Την άποψη του ότι «ο προϋπολογισμός της ΝΔ είναι κοινωνικά άδικος, ναρκοθετεί την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και ευνοεί μόνο τους έχοντες» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Χριστοδουλάκης στη συζήτηση για την κύρωση του κρατικού Προϋπολογισμού του 2024.
Στην ομιλία του ο Μανώλης Χριστοδουλάκης ανέλυσε τη ζοφερή οικονομική κατάσταση που ζουν εκατομμύρια νοικοκυριά, εξαιτίας του πληθωρισμού, της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης και της συνεχόμενης συμπίεσης των εισοδημάτων του μεγαλύτερου μέρους των Ελλήνων πολιτών. Αυτό σε συνδυασμό με την αποσάθρωση βασικών πυλώνων του κοινωνικού κράτους, όπως είναι η υγεία και η παιδεία οδηγεί σε απόγνωση εκατομμύρια Ελλήνων και δείχνει ξεκάθαρα τη στόχευση της κυβέρνησης. «Είναι μία καθαρή πολιτική επιλογή που δείχνει ποιοι αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης και ποιοι όχι. Μπορεί, λοιπόν, να είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που δεν καταρτίζεται σε καθεστώς πανδημικής ή ενεργειακής κρίσης, είναι όμως σίγουρα ένας ακόμα προϋπολογισμός που δημιουργεί συνθήκες κρίσης κοινωνικής».
Παράλληλα, αναφέρθηκε ειδικά στον προϋπολογισμό του συγκεκριμένου Υπουργείου κάνοντας λόγο για προσχηματική και καθυστερημένη εισαγωγή του «πράσινου προϋπολογισμού». Στάθηκε στη μείωση των κονδυλίων των προγραμμάτων για την προστασία φυσικού περιβάλλοντος και υδάτων κατά 10%, την ίδια ώρα που αυξάνεται κατά 20% το κόστος των προγραμμάτων που αφορούν στη διαχείριση ορυκτών πρώτων υλών. Υπενθύμισε το θολό τοπίο που συνεχίζει να υπάρχει στον εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, αλλά και τον παρακολουθηματικό ρόλο του Πράσινου Ταμείου. «Ο ρόλος του Πράσινου Ταμείου, με χαμηλότερο προϋπολογισμό εσόδων και εξόδων, μετατρέπεται σε παρακολουθηματικός, κρίνοντας και από την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου περί εμπλοκής του ΤΑΙΠΕΔ στις δραστηριότητες του.»
Τέλος, επέκρινε την σοβαρή υστέρηση στην εκπλήρωση των στόχων της πράσινης μετάβασης, ως επιμέρους πυλώνα του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπου σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν εκπληρωθεί μέχρι σήμερα, μόλις κατά 14%.