Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας για απουσία σχεδίου αναφορικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού, την οικονομική στασιμότητα και τα αναδρομικά των συνταξιούχων, έκανε ο Παύλος Χρηστίδης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.
Ξεκινώντας από ένα θέμα της καθημερινότητας, τις αστικές συγκοινωνίες, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής αναγνώρισε την «τιτάνια προσπάθεια» που καταβάλουν, όπως είπε, οι εργαζόμενοι σε αυτές, «για να διορθώσουν τις βλάβες στα λεωφορεία και να ανταπεξέλθουν με πενιχρά μέσα στη “νέα κανονικότητα” στο χώρο των συγκοινωνιών».
Στη συνέχεια, με αφορμή το θέμα του κορονοϊού, ο Π. Χρηστίδης έκανε λόγο για «μια επαναλαμβανόμενη κακοφωνία», για το γεγονός δηλαδή ότι η κυβέρνηση, όταν τα πράγματα πάνε καλά «να πιστώνεται πλήρως το γεγονός» και όταν εμφανίζονται προβλήματα «να ρίχνει αποκλειστικά την ευθύνη στους πολίτες». Ενώ επικαλούμενος το προηγούμενο διάστημα, υποστήριξε πως υπήρξαν υπουργοί και ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης τα οποία «έδωσαν το λάθος παράδειγμα με τις πράξεις, και κυρίως τις παραλείψεις τους όσον αφορά την τήρηση των υγειονομικών μέτρων και κανόνων προστασίας για τον κορονοϊό».
Εξάλλου, «δεν είμαστε το αποτέλεσμα των περιστάσεών μας. Είμαστε το αποτέλεσμα των αποφάσεών μας και της ευθύνης μας. Όλοι μας έχουμε ευθύνη για τις πράξεις μας. Γι’ αυτό πρέπει σοβαρά και υπεύθυνα να δούμε πως θα προστατεύσουμε τους πολίτες -και αυτό θέλει σχέδιο», σημείωσε εμφατικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής για να εστιάσει στη συνέχεια στις ανακοινώσεις που έγιναν μία ημέρα πριν.
«Ακούσαμε κάποιες σημαντικές προτάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από την αύξηση των κρουσμάτων, αλλά δυστυχώς το κακό έχει ήδη γίνει, τα κρούσματα διαρκώς μεγαλώνουν. Εμείς σε κάθε περίπτωση θα συμβάλουμε στην προστασία των πολιτών από τον κορονοϊό. Το κάναμε και στο πρώτο κύμα, θα είμαστε συνεπείς και προσεκτικοί και τώρα. Χρειάζονται καθαρές κουβέντες, λύσεις και δύσκολες αποφάσεις, και προπαντός λιγότερη επικοινωνία».
Για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού, ο Π. Χρηστίδης μίλησε καταρχάς για θεωρητικές ασκήσεις επιφυλασσόμενος για το σχέδιο που θα εκπονήσει η επιτροπή που έχει αναλάβει τη διαχείριση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. «Η διαρκής συνομιλία μας όμως με φορείς, επιμελητήρια και ανθρώπους της αγοράς, φέρνει άσχημα μαντάτα για την πραγματική οικονομία της χώρας και τι μας περιμένει αυτό τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Τα χρώματα με τα οποία μας περιγράφουν την εικόνα της πραγματικής οικονομίας που βιώνουν καθημερινά, είναι πολύ πιο μελανά από αυτά που ίσως βάζουμε και εμείς ως κόμμα της αντιπολίτευσης στο τραπέζι», αντέτεινε και εξειδίκευσε:
«Η ρευστότητα δεν υπάρχει, οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις που το έχουν άμεση ανάγκη, τα κόκκινα δάνεια μεγαλώνουν, το ΤΕΠΙΧ δεν λειτούργησε, η προστασία της πρώτης κατοικίας επίσης σταμάτησε, επομένως εδώ υπάρχουν σωρευμένα ζητήματα στα οποία η κυβέρνηση δεν έχει δώσει την κατάλληλη έμφαση».
Ακολούθησε η κριτική του Κινήματος Αλλαγής στο θέμα των αναδρομικών: «Ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί πριν από μια εβδομάδα υποσχέθηκαν σε 2.500.000 συνταξιούχους επιστροφή των αναδρομικών τους. Στο τέλος της ημέρας, όμως, βλέπουμε να παίρνουν αναδρομικά κάτω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, άρα 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ και αυτό έχει τη σφραγίδα της ΝΔ», υποστήριξε επ’ αυτού και ζήτησε: «Είναι καιρός πια να σταματήσει ο εμπαιγμός με τους συνταξιούχους, να δοθούν άμεσα τα χρήματα που έχουν πάρει από δικαστικές αποφάσεις και να είναι σαφής η κυβέρνηση για το αν και ποιοι πρέπει να πάνε στη δικαιοσύνη».
Η συνέντευξη Χρηστίδη έκλεισε με συνολική κριτική για την κυβέρνηση, η οποία, όπως ανέφερε, πρέπει να προσδιορίσει τι θα κάνει τώρα με τις άμεσες ανάγκες των πολιτών. «Γιατί έχει υποσχεθεί πράγματα που δεν υλοποιεί. Παραδείγματα πολλά: ο κ. Βορίδης στα θέματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων, τα ζητήματα ανάπτυξης, οι τράπεζες που δεν δίνουν χρήματα και άλλα πολλά. Θυμόμαστε τη ΝΔ να βγαίνει προεκλογικά και να λέει πως θα ανατρέψει τους συσχετισμούς του brain drain, τη μάστιγα της χώρας και της νέας γενιάς: ένα χρόνο μετρά ήδη στην κυβέρνηση και δεν έχουμε δει έναν Έλληνα πολίτη να έχει επιστρέψει πίσω», τόνισε επίσης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