Παπανδρέου και ο Λαλιώτης απαντά: «∆εν µας µένει τίποτε άλλο παρά µόνο να τους γελοιοποιήσουµε το πρόγραµµα». Τι να έκαναν; Να έφτιαχναν σε µια µέρα άλλο πρόγραµµα; Ούτε µπορούσαν να πουν τα ίδια.
Αλλά και προηγουµένως ο Κων. Μητσοτάκης τον είχε πάρει στο ψιλό τον Ανδρέα Παπανδρέου. Μαθαίναµε τα ραντεβού που έκλεινε ο Ανδρ. Παπανδρέου λόγου χάρη µε τον αρχιεπίσκοπο. Εκλεινε ραντεβού ο Ανδρ. Παπανδρέου για την Τετάρτη; Μπαίναµε σφήνα την Τρίτη εµείς. Ετσι λίγες µέρες πριν από τις εκλογές βγήκε ο Κων. Μητσοτάκης και είπε για να κοροϊδέψει τον Ανδρ. Παπανδρέου: «Οπου πάω από πίσω µου έρχεται και ο Ανδρέας. Τώρα τελευταία ακολουθεί και τη Μαρίκα. Οπου και να πάει η Μαρίκα από πίσω ο Ανδρέας».
Είπατε προηγουµένως ότι εξαιτίας των παρακολουθήσεων µπόρεσε να σχηµατίσει κυβέρνηση ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Στις εκλογές τους 1990 φτάσαµε τους 150 βουλευτές. Τότε µε τη ∆ΗΑΝΑ βγήκε στο Υπόλοιπο Αττικής ο Θεόδωρος Κατσίκης. Και «πιάνουµε» µια συνοµιλία από το εκτελεστικό γραφείο του ΠΑΣΟΚ που ήταν η εξής: «Να του δώσουµε 2 εκατ. δολάρια για να µην υπογράψει». Αν δεν υπέγραφε, θα πηγαίναµε σε τέταρτη εκλογική αναµέτρηση. Οπότε στήνουµε ένα µαγνητόφωνο µες στα γραφεία και µιλάµε µε τον έναν από εµάς να παριστάνει τον αρχηγό της 17Ν και έναν άλλο τον εκτελεστή. Οπότε λέει ο «αρχηγός»: «Κοίτα να δεις, Αλέκο, πήραµε 2 εκατ. δολάρια για να εκτελέσουµε τον Κατσίκη. Σήµερα ή αύριο. Την προκήρυξη θα τη βγάλουµε µετά». Ετσι πήραµε διάφορες κασέτες και πήγαµε στον Κατσίκη. Οταν άκουσε την επίµαχη του κόπηκαν τα πόδια. Πήρε µια βαλίτσα µε ρούχα και τον πήγαµε σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο άγαλµα του Τρούµαν.
Απαγωγή δηλαδή…
Απαγωγή ήταν αλλά αυτός νόµιζε ότι τον φυλάγαµε! Φοβήθηκε και ήρθε µαζί µας. Επειτα από τρεις µέρες πήγε ο Κων. Μητσοτάκης στο ξενοδοχείο και τα συµφώνησαν. Ετσι σχηµατίστηκε κυβέρνηση.
Η παγίδευση του τηλεφώνου του Ανδρέα Παπανδρέου πώς έγινε;
Είχε µετακοµίσει στην οδό Μυρτιάς στην Εκάλη γιατί χτιζόταν το Καστρί. Το καφάο ήταν δίπλα στο σπίτι και εκεί ήταν όλη η φρουρά. Οπότε η δουλειά έπρεπε να γίνει από το κέντρο του ΟΤΕ στη Θησέως, που είχε φύλακα µπροστά. Μπήκα µέσα µια µέρα και κοίταξα τον χώρο. Από πίσω είχαν µια πόρτα που «έβλεπε» στον κήπο, αλλά ήταν κλειδωµένη και το κλειδί µονίµως πάνω στην πόρτα. Είδα τι µάρκα ήταν η κλειδαριά και το κλειδί. Πήγα πήρα έναν άλλον αφαλό που να έχει το κλειδί από τη µια µεριά, αλλά να µπορεί να µπει και από την άλλη κλειδί για να ανοίγει η πόρτα. Πάω ένα µεσηµέρι, κρύφτηκα µέχρι να σχολάσουν οι υπάλληλοι, ξήλωσα τον αφαλό και έβαλα τον δικό µου. Κάθε µέρα ο φύλακας καθόταν µπροστά στην είσοδο και εγώ πήγαινα από την πίσω µεριά για να ανέβω πάνω που είχαµε το µαγνητόφωνο. Καθηµερινά πήγαινα και άλλαζα κασέτα.
Και η παρακολούθηση του τριψήφιου;
Το πρώτο ζευγάρι στα καφάο είναι υπηρεσιακό τηλέφωνο για να µπορεί να πάρει ο τεχνικός στα κεντρικά. Οπότε έφτιαξα ένα µηχανισµό που µπήκε στο καφάο και τι γινόταν; ∆εχόταν από το τριψήφιο σήµα γιατί πέρναγε µέσα από το καφάο και το έστελνα στο διαµέρισµα που είχαµε νοικιάσει. Επίσης, έπιανε και την υπηρεσιακή γραµµή. Εποµένως, µόλις δεχόταν σήµα από το τριψήφιο –δηλαδή είτε καλούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου είτε τον καλούσαν– ο µηχανισµός µέσω του υπηρεσιακού καλούσε το σπίτι του Κων. Μητσοτάκη. Σήκωνε το τηλέφωνο ο Κων. Μητσοτάκης και άκουγε.
