Ο δημοσιογράφος –τα τελευταία χρόνια της ΕΡΤ3– Χρήστος Γιαννούλης είναι ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τον συνδυασμό Κοιτάμε Μπροστά. Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο Χρ. Γιαννούλης θυμίζει τα λόγια του Βυζαντινού λόγιου και αξιωματούχου της πρώιμης παλαιολόγειας περιόδου Νικηφόρου Χούμνου ότι «κανείς δεν μένει χωρίς πατρίδα όσο υπάρχει η Θεσσαλονίκη», για να απαντήσει σε όσους μιλούν για μια πόλη με έντονα συντηρητικά ανακλαστικά.
Πιστεύει μάλιστα ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα παίξει ρόλο στην κάλπη, αλλά σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη που νομίζουν κάποιοι. Χρεώνει σε προηγούμενες διοικήσεις του δήμου και της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης (Β. Παπαγεωργόπουλος, Παναγιώτης Ψωμιάδης) «ακραίο συντηρητισμό», «σκοταδισμό» και «απομόνωση της πόλης από τον υπόλοιπο κόσμο». Ο ίδιος πιστεύει ότι η Κατερίνα Νοτοπούλου θα εκλεγεί δήμαρχος Θεσσαλονίκης και σημειώνει πως ήρθε η ώρα να ανατραπεί η συντηρητική διοίκηση και στην περιφέρεια.
Να ξεκινήσουμε με τη συμφωνία των Πρεσπών: θα επηρεάσει το αποτέλεσμα της αυτοδιοικητικής κάλπης;
Είναι προφανές ότι η αντιπολίτευση προσπαθεί να κρατήσει ψηλά το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, μιλώντας μόνο με συνθήματα και όχι επί της ουσίας, εκτιμώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Το ίδιο πράττει και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, που διεκδικώντας και αυτός, όπως πολλοί άλλοι πλέον, τον ρόλο του «μακεδονάρχη» εμφανίζεται πρόθυμος να κατεβάσει μέχρι και ταμπέλες! Είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι με αυτήν τη συμφωνία δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στην κεντρική Μακεδονία να αναλάβει τον γεωστρατηγικό ρόλο της ως γέφυρας της Ευρώπης με τα Βαλκάνια. Επιμένω λοιπόν στη θέση μου ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε ψύχραιμα και ουσιαστικά για τη συμφωνία και εκτιμώ ότι τα αποτελέσματα αυτής της συζήτησης είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της κάλπης του Μαΐου. Απλώς δεν θα συμβεί με τον τρόπο που θα περίμεναν κάποιοι!
Πρόσφατα καταγγείλατε ότι στοχοποιηθήκατε από ακροδεξιές ιστοσελίδες, λογαριασμούς στο Twitter και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λόγω της στάσης σας απέναντι στη διακοπή της παράστασης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Θεωρείτε συγκυριακά τέτοια φαινόμενα ή οι αντιδράσεις για το ονοματολογικό, με τη μορφή και την ένταση που έλαβαν, φούσκωσαν τα πανιά κάποιων ακραίων ομάδων;
Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έξαρση τέτοιων φαινομένων στη χώρα, την ίδια ώρα που από την Ευρώπη έρχονται πιο ανησυχητικά μηνύματα. Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να συνδέσω τις αντιδράσεις και τις διαφωνίες μιας υγιούς ομάδας συμπολιτών μας για τη συμφωνία των Πρεσπών με τους ακραίους που ενεργούν βίαια και έξω από κάθε δημοκρατικό πλαίσιο. Πρόκειται για διαφορετικές περιπτώσεις και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ωστόσο θα πρέπει να καταδείξουμε τη μεγάλη ευθύνη που φέρουν όσοι «αγκαλιάζουν» αυτές τις ομάδες και δικαιολογούν τέτοιες συμπεριφορές, θεωρώντας ότι έτσι πηγαίνουν με το ρεύμα και ελπίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα βρεθούν όρθιοι πάνω στο κύμα. Συμπεριφορές όπως η διακοπή μιας θεατρικής παράστασης γιατί δεν μας αρέσει το περιεχόμενό της είναι σκοταδιστικές, μας γυρίζουν αιώνες πίσω και ανήκουν στο περιθώριο. Εκεί λοιπόν πρέπει να τις τοποθετούμε – όλοι!
