Χρήστος Σκλαβούνης: Ο κυνηγός του ελληνικού πλούτου

Χρήστος Σκλαβούνης: Ο κυνηγός του ελληνικού πλούτου

Η φιλία με τον Στουρνάρα, ο διορισμός στο ΤΧΣ και το νευραλγικό πόστο στη Νέα Δημοκρατία.

Μετά βαΐων και κλάδων ανακοινώθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2016 ότι ο Χρήστος Σκλαβούνης αναλαμβάνει επικεφαλής της θεματικής ενότητας της ανάπτυξης της ΝΔ. Το πρώην κορυφαίο στέλεχος του κόμματος ορίστηκε σε μια ιδιαιτέρως νευραλγική θέση, αν αναλογιστούμε πόσο ψηλά συνεχίζει να βρίσκεται το ζήτημα της ανάπτυξης στην ατζέντα της κυβέρνησης. Αλλωστε, το πόσο σημαίνων ήταν ο Χρ. Σκλαβούνης – φέρεται να διατηρεί στενή φιλία με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα– για τη ΝΔ διαφαίνεται και από τη σχετική τοποθέτηση του τότε υπευθύνου για το κυβερνητικό πρόγραμμα Κώστα Χατζηδάκη κατά την ανακοίνωση του ονόματος του πρώην επικεφαλής επενδύσεων της UBS στην Ελλάδα: «Η ενότητα της Ανάπτυξης θα περιλαμβάνει τη μακροοικονομία, τις επενδύσεις, όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, π.χ. την ψηφιακή οικονομία, τον τουρισμό, τη ναυτιλία, τον πρωτογενή τομέα κ.λπ. Και ως κεντρική πολιτική κατεύθυνση θα έχει το δίπτυχο “μικρότεροι φόροι – περισσότερες επενδύσεις” ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Να αρχίσει η Ελλάδα να δουλεύει ξανά!».

Ο διορισμός και η αύξηση των €75.000

Στις 15 Μαΐου 2013 ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας υπέγραψε απόφαση βάσει της οποίας ο Χρ. Σκλαβούνης –εργάστηκε για περισσότερα από είκοσι χρόνια στη UBS– διορίστηκε πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Η συγκεκριμένη απόφαση του νυν διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα είχε προκαλέσει σωρεία αρνητικών σχολίων και δημοσιευμάτων, αφού η θέση που ανέλαβε ο Χρ. Σκλαβούνης «πριμοδοτήθηκε» τότε με ετήσια αύξηση μισθού 75.000 ευρώ, με αποτέλεσμα οι συνολικές ετήσιες απολαβές του να ανέρχονται σε 175.000 ευρώ. Την εποχή που ο Χρ. Σκλαβούνης ήταν πρόεδρος του ΤΧΣ η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου αρνήθηκε συστηματικά να παραλάβει τη λίστα Μπόργιανς, παρά την απεγνωσμένη προσπάθεια του τελευταίου να ενημερώσει τις ελληνικές αρχές.

Στις 7 Ιουλίου 2016 οι ελληνικές αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι του Χρ. Σκλαβούνη λόγω έρευνας που διενεργούνταν στο πλαίσιο μιας πανευρωπαϊκής προσπάθειας αποκάλυψης των μυστικών των ελβετικών τραπεζών με στόχο τον εντοπισμό κεφαλαίων που δεν είχαν φορολογηθεί. Από το σπίτι του Χρ. Σκαλβούνη κατασχέθηκαν υπολογιστές, έγγραφα και ψηφιακοί δίσκοι, ενώ λίγες ημέρες πριν οι εισαγγελικοί λειτουργοί Χρήστος Ντζούρας και Κώστας Καλούδης βρέθηκαν στις ΗΠΑ προκειμένου να λάβουν κατάθεση από το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της UBS Μπράντλεϊ Μπέρκενφελντ, η κατάθεση του οποίου οδήγησε στο εισαγγελικό ντου στο σπίτι του Χρ. Σκλαβούνη. Οπως άλλωστε είχε επισημάνει ο Μπέρκενφελντ σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Documento, συνόδευσε την κατάθεσή του «με στοιχεία που αποδεικνύουν την εμπλοκή του (σ.σ.: του Χρήστου Σκλαβούνη)».


«Πρόσωπο-βόμβα στα χέρια του Μητσοτάκη»

Η ανακοίνωση της είδησης για την εμπλοκή του ονόματος του Χρ. Σκλαβούνη στην επίμαχη υπόθεση προκάλεσε ντόμινο ανακοινώσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Λίγες ημέρες αργότερα ο Χρ. Σκλαβούνης ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη θέση του επικεφαλής της θεματικής ενότητας της Ανάπτυξης της ΝΔ, «μέχρι να κλείσει το κεφάλαιο της φερόμενης ανάμειξής μου με την παράνομη δραστηριότητα της διακίνησης μαύρου χρήματος, γεγονός ψευδέστατο». Να σημειωθεί πως λίγες ημέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» με τίτλο: «Ο Σκλαβούνης “βόμβα” στα χέρια του Μητσοτάκη», το οποίο άφηνε σαφείς αιχμές για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία «στην πρώτη αντίδρασή της επέλεξε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα». Ο Χρ. Σκλαβούνης έπειτα εξαφανίστηκε από το προσκήνιο. Πλέον είναι διευθύνων σύμβουλος στην επενδυτική τράπεζα Alphacap, που εδρεύει στο Λονδίνο.

Δίωξη για την υπόθεση της Πανγαία

Να σημειωθεί πως ο Χρ. Σκλαβούνης ήταν επίσης ένα από τα 22 πρόσωπα στα οποία ασκήθηκαν κακουργηματικές διώξεις τον Απρίλιο του 2017 για την υπόθεση της Πανγαία ΑΕ, η οποία αφορούσε σκανδαλώδεις διαδικασίες πώλησης της εν λόγω θυγατρικής εταιρείας της Εθνικής Τράπεζας, που είχε στο χαρτοφυλάκιό της 241 ακίνητα-φιλέτα, σε ξένο fund το 2013. Και τα 22 πρόσωπα αντιμετώπιζαν κατηγορίες κατά περίσταση για απιστία και ηθική αυτουργία σε αυτή, σε βαθμό κακουργήματος, με βάση μάλιστα και τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.

«Ουδέν σχόλιο»

Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης το Documento επικοινώνησε με τον Χρ. Σκλαβούνη, ο οποίος μας έδωσε τηλεφωνικό ραντεβού για το πρωί της Παρασκευής –για να απαντήσει για όσα θέματα αποκαλύπτει η κατάθεση Μπέρκενφελντ και προκύπτουν από τη δικογραφία– όταν και μας δήλωσε σχετικά με την επίμαχη υπόθεση ότι δεν θέλει να κάνει κάποιο σχετικό σχόλιο.

Άγης Λεώπουλος: Διαχειριστής πελατών με τεράστια επιφάνεια

Η συνύπαρξη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Εθνική Τράπεζα και παρά λίγο στην κυβέρνηση.

Στα επίμαχα κατασχεμένα έγγραφα φαίνεται ότι συμπεριλαμβάνεται και μια λίστα με στελέχη της τράπεζας που εργάζονταν σε τμήματα που ασχολούταν με τη διαχείριση εξαιρετικά εύπορων πελατών και στην Ελλάδα. Το όνομα ενός από τα επίμαχα στελέχη που ξεχωρίζει είναι του Αγη Λεώπουλου, παιδικού φίλου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Από τον Ιούλιο του 2013 έως και τον Ιούνιο του 2016 ο Αγης Λεώπουλος διετέλεσε –σύμφωνα με όσα αναφέρει στο βιογραφικό του– managing director (διευθύνων σύμβουλος) τμήματος της UBS που έδρευε στη Ζυρίχη και δραστηριοποιούνταν στη συνολική διαχείριση πελατών της UBS, που διαθέτουν μεγάλο πλούτο, στις περιοχές Ελλάδα, Τουρκία, Ισραήλ και Αφρική.

Το όνομα του Αγη Λεώπουλου ακούστηκε αρκετά έντονα τους περασμένους μήνες. Κι αυτό γιατί φερόταν να προαλείφεται για κάποια σημαντική θέση μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ. Αλλωστε συμπεριλαμβανόταν σύμφωνα με δημοσιεύματα –τουλάχιστον μέχρι πριν από μικρό χρονικό διάστημα– στη βασική ομάδα συμβούλων του πρωθυπουργού. Ο Κυρ. Μητσοτάκης φέρεται σύμφωνα με τα επίμαχα ρεπορτάζ να είχε στο μυαλό του την επίτευξη αλλαγών στο τραπεζικό σύστημα, στις οποίες θα περιλαμβανόταν η τοποθέτηση «ανθρώπων εμπιστοσύνης» σε κρίσιμες θέσεις: «Λέγεται ότι ένα από αυτά τα πρόσωπα είναι ο Αγης Λεώπουλος ο οποίος τώρα εργάζεται στη UBS στην Ελβετία» αναγραφόταν χαρακτηριστικά σε ρεπορτάζ.

Σε συνέχεια αυτών των ρεπορτάζ όμως φάνηκε ότι ο κ. Λεώπουλος δεν επιθυμεί –σε αυτή τη χρονική περίοδο τουλάχιστον– να επιστρέψει στην Ελλάδα, «εκτός αν του ζητηθεί επιτακτικά». Αυτήν τη στιγμή ο Αγης Λεώπουλος είναι, σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του, αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού τμήματος και των αναδυόμενων αγορών στη UBS. Πριν από τη θητεία του στο επίμαχο τμήμα της τράπεζας, που δραστηριοποιούνταν αποκλειστικά με πελάτες μεγάλης οικονομικής επιφάνειας, ο Αγ. Λεώπουλος εργάστηκε από το 1999 –την ίδια χρονιά προσλήφθηκε και ο Κυρ. Μητσοτάκης– σε διοικητικές θέσεις στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ από το 2002 έως και το 2012 προήχθη στη θέση του γενικού διευθυντή δραστηριοτήτων εξωτερικού.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Kontranews», η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην Εθνική είχε γίνει με «εντολή του τότε πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ (σ.σ.: Κ. Σημίτη) στον τότε διοικητή της Εθνικής Θ. Καρατζά, που ήταν επιστήθιος φίλος και στενός συνεργάτης του κ. Σημίτη», ενώ οι… κακές γλώσσες λένε πως και ο Αγης Λεώπουλος φέρεται να αποτελούσε επιλογή του Θ. Καρατζά στο πλαίσιο της ίδιας χάρης προς τον πατέρα Μητσοτάκη. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα ιστοσελίδας, ο Αγ. Λεώπουλος ήταν μεταξύ των τραπεζιτών που «ήταν στο ίδιο γραφείο με τον Κυριάκο πριν γίνει πρόεδρος».

Η συναυλία των Τζέθρο Ταλ στο Ηρώδειο

Το ότι ο Αγης Λεώπουλος είναι στενός συνομιλητής του πρωθυπουργού φαίνεται πως εδράζεται στο γεγονός ότι είναι και στενός φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αλλωστε, εκτός από συνάδελφοι επί σειρά ετών, ήταν και συμμαθητές στο Κολλέγιο Αθηνών. Η φιλία των δύο αντρών άλλωστε δεν αποτελεί μυστικό, αφού πραγματοποιούν και κοινές δημόσιες εξόδους. Στις 15 Ιουλίου 2019 ο Κυρ. Μητσοτάκης παρακολούθησε τη συναυλία του συγκροτήματος Τζέθρο Ταλ στο Ηρώδειο. Μαζί του, εκτός από την κόρη του Δάφνη, ήταν και ο Αγ. Λεώπουλος: «Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις! Το ρητό ταιριάζει γάντι για τους παιδικούς φίλους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αγη Λεώπουλο. Απόλαυσαν δίπλα δίπλα τη συναυλία το Σάββατο το βράδυ στο Ηρώδειο…» αναγράφεται χαρακτηριστικά σε σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας mononews.gr.

Η τσικουδιά στα Χανιά και… το παστίτσιο

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν προσκαλεί τον Αγ. Λεώπουλο μόνο για να παρακολουθήσουν μαζί συναυλίες αλλά και στο εξοχικό του. Μάλιστα το περασμένο καλοκαίρι τον κέρασε και παστίτσιο! Οπως αναγράφεται σε ρεπορτάζ της ιστοσελίδας «Βραδυνή», ο Αγ. Λεώπουλος, ήταν μεταξύ των… εκλεκτών προσκεκλημένων του πρωθυπουργού στο πατρικό του σπίτι στο Ακρωτήρι: «Από τις 8 Αυγούστου που κατέβηκε στα Χανιά με την οικογένειά του (σ.σ.: ο Κυρ. Μητσοτάκης), το πατρικό του σπίτι στο Ακρωτήρι, στο οποίο βρίσκεται από τον Ιούλιο και η Ντόρα Μπακογιάννη, μεταβλήθηκε σε… κέντρο διερχομένων, φίλων, πολιτευτών και βουλευτών. Κάθε βράδυ πολυπληθείς παρέες κατέκλυζαν την αυλή του ανακαινισμένου σπιτιού του προέδρου της ΝΔ… με αποκορύφωμα τη βραδιά της Πέμπτης 9 Αυγούστου, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του, μαζί με την Ντόρα Μπακογιάννη κάλεσαν “για ένα μεζέ και μια τσικουδιά” όλους τους φίλους και τους γνωστούς που βρίσκονταν για διακοπές στην Κρήτη. Μεταξύ των περίπου εκατό προσκεκλημένων ξεχώρισαν οι βουλευτές Θόδωρος Φορτσάκης, Ολγα Κεφαλογιάννη, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Σκρέκας, ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Καμπουράκης και Γιώργος Αυτιάς… το στέλεχος της UBS Αγης Λεώπουλος κ.ά.». Στον «πλούσιο μπουφέ» που είχε στρωθεί κυριάρχησαν «το σπιτικό παστίτσιο και τα χειροποίητα σουβλάκια».

«Η δουλειά μου στη UBS δεν σχετίζεται με την υπόθεση»

Το Documento επικοινώνησε με τον Αγη Λεώπουλο, ο οποίος μας δήλωσε ότι «όλη αυτή η υπόθεση –αν καταλαβαίνω καλά– αφορά μια περίοδο πολύ πριν φτάσω εγώ στην τράπεζα. Εγώ έφτασα στη UBS στα τέλη του 2012 και ξεκίνησα να εργάζομαι πρακτικά το 2013. Η υπόθεση αυτή έγινε περίπου δέκα χρόνια πριν, αν καταλαβαίνω καλά. Αρα, όταν γίνονται αυτές οι κινήσεις, δεν ξέρω ακριβώς ποια περίοδο αφορούν, αλλά αυτή την περίοδο εγώ δεν ήμουν στη UBS. Επίσης η δουλειά μου δεν σχετίζεται με αυτήν την υπόθεση, εγώ δεν ασχολιόμουν με το άνοιγμα λογαριασμών. Η δουλειά μου τότε –δεν κάνω αυτό πλέον, το έκανα για πολύ σύντομο διάστημα, τώρα κάνω τελείως διαφορετικά πράγματα– είχε σχέση με τους πολύ μεγάλους θεσμικούς πελάτες που κυρίως είχαν πρόσβαση σε κεφαλαιαγορές και ήθελαν δανεισμό και γενικότερα μια συνολική διαχείριση, ενώ η Ελλάδα είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι αυτού που έκανα. Αυτό το έκανα και για την Αφρική, την Ευρώπη… Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με τη δουλειά που περιγράφει αυτή η έρευνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν γίνονταν όλα αυτά, ποτέ κανείς δεν με ενόχλησε, γιατί αφορούσε μια άλλη περίοδο και άλλες δραστηριότητες της τραπέζης».

Documento Newsletter