Γιατί ο Ανδρέας Παπανδρέου έβαλε φρένο στην παραποµπή του Κων. Μητσοτάκη στο ειδικό δικαστήριο; Πολιτική γαλαντοµία ή σκελετοί στην ντουλάπα;
Από καλοσύνη.
Έπειτα απ’ όσα είχε τραβήξει;
Ναι. Είπε «να µην τον δικάσουµε, δεν πειράζει». ∆εν είχε τίποτε να φοβάται ο Ανδρέας. Κι αφού δεν παραπέµφθηκε ο Κων. Μητσοτάκης, ήρθε ο Αρειος Πάγος και αποφάσισε τη διακοπή της δίωξης των µη πολιτικών προσώπων, αφού έπαψε η παραποµπή για τα πολιτικά.
Εσείς ήσασταν ήδη φυλακή, σωστά;
Ναι, έκανα 14 µήνες φυλακή. Τότε ήταν πληµµέληµα η υποκλοπή, αλλά είχα και το κακούργηµα του εκβιασµού. Το 1998 ξαναµπήκα για τέσσερις µήνες και βγήκα γιατί δικαιώθηκα στον Αρειο Πάγο.
Η εµπειρία της φυλακής;
Η δική µου εµπειρία, ειδικά το 1993, ήταν πολύ διασκεδαστική. Φαντάσου ότι εγώ ήµουν στη δεύτερη πτέρυγα Κορυδαλλού, η οποία φώναζε στην τρίτη: «Εµείς έχουµε τον Μαυρίκη». Και απαντούσαν οι άλλοι: «Και εµείς έχουµε τον Ρωχάµη». Πέρα από την πλάκα, σου λείπει η ελευθερία στη φυλακή, αλλά δεν είναι κι αυτά που βλέπεις στις αµερικανικές ταινίες. ∆εν σε πειράζει κανένας και ό,τι θέλεις το παραγγέλνεις και στο φέρνουν.
Είναι αληθής η δήλωση Γρυλλάκη για συνεννόηση Ν∆ µε CIA πριν από τις εκλογές του 1989;
Πώς να ισχύει… Απλώς τους έλεγε ότι είχε πληροφορίες γιατί όντως είχε επαφές. Φαντάσου ότι ήταν κουµπάρος σε ένα γάµο στην Κρήτη και είχε φέρει και τον προϊστάµενο της CIA, o οποίος µόλις άρχισαν οι µπαλωθιές πήγε να µπει κάτω από το τραπέζι! Του λένε: «Κάτσε, σύντεκνε, µη φοβάσαι. Πάρε ένα πιστόλι κι εσύ». Μετά χάρηκε αυτός.
Οπότε επαφές υπήρχαν…
Επαφές υπήρχαν. Είχαµε και Ελληνοαµερικανούς µες στα κυκλώµατα αυτά, αλλά δεν µπορούσαν να επηρεάσουν µια εκλογική διαδικασία.
Πλην του Μιλτιάδη Εβερτ, ποιον άλλον εσωκοµµατικό αντίπαλο του Κων. Μητσοτάκη παρακολουθούσατε;
Παρακολουθούσαµε όλη την εσωκοµµατική αντιπολίτευση του Κων. Μητσοτάκη: τον Μ. Εβερτ, τον Γιάννη Μπούτο.
Τον Θανάση Κανελλόπουλο;
Οχι, ήταν κολλητός µε τον Κων. Μητσοτάκη. Βέβαια, πήγε και του έκανε εκβιασµό πριν από τις εκλογές. «Αν δεν γίνω πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής, κυβέρνηση δεν βλέπεις» του είπε στην ψύχρα. Οσον αφορά τον Εβερτ, τον πήρε τηλέφωνο ένας από την Αµερική, Ελληνοαµερικανός. «Κύριε υπουργέ, τι κάνετε;» του λέει. «Καλά, αγόρι µου. Η µητέρα σου, ο πατέρας σου πώς είναι;» απαντά ο Εβερτ. Λέει ο τύπος από την Αµερική: «Θέλουµε να έρθουµε να ψηφίσουµε». Αυτά για την τρίτη εκλογική αναµέτρηση. «Να έρθετε, παιδί µου» είπε ο Εβερτ, µε τον Ελληνοαµερικανό να λέει: «Μόνο που αµφιταλαντευόµαστε µεταξύ Συνασπισµού και ΠΑΣΟΚ». ∆ηλαδή, ο Εβερτ είχε δώσει γραµµή να µην ψηφίσουν Ν∆ και να πέσει ο Μητσοτάκης. Αυτά τα άκουσε ο Μητσοτάκης και όταν έπεσε και ανέλαβε ο Εβερτ η Κρήτη πάτωσε.
Ο σηµερινός πρωθυπουργός έχει επηρεαστεί από την κουλτούρα παρακολούθησης που χαρακτήρισε την πολιτική πορεία του πατέρα του;
Οπωσδήποτε. Η ΕΥΠ τι κάνει… Η παρακολούθηση των τηλεφώνων δεν σταµατά ποτέ.
Σας έκανε εντύπωση ότι ένα από τα πρώτα πράγµατα που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν να πάρει υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ;
Αυτό έκανε και ο Ανδρέας Παπανδρέου και βρέθηκε κατηγορούµενος όταν έγινε γνωστό ότι γίνονταν υποκλοπές. Τώρα, µάλλον, δεν θα φανούν, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Πάντα µπορούν να φανούν…
Τον είχατε γνωρίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη;
Τον είχα προλάβει παιδί. Τον πήγαιναν στον Παρνασσό να κάνει σκι και είχα πάει κι εγώ µια φορά µαζί. Αλλά το παιδί δεν στροφάριζε.