Χριστόπουλος κερνά, Χριστόπουλος πίνει – Μισθοί 453.000 ευρώ για τα Golden Boys του νέου ΕΚΟΜΕ

Χριστόπουλος κερνά, Χριστόπουλος πίνει – Μισθοί 453.000 ευρώ για τα Golden Boys του νέου ΕΚΟΜΕ

Το νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ για τον νέο φορέα που συζητείται στη Βουλή ορίζει αρμοδιότητες στον διευθύνοντα σύμβουλο κόντρα στον νόμο για τις ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου της ΝΔ καθώς και παχυλούς μισθούς

Και αρμοδιότητες βιάζεται να δώσει ο νομοθέτης στον διευθύνοντα σύμβουλο του νέου φορέα καταστρατηγώντας τον νόμο της ίδιας κυβέρνησης, δηλαδή της ΝΔ για τις ανώνυμες εταιρείες, αλλά και εξωπραγματικές αμοιβές-453.00 ευρώ (!) ετησίως για 7μελές ΔΣ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου. Αλήθεια γιατί τόση σπουδή για …λευκή επιταγή εκ των προτέρων στις αρμοδιότητες, αλλά και παχυλή… επιταγή στους μισθούς; Πόσο μάλλον όταν το νομοσχέδιο δεν λύνει σοβαρά οικονομικά ζητήματα, όπως:

1. Τι θα γίνει με την τρύπα εκατομμυρίων ευρώ (λένε και για 150 εκ.) που υπάρχει στο ΕΚΟΜΕ; Οι νέες υπαγωγές καθυστερούν ακόμα και ένα χρόνο (!) με αποτέλεσμα παραγωγοί να έχουν κάνει μεγάλα ανοίγματα ενώ καθυστερούν πολύ και οι πληρωμές. Θα κληρονομήσει άραγε τα χρέη του ΕΚΟΜΕ ο νέος φορέας;

2. Στον νέο φορέα δεν προβλέπεται ποσόστωση ανάμεσα στα επιλεκτικά προγράμματα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και στα αυτόματης χρηματοδότησης του ΕΚΟΜΕ-παρόλο που τέθηκε ως αίτημα σύσσωμο από τον κινηματογραφικό χώρο. Η εξασφάλιση πόρων για το ελληνικό σινεμά θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento πίσω από το νομοσχέδιο βρίσκεται το χέρι του νυν προέδρου του ΕΚΟΜΕ, Λεωνίδα Χριστόπουλου, ο οποίος ετοιμάζεται να αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στον νέο φορέα. Και μπορεί ο κ Χριστόπουλος να έχει μεγάλη ευθύνη για τον οικονομικό μαρασμό του ΕΚΟΜΕ- το επόπτευε επί τρία χρόνια ως αρμόδιος γγ προτού γίνει πρόεδρος– και το γεγονός ότι ο φορέας έχει βρεθεί με «τρύπα» πολλών εκατομμυρίων για την οποία δεν προτείνει λύση το νέο νομοσχέδιο, έχει φροντίσει όμως, εάν όντως, αναλάβει διευθύνων σύμβουλος να ορίσει ακριβώς (στο άρθρο 10 του νομοσχεδίου) και με μεγάλη λεπτομέρειες τις αρμοδιότητες του κάτι που αντιβαίνει τον νόμο της ίδιας κυβέρνησης, της ΝΔ, για τις ανώνυμες εταιρείες σύμφωνα με τον οποίο αρμοδιότητες στον διευθύνοντα σύμβουλο ορίζει το διοικητικό συμβούλιο.

Στον ν. 4972/2022 που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ και συγκεκριμένα στο άρθρο 9 που αφορά τον κανονισμό λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου είναι σαφές ότι το Διοικητικό Συμβούλιο, που είναι το όργανο διοίκησης ορίζει μέσω του κανονισμού λειτουργίας τις σχετικές αρμοδιότητες στον διευθύνοντα σύμβουλο που είναι μέλος, ώστε να μπορεί και να ανακαλέσει αρμοδιότητες εάν και εφόσον το αποφασίσει («1. Οι εταιρείες της παρ. 1 του άρθρου 3 καταρτίζουν κανονισμό λειτουργίας του Διοικητικού Συμβουλίου, ο οποίος εγκρίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο κανονισμός λειτουργίας περιλαμβάνει υποχρεωτικά τον προσδιορισμό: α) των αρμοδιοτήτων των εκτελεστικών, μη εκτελεστικών και ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, β) των αρμοδιοτήτων του Προέδρου, του Διευθύνοντος Συμβούλου, του Αντιπροέδρου και του Εντεταλμένου Συμβούλου».

Στην δε Ειδική Έκθεση (που συνοδεύει το προς ψήφιση νομοσχέδιο του ΥΠΠΟ με υπογραφή Μενδώνη) επί του προΰπολογισμού του νέου φορέα ορίζεται το ποσό των 453.000 ευρώ (!) ετησίως για αμοιβές και αποζημιώσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, δηλαδή για τα πέντε μέλη του ΔΣ, τον πρόεδρο του ΔΣ και τον διευθύνοντα σύμβουλο («Ετήσια δαπάνη ύψους 453 χιλ. ευρώ περίπου, από την καταβολή αμοιβών και αποζημιώσεων στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας. (άρθρο 11)). Ας κάνουμε έναν υπολογισμό. Αν υποθέσουμε ότι τα μέλη του ΔΣ θα παίρνουν 2.000 ευρώ το μήνα, δηλαδή 120.000 τον χρόνο και ο πρόεδρος θα παίρνει 7.500 δηλαδή 90.000 τον χρόνο, τότε ο διευθύνων σύμβουλος θα αμείβεται με 20.000 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 240.000 ευρώ τον χρόνο! Ακόμα κι αν τα ποσά διαφέρουν, αυτή θα είναι περίπου η τάξη μεγέθους, αλλιώς δεν βγαίνει το ποσό των 453.000 ευρώ και σίγουρα την μερίδα του λέοντος θα έχει ο διευθύνων σύμβουλος.

Και για να κάνουμε μια σύγκριση, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 1/3 του συνολικού ποσού που το ΕΚΚ διαθέτει για την επιδότηση όλων των μορφών έργου (μεγάλου μήκους, μικρού, ντοκιμαντέρ, κτλ), αφού η τακτική χρηματοδότηση είναι 3,6εκατ. ευρώ (με λειτουργικές δαπάνες, μισθούς, κτλ), απ’ τα οποία περίπου 1,5 εκατ. ευρώ κατευθύνονται στην υποστήριξη και ενίσχυση του ελληνικού κινηματογράφου.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΠΟ για την ίδρυση νέου φορέα που ενοποιεί Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και ΕΚΟΜΕ θα ολοκληρωθεί την επόμενη Δευτέρα με την 4η και τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και στη συνέχεια θα πάει προς ψήφιση. Αρμόδιοι φορείς του κινηματογραφικού χώρου και αντιπολίτευση έχουν εκφράσει τις σοβαρές ενστάσεις τους και ανησυχίες τόσο για το μέλλον του ελληνικού σινεμά όσο και για το μέλλον του αναπτυξιακού μέτρου του cash rebate και της οπτικοακουστικής βιομηχανίας γενικότερα. Τις ανησυχίες τους όμως, προφανώς δεν συμμερίζονται τα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και του (νυν) ΕΚΟΜΕ.

Διαβάστε επίσης:

Αυτό είναι το τελικό line up της πρώτης μέρας του AthensRocks

«Αστάρτη», ο νέος καθαρόαιμος ροκ δίσκος του Παύλου Συνοδινού

Documento Newsletter