Πολλές φορές σε ΜΜΕ της Αθήνας η Θεσσαλονίκη εμφανίζεται ως πόλη με έντονα συντηρητικά ανακλαστικά, τα οποία μάλιστα ενεργοποιήθηκαν από τη συμφωνία των Πρεσπών. Ισχύει ή πρόκειται για δημοσιογραφική υπερβολή;
Ξέρετε, ο Νικηφόρος Χούμνος είχε γράψει τον 14ο αιώνα ότι κανείς δεν μένει χωρίς πατρίδα όσο υπάρχει η Θεσσαλονίκη. Αυτή είναι η ταυτότητα την οποία διαμόρφωσε η Θεσσαλονίκη στο πέρασμα των αιώνων της ιστορίας της, η ταυτότητα της ανοιχτής, πολυπολιτισμικής πόλης, της ειρηνικής συνύπαρξης, της φιλόξενης υποδοχής και της ενσωμάτωσης των προσφύγων. Οσοι αναφέρονται στα συντηρητικά ανακλαστικά της Θεσσαλονίκης παίρνουν προφανώς αφορμή από τις διοικήσεις που πέρασαν από την πόλη τις τελευταίες δεκαετίες, τόσο στον δήμο (όπως για παράδειγμα η οκταετία του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου) όσο και στη νομαρχία (του Παναγιώτη Ψωμιάδη). Πρόκειται για διοικήσεις που επέβαλαν τον ακραίο συντηρητισμό, τον σκοταδισμό και απομόνωσαν την πόλη από τον υπόλοιπο κόσμο.
Ωστόσο η πόλη τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει κάνει σημαντική στροφή και στη διοίκηση. Ανέδειξε τον Γιάννη Μπουτάρη και σήμερα όσοι κατεβαίνουν υποψήφιοι διάδοχοί του δεν τολμούν να αμφισβητήσουν τη στροφή της Θεσσαλονίκης στα πρότυπα μιας ανοιχτής πόλης. Δεν τολμούν γιατί γνωρίζουν καλά ότι η κοινωνία της Θεσσαλονίκης δεν θα γυρίσει πίσω. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που πιστεύω ότι αυριανή δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα είναι η Κατερίνα Νοτοπούλου. Και νομίζω ότι μετά τον Δήμο Θεσσαλονίκης ήρθε η ώρα αυτή η στροφή να συντελεστεί και στην κεντρική Μακεδονία, με την ανατροπή μιας συντηρητικής διοίκησης που έχει καθηλώσει την περιοχή στην αδράνεια και τη στασιμότητα, στην έλλειψη έργου που καλύπτεται με δεξιές κορόνες του τύπου «δεν θα αλλάξω τις ταμπέλες».
Ο κόσμος στη Θεσσαλονίκη έχει πλέον μια εμπειρία από τη διαχείριση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Τι διαφορετικό μπορεί να προσφέρει η υποψηφιότητά σας σε εποχές όπου η υποχρηματοδότηση, λόγω κρίσης, είναι δεδομένη;
Η διοίκηση του Απόστολου Τζιτζικώστα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χαρακτηρίζεται από την αδράνεια και τη στασιμότητα. Εμείς επιλέξαμε στο ξεκίνημα αυτού του αγώνα να χαρτογραφήσουμε την κατάσταση των έργων σε όλους τους θεματικούς τομείς, σε ολόκληρη την περιφέρεια. Με δημόσιες παρεμβάσεις μας αναδείξαμε τις μεγάλες υστερήσεις, με ευθύνη της περιφέρειας, σε κρίσιμους τομείς, όπως η καταπολέμηση της φτώχειας και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Μόλις έναν χρόνο από την ολοκλήρωση της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020 υπάρχουν τομείς στους οποίους η υλοποίηση δεν έχει ξεπεράσει το 6%. Για να καταφέρουμε σε μόλις ενάμιση χρόνο να ανεβάσουμε αυτό το ποσοστό στο 100%, για να μην κινδυνεύσουμε να χάσουμε τα πολύτιμα ευρωπαϊκά κονδύλια, χρειάζεται σίγουρα πολλή δουλειά